fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:20 05 Вер 2022

Хроніка подій: 194 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 5 вересня і вже 194 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Уся Україна слідкує за офіційними зведеннями Генштабу. За минулий тиждень було ліквідовано 2750 рашистських солдатів. Це третій результат за весь час. Більше було лише в перші два тижні вторгнення.

Зі знищення ворожої техніки теж видатні результати. Так, одних артсистем було знищено аж 97 одиниць — це рекорд!

Неділя в Бавовнятки пройшла в суцільних візитах. ЗСУ завдали ударів по місцях розташування особового складу та складів озброєння ЗС рф. Де побував Бавовнятко:

  • Баштанський район, Миколаївщина — мінус склад БК.
  • Каховський район, Херсонщина — склад БК.
  • Бериславський район, Херсонщина — склад БК.
  • Також було влучання в районі Антонівського мосту.
  • Томина Балка — склад БК.
  • Чорнобаївка — уточнюється.

Усього: 4 склади БК. Віримо в ЗСУ та перемогу України!

Оперативне командування "Південь" доповідає. Протягом минулої доби на південному напрямку знищено:

  • 104 рашисти;
  • 6 танків;
  • 26 одиниць броне- та автомобільної техніки;
  • 9 гаубиць "Мста-С" і "Мста-Б";
  • безпілотний розвідник "Елерон-10".
  • Знищено понтонну переправу поблизу села Львове та 2 контрольно-спостережні пункти в Миколаївському та Бериславському районах.

Підрозділи ЗСУ успішно відбили наступ ворога на Бахмутському напрямку.

Антонівський міст

А це — Антонівський міст зараз. На такий, яким можна хоч якось пересуватися, він вже зовсім не схожий.

ЗСУ просуваються на кількох напрямках у західній частині Херсонської області та закріпили територію за річкою Сіверський Донець у Донецькій області. Про це заявили аналітики ISW. Вони прогнозують, що швидкість контрнаступу, ймовірно, різко змінюватиметься з кожним днем, оскільки українські сили намагатимуться позбавити росіян логістики, знищити їхні командні пункти та контроль. При цьому вони попередили, що часом окупанти контратакуватимуть у спробі відвойовувати частину втрачених позицій, проводячи потужні артилерійські та авіаційні атаки.

Пообіді "бавовна" сталася і в окупованих Новій Каховці та Таврійську Херсонської області. У місцевих телеграм-каналах пишуть, що після вибухів у населених пунктах в небі помітили клуби диму, а в Таврійську почалася сильна пожежа.

194 день війни

росія випустила близько 3,5 тисяч ракет по Україні з 24 лютого, — такими цифрами поділилося Міністерство захисту навколишнього середовища. "Прильоти" ракет завдали шкоди не лише інфраструктурі та житловим будинкам, а й довкіллю. Вибухи ракет супроводжуються викидами в атмосферне повітря, забрудненням ґрунтів та вод, загибеллю флори та фауни. Також розмінування потребують близько 200 тис. кв. км території України.

Генштаб назвав спеціальності жінок, які потрібні армії, — їх перелічила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. Зокрема це медики, кухарі та радіоелектронщики.

Також сьогодні профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт про те, що жінки можуть ставати на військовий облік добровільно. Чекаємо на Закон.

Українцям в Криму приготуватися! В ОП закликали мешканців Криму та інших окупованих територій облаштувати укриття, запастися їжею та водою, підготувати павербанки та чекати на деокупацію.

Гуманітарні місії  

​​​​Асоціація родин захисників "Азовсталі" просить підписати петицію про створення спеціальної моніторингової комісії. Відповідно до положень Женевської конвенції, яка є основою чинного міжнародного гуманітарного права, усі особи, що входять до складу Збройних Сил України, є комбатантами, які в разі потрапляння у полон, користуються всіма правами військовополонених. У тому числі й військовослужбовці окремого загону спеціального призначення "Азов" захищали Маріуполь у статусі комбатантів на підставі приналежності до окремої військової частини Національної гвардії України. рф як держава, яка утримує військовополонених, грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права й міжнародні зобов'язання, які були взяті шляхом ратифікації Женевських конвенцій. 

Україна повернула майже 600 людей з російського полону, — повідомив очільник Національного інформбюро в етері "Еспресо". З них близько 100 цивільних, інші — військові.

