fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:06 25 Сер 2022

Хроніка подій: 183 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 25 серпня і вже 183 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

День Незалежності

День Незалежності був не простим для українців — по всій Україні повітряна тривога лунала 189 разів. Це абсолютний рекорд за кількістю тривог за один день за пів року повномасштабної війни. Попередній рекорд (109 тривог) був зафіксований 23 квітня, перед Великоднем. А на Луганщині вчора сирена волала без упину. 

Повітряні сили ЗСУ підрахували, що за вчорашній день літаки рф зробили понад 200 вильотів для імітації ракетних ударів територією України з метою підняти повітряну тривогу та посіяти паніку серед населення. Однак по-справжньому вони випустили лише 8 ракет "повітря-земля" Х-22, решта ударів припала на авіаційні ракети.

У селищі Чаплине на Дніпропетровщині завершилися рятувально-пошукові роботи. Внаслідок обстрілів житлового сектору та залізничної станції загинуло 25 осіб, з них двоє — діти.

А про те, що відбувається на фронтах, повідомляє Генштаб:

  • На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишилася без змін. 
  • На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли з танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення.
  • На Слов'янському напрямку ворог вів штурмові дії в напрямку Пасіка — Долина, успіху не мав, відійшов.
  • На Бахмутському напрямку противник безрезультатно намагався вести наступ у напрямку Травневе — Кодема.
  • На Авдіївському напрямку ворог намагався вести наступ у напрямку Піски — Первомайське, успіху не мав, відійшов.

За вчора було демілітаризовано:

  • Токмак, Запоріжжя. Мінус склад боєприпасів.
  • Ровеньки, Луганщина. Мінус база рашистів.
  • Каховський район, Херсонщина. Мінус база рашистів.
  • Чаплинка, Херсон. Мінус склад боєприпасів та база рашистів.
  • Бериславський район, Херсон. Інформація уточнюється.

Авіація на півдні України завдала чотирьох успішних ударів по позиціях окупантів. "Вороже військо "схудло" на 12 рашистів, 3 одиниці броньованої автотехніки та склад боєприпасів. Уражений командно-спостережний пункт батальйонної тактичної групи 33-го мотострілецького полку та 7-ї військової бази", — повідомляє ОК "Південь".

Також українські військові завдали ударів по Каховському мосту та системах протиповітряної оборони росіян. 

Інститут вивчення війни підрахував: з березня ЗСУ відбили в росіян територію розміром з Данію. Також дослідники стверджують — наступ військ рф на сході України досягає кульмінації. Окупанти здійснили наземні атаки неподалік Ізюма, Бахмута та Донецька. Також завдали удару на заході Херсонщини. Натомість ЗСУ продовжують обстрілювати військові об'єкти рф та наземні лінії зв'язку в Херсонській та Запорізькій областях.

Цьогорічний День Незалежності в цифрах:

  • 3 — на стільки мільярдів доларів сукупно Україна отримає допомогу від США, Великої Британії та Канади.
  • 9 — стільки ворожих безпілотників знищили українські військові 24 серпня.
  • 55 — у стількох країнах світу одночасно виконали Гімн України та встановили світовий рекорд.
  • 150 — приблизно стільки окупантів ЗСУ ліквідували у святковий день.

Хороші новини з фронту будуть уже до кінця року, повідомляє міністр оборони Олексій Резніков. "Я обізнаний оптиміст або добре поінформований, тому я маю певні позитивні надії, що в цьому році будуть приємні новини для всього українського суспільства та світу. Людям важливо побачити перемогу