Віцепрем'єрка Ірина Верещук повідомила, що всього за серпень вдалося евакуювати 63 тисячі людей із кількох прифронтових регіонів України. Люди виїжджали з Донецької, Харківської, Херсонської та Запорізької областей. Найменше виїжджає людей із Харківської області. "Бо там дуже важко виїхати, коридор працює лише один раз на тиждень, там дуже важкі умови, тому ми так завжди радіємо, коли вдається врятувати звідти людей. Сьогодні навіть собак вдалося врятувати, ще одна маленька радість", — пояснила Ірина Верещук.

Трофеї та цілі ЗСУ

4 вересня, близько 23:00, у Бериславському районі Херсонщини силами та засобами протиповітряної оборони Повітряне командування "Південь" було виявлено та знищено два безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня "Орлан-10".

Уже сьогодні, близько 15:00 години, у небі над Херсонщиною в зоні відповідальності повітряного командування "Південь" ліквідовано черговий російський безпілотник "Орлан-10". Ще два БпЛА цього типу знищено на Харківщині зенітними ракетними підрозділами повітряного командування "Схід". Крім того, по безпілотнику працювала протиповітряна оборона на Вінниччині, результати роботи уточнюються.

А в небі над Миколаївщиною збито керовану авіаційну ракету класу "повітря-поверхня" Х-59, випущену російським винищувачем.

Ядерні об'єкти

Україна поки що не отримала інженерно-ядерного звіту МАГАТЕ за результатами візиту на ЗАЕС. Влада України не має точних даних щодо цілісності контурів безпеки та ситуації з охолодженням реакторів на ЗАЕС, повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. "Ми цього не побачили у звіті. На ЗАЕС доцільна діяльність не так миротворчої місії МАГАТЕ, як нуклеарного, інженерно-ядерного аудиту", — заявив Подоляк.

Міністерство оборони рф заявило, що пропустило на територію Запорізької атомної електростанції понад 60 іноземних журналістів. При цьому російська сторона стверджує, що з української сторони з експертами МАГАТЕ їхали "спеціально підготовлені українські та західні журналісти", які нібито збиралися оголосити про повернення АЕС під контроль України.

Сама ж місія МАГАТЕ вже залишила ЗАЕС. На станції на постійній основі залишилися двоє її представників. Також інспектори місії МАГАТЕ планують оприлюднити свою позицію за підсумками відвідин Запорізької АЕС 6 вересня, повідомляють росЗМІ.

Президент Зеленський не розглядає варіанта контрольованого вимкнення Запорізької атомної електростанції, оскільки ЗАЕС живить два регіони України.

На ЗАЕС відключилася остання лінія, що з'єднує станцію з енергосистемою України, — повідомляє Енергоатом. Причина — обстріли рф та пожежа. Як наслідок — було відключено від мережі 6-й енергоблок, який зараз живить власні потреби ЗАЕС.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцом у неділю запропонував шляхи, якими Німеччина могла б поставити Києву танки Leopard 2. Про це повідомило німецьке інформагентство DPA.

Велика Британія значно розширює програму навчання українських військових, — пише Sky News. Тривалість бойового курсу подовжено з 3 до 5 тижнів. Це дозволить здобути більш просунуту підготовку, приміром, щодо окопної та міської війни, операцій на транспортних засобах та навчання в імітованих бойових умовах. Близько 4700 військовослужбовців уже пройшли навчання на військових базах Британії, і командири мають намір продовжувати надавати цю підтримку.

За фінансової підтримки уряду Японії ФАО надасть сімом областям України 30 тис. тонн насіння озимої пшениці. У програмі беруть участь Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Харківська та Сумська області. У цих областях визначать 1,5 тис. фермерів, кожен із яких отримає по 2 тонни насіння в тарі по 50 кг.

НАТО збирає серед союзників зимову форму для ЗСУ, — пише Spiegel. Наприкінці липня Резніков написав листа генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу, в якому закликав швидше допомогти з зимовим одягом і зимовими наметами для 200 тисяч солдатів. Наразі США, Канада, Швеція та Фінляндія вже пообіцяли поставки, які покриють 50% запиту.

Адміністрація Байдена передає Україні зброю, яка може завдати серйозної шкоди військам росії, але на відміну від початку війни, офіційні особи США вже не стурбовані реакцією москви, — пише The Hill. Усе змінилося, коли кремль, що активно загрожує, не зміг виконати свої погрози. "Згодом адміністрація визнала, що вона може надати українцям більшу, потужнішу, більш важку зброю, і росіяни не відреагували", — розповів колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

Три безпілотники Bayraktar TB2, на які збирали гроші українці і які компанія Baykar вирішила подарувати безкоштовно, вже доставили в Україну.

ЄС та Україна підписали документ про виділення Києву допомоги на суму €500 млн. Кошти спрямують на фінансування житлового будівництва та освіти для внутрішніх переселенців.

Новини від партнерів

Сьогодні у Великій Британії оберуть нового прем'єр-міністра та лідера Консервативної партії. Результати голосування оголосять о 14:30 за київським часом. Стане відомо, хто прийде на зміну Бориса Джонсона — глава МЗС Ліз Трасс або ексміністр фінансів Ріші Сунак. Вони обидва доклали чималих зусиль для того, щоб підтримати Україну в період повномасштабної війни.

Інтригу розкрито: Ліз Трасс офіційно оголошено переможцем у боротьбі за посаду лідера консервативної партії. Вона обійме посаду прем'єр-міністра Великої Британії. Вітаємо!

Українці досягають "реальних успіхів", а російська армія веде місячну кампанію вже 194-й день. Про це заявив глава Міноборони Британії Бен Воллес під час виступу в парламенті. За оцінками Великої Британії, 25 тисяч військових з росії загинули під час повномасштабного вторгнення, враховуючи поранених та захоплених у полон — рф втратила понад 80 тисяч військових. Також глава Міноборони заявив, що Британія працює над новим пакетом підтримки сумою £2,3 млрд.

ЄС підтримуватиме Україну попри будь-який шантаж pосії, — заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Він наголосив про необхідність виведення російських військових з усієї території України, в тому числі окупованих територій.

Уряд Польщі вирішив звільнити від податків біженців з України, які прибули до країни після 24 лютого, і відтоді працюють на українських роботодавців, — повідомляє money.pl. Йдеться про податок Personal Income Tax, який у Польщі сплачує кожен, хто отримує доходи. Українці були зобов'язані сплатити його до 20 вересня за останні пів року, а потім платити його щомісяця. Однак влада вирішила відмовитися від збору PIT з біженців.

Що там на росії?

194 день війни

Тесляр, письменник та блогер із російського Петрозаводська Сергій Філенко заплатив штраф "за дискредитацію армії" п'ятитисячними купюрами, які він підписав антивоєнними гаслами.

У кремлі вдалися до прямого газового шантажу Заходу, намагаючись домогтися зняття санкцій. "Проблеми в прокачуванні (газу по "Північному потоку") виникли через санкції, введені проти нашої країни та проти низки компаній західними державами, включаючи Німеччину та Великобританію. Інших причин, які б призвели до проблем з прокачуванням, не існує", — заявив прессекретар путіна пєсков. Він також прямо сказав, що вирішити ситуацію допоможе лише зняття санкцій.

А що чутно про російських посіпак?

А тим часом в окупованому Донецьку набирають на війну пацієнтів лікарень. Як повідомили у Генштабі, чоловіків призовного віку примусово виписують, попри захворювання та травми. Примітно те, що відправляють воювати навіть тих, кого було поранено в ході бойових дій. Так окупанти намагаються компенсувати втрати в живій силі.

Санкціями по агресору!

Швейцарія має намір припинити надання росії даних про активи росіян у швейцарських банках. Автоматичний режим обміну банківською інформацією між Швейцарією та рф існує з 2018 року. Такі країни як Німеччина, Австрія та Великобританія вже припинили обмін банківськими даними з росією.

росія ризикує отримати більший і триваліший удар санкцій, — про це пише Bloomberg. Відповідно до внутрішнього звіту, підготовленого для уряду, рф може зіткнутися з тривалішим і глибшим спадом, оскільки вплив санкцій поширюється і завдає шкоди секторам, на які росія роками покладалася для підтримки своєї економіки. Санкції завдали великого удару по всіх галузях економіки росії. Різкий відхід Європи від російської нафти і газу також може вдарити по здатності кремля забезпечувати власний ринок, йдеться у звіті.

Життя з урахуванням бойових дій

Мурал з українським та російським солдатом в Австралії

В Австралії художник намалював стінопис, де обіймаються український та російський військові. Ця картина одразу ж викликала обурення серед представників української громади. Схоже, автор скандального стінопису все-таки засвоїв урок — він попросив вибачення та замалював свою роботу. Художник пояснив, що просто хотів додати "людський фактор в обидві ворогуючі сторони". От тільки в загарбників уже давно не лишилося нічого людського, і, на жаль, це досі доводиться пояснювати світові.

Міністерство оборони продовжує тролити росіян. Відомство запропонувало альтернативу слову "русофобія". Пропонують назвати цей процес не russo-phobia, а russo-go-homia.

У Пенсійному фонді попередили, що якщо український пенсіонер виїде за кордон на місце проживання, то пенсійні виплати з України можуть бути припинені.

В МВС озвучили правила виїзду для чоловіків-студентів, які навчаються за кордоном. При перетину кордону потрібно пред'явити:

  • Студентський квиток або візу.
  • Документи, що підтверджують навчання у ВНЗ (перекладені та нотаріально засвідчені).
  • Документи про становлення на військовий облік із записом про відстрочку від призову, а також довідку, видану територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

Згідно з дослідженням соціологічної платформи Gradus Research, 57% українців повідомили, що протягом останніх 6 місяців пережили певну травматичну подію, яка стосувалася них самих та їхніх близьких. І лише 13% зверталися по професійну допомогу.

Київ і область

194 день війни

Страчені та спалені: у Бучі продовжують знаходити тіла закатованих окупантами українців. Рештки щонайменше двох вбитих і спалених російськими військовими під час тимчасової окупації громадян знайшли в гаражі. Про це повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.Приміщення гаража також повністю вигоріло. Загалом на Київщині знайшли вже понад 1348 тіл загиблих від рук окупантів. 

Київ знову в диму. Це задимлення через пожежі торф'яників в області. Наразі Київ на 7 місці у світі за рівнем забруднення повітря

КМДА традиційно рекомендує: 

  • закрити вікна вдома,
  • за можливості не перебувати на вулиці,
  • пити багато води,
  • якщо є очищувач повітря, то увімкнути його на максимум.

Чекаємо на обіцяний синоптиками дощ, який приб'є сажу. 

У Києві поліція провела нічний рейд розважальними закладами та вручила 119 повісток. Рейд провели, щоб не допустити роботу закладів та місць масового відпочинку городян у період комендантської години. А повістки вручили для перевірки становлення на військовий облік.

У школах Київщини стартував проєкт "Зменшення ризиків травмування дітей від вибухонебезпечних предметів". Сьогодні перші уроки безпеки пройшли в школах Дмитрівської громади Бучанського району. Реалізація проєкту буде відбуватися протягом 6 місяців в усіх деокупованих територіальних громадах Київської області. Це дасть змогу охопити близько 16 тисяч учнів.

Чернігівщина

Двом військовослужбовцям повідомили про підозру через порушення правил користування зброєю під час виставки у Чернігові 3 серпня. За даними ДБР, один із військових під час демонстрації зброї дозволив дитині взяти до рук реактивну протитанкову гранату та натиснути спусковий гачок. Тоді поранення отримали 15 людей, з них восьмеро — діти, повідомив міський голова Чаус.

Донеччина і Луганщина

На Луганщині росіяни провели 5 мінометних та 6 артобстрілів позицій ЗСУ та прилеглих населених пунктів. Двічі намагалися прорвати  оборону, але без успіху.

На Донеччині ворог обстріляв Авдіївку, Мар'їнку, Красногорівку, Донецьке, Очеретине, Бахмут, Сіверськ та інші населені пункти. Пошкоджено багатоповерхівку та 19 приватних будинків. В області — троє загиблих, четверо поранених. 

У Маріуполі окупанти масово замінюють автономери на українські, — повідомляє радник мера. Крім того, загарбники змивають "Z-свастики" зі своїх невійськових автомобілів. "Русня боїться. І це правильно", — зазначив радник мера Маріуполя.

У Кремінній чудові результати для ЗСУ — після "бавовни" зруйновано декілька будівель, де розташовувались російські військові: втрати становлять до 400 осіб особового складу, близько 100 одиниць техніки вийшло з ладу, — повідомляє Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА. Він також розповів, що в захоплених містах люди звертаються до окупаційної "влади" з приводу відновлення будинків, на що ті кажуть: "Скоро прийдуть ваші і відбудують". Навіть колаборанти не впевнені в успіхах російської армії.

ЗСУ відбили наступи поблизу 9 населених пунктів, а також "вибили" військових рф з їхніх позицій на Краматорському напрямку, — повідомляє Генштаб. Також українська авіація завдала 15 ударів по позиціях російської армії.

В окупованому Маріуполі літера "Ї" стала символом спротиву — її малюють у різних куточках міста.

А приблизно о 17:30 в Маріуполі пролунав гучний вибух, — радник мера міста Петро Андрющенко говорить, що місцевий опір підтверджує ліквідацію щонайменше одного окупанта.

Харківщина

Цієї ночі обстрілів міста Харків не зафіксовано. Протягом минулої доби російські окупанти інтенсивно обстрілювали мирне населення міст і сіл Ізюмського, Чугуївського, Харківського та Богодухівського районів. Пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди, виробничі об'єкти, виникали пожежі.

У Богодухівському районі загинула жінка 58 років, рятувальники деблокували тіло з-під завалів будинку. В Ізюмському районі постраждали 72-річна жінка та 3 чоловіки 61, 70 та 66 років. У Харківському районі поранений чоловік 67 років. 

На лінії зіткнення ворог продовжує обстрілювати позиції наших військових з реактивної та ствольної артилерії, використовує авіацію. Наші захисники надійно тримають свої позиції та ведуть вогонь у відповідь. У районі населених пунктів Семенівка та Куп'янськ окупанти зазнали серйозних втрат в живій силі та техніці. Крім того, влучним ударом ЗСУ знищено ворожий склад боєприпасів.

Сьогодні вдень окупанти знову здійснили артилерійський обстріл Золочева, — повідомила Харківська ОВА. Серед цивільного населення є жертви: загинули 39-річний та 52-річний чоловіки.

У Харкові викрили проросійського письменника-пропагандиста з окупованої Горлівки, який заперечував існування України. Письменник рік тому переїхав до Харкова, поширював матеріали, у яких підтримує дії рф. Тепер йому повідомлено про підозру. 

Понад 100 вбитих і поранених окупантів: Генштаб ЗСУ повідомив про результати удару в районі захопленого Куп'янська.

Сумщина

Жодного спокійного дня для жителів Сумщини. За ніч і зранку ворог випустив понад сотню боєприпасів по прикордонню області, — розповів голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

На фото — наслідки російських нічних обстрілів у селі Волфине Білопільської громади. Пошкоджені приватні будинки мирних мешканців та автомобіль. Розірвані лінії електропередач, 25 абонентів всю ніч були без електроенергії.

Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА, показав наслідки ранкових обстрілів по Миропіллю. Туди зранку росіяни вгатили із САУ — 22 прильоти по населеному пункту. Зазнала пошкоджень будівля сільради та територія навколо. У частині Миропілля досі немає електроенергії, роботи ведуться. Пошкоджені 10 будинків мирних мешканців. Уламками російських снарядів вбило бичка та качок. Постраждалих серед людей, на щастя, немає.

Дніпропетровщина 

194 день війни

Вночі вкотре окупанти двічі обстріляли Нікопольський район з важкої артилерії. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: "У Нікополі пошкоджені до десяти приватних будинків та багатоповерхівка. Обстрілом понівечені дев'ять будівель міста, серед них гімназія, дитячо-юнацька спортивна школа, магазин та кафе. Обірвало і кілька ліній електропередач — їх уже полагодили".

14:30 — рашисти з РСЗВ "Ураган" обстріляли Криворізький район. В Апостолові одна людина загинула, троє пораненіТакож стався обстріл Зеленодольської громади. Після — знайдено сучасні бойові елементи та уламки снарядів. Їх уже знешкодили піротехніки.

Під обстрілами — Криворізький та Нікопольський райони. Ворог гатить по будинках мирного населення і сьогодні там загинула літня жінка.

Ввечері, приблизно о 19 годині, ворог завдав два ракетних удари по Криворізькому району. Є влучення по нафтобазі. Знищено великий запас палива. Рятувальники приступають до локалізації пожежі, — повідомив начальник військової адміністрації міста Кривий Ріг Олександр Вілкул.   

Запоріжжя

194 день війни

Українські хакери з групи Hackyourmom встановили координати російської військової бази біля Мелітополя, використовуючи фейкові акаунти привабливих дівчат. У результаті — знищено базу окупантів.

Бійці спецназу ГУР МО провели спецоперацію у тимчасово окупованій Кам'янці-Дніпровській (Василівський район Запорізької області). В результаті знищено склад бюлетенів псевдореферендуму та базу фсб. У кількох приміщеннях тривають пожежі, які окупанти не можуть загасити протягом тривалого часу. Зокрема, горить управління Державної казначейської служби. У результаті проведення спецоперації цивільне населення не постраждало.

Херсонщина

Максим Кільдеров розписав вагон

Митець з Херсонщини Максим Кільдеров розписав вагон "Потяга до перемоги". Над орнаментом працював чотири дні. В кожному з 25 квадратиків — мініатюрок — окрема історія людей. Розписом Максим намагався передати все, чим живуть люди в окупації. 

росіяни обікрали Херсонський планетарій. Заклад призупинив діяльність на невизначений строк. Директорка в коментарі журналістам зазначила, що планетарій не може працювати через вилучене "місцевою владою" майно. Херсонський планетарій ім. Гагаріна — єдиний на півдні України. Окупанти захотіли його "націоналізувати", хоча насправді просто обікрали.

Після втрат у Херсонській області окупанти встановили заборону на пересування місцевих жителів. Людям під загрозою розстрілу заборонено перетинати Дніпро.

Братчук розповів, як росіяни на окупованій частині Херсонської області хочуть "загнати" дітей до шкіл. Вони вдалися до того, що намагаються підкупити батьків виплатами та безплатними обідами для дітей. Братчук нагадав про відповідальність за співпрацю з окупантами. "Одному з тих, хто погодився очолити школу в окупації, у двір принесли… жалобний вінок. Вчитель від співпраці з ворогом після такого "подарунку" одразу відмовився", — повідомив він.

У Житомирській області за матеріалами СБУ накладено арешт на активи підприємства, яке належить гауляйтеру тимчасово окупованої Херсонщини Володимиру сальдо. Діяльність бізнес-структури пов'язана із видобутком та обробкою граніту. Прибуток від її діяльності сальдо спрямовував на фінансування дій, спрямованих на зміну меж території України, а також на ведення війни проти нашої держави.

А гауляйтер стремоусов заявив, що в підготовці до псевдореферендуму щодо входження до рф, "через ситуацію з безпекою" взято паузу. Також "влада" Херсона визнала, що Антонівський міст — в аварійному стані і проїзд ним закритий. А ми не сумніваємось, що з "референдумом" буде те саме, що і з Антонівським мостом. Хоча міст принаймні існує, і ми його полагодимо, а от окупантів та їхніх посіпак скоро ліквідують.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, ворог продовжує вчиняти протиправні дії на Херсонщиніі: "Так, російські загарбники відключили Каховську ГЕС, що спричинило знеструмлення частини Херсонської та Запорізької областей".

Миколаївщина 

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу:

  • Біля 00:30 місто Миколаїв було знову атаковано ракетами С-300. Влучання були в промислове підприємство на околицях міста.
  • Вчора був зафіксований ворожий обстріл Первомайської громади. Внаслідок чого в смт Первомайське одна людина отримала поранення. Також пошкоджено два житлових будинки. А у с. Засілля через потрапляння боєприпасів та їх уламків виникла пожежа житлового будинку.
  • Під постійним вогнем залишається  Березнегуватська громада. Також протягом минулої доби під ударами опинилися території сіл Любомирівка та Велике Артакове.
  • До того ж вночі, 5 серпня, були обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської громади.

194 день війни Миколаїв

Тим часом комунальники Миколаєва продовжують ліквідувати наслідки вчорашніх обстрілів.

Надвечір Бавовнятко завітало до окупантів у Снігурівку на Миколаївщині.

Одещина 

Пес-сапер Келвін на Одещині

На Одещині служить "брат" знаменитого пса-сапера Патрона — Келвін. Келвін служить в Ізмаїльському прикордонному загоні. З його допомогою кінологиня Катерина оглядає транспортні засоби у пункті пропуску з метою запобігання переміщенню зброї та боєприпасів через державний кордон.

Захід України

194 день війни

На Закарпатті ухилянт заблукав у горах і сам зателефонував до поліції. 22-річний хлопець із Запоріжжя планував перебратися до Чехії, але йому двічі відмовили у виїзді за межі України в пунктах пропуску. Тоді він вирішив самотужки перетнути кордон. Однак хлопець переоцінив власні сили та вміння з орієнтування на місцевості. У світлу пору доби він блукав горами в пошуках лінії кордону з ЄС, а з настанням темряви був змушений звернутися по допомогу. Врешті його знайшли за декілька кілометрів від кордону.

у Словаччину втік тигр з українського зоопарку

І ще один втікач, але не ухилянт. Через Закарпаття у Словаччину втік тигр з українського зоопарку. Інформацію про тигра було отримано напередодні 3 вересня. Наразі відомо, що тигр перетнув кордон зі Словаччиною і може знаходитися в районі Собранець.

3
170

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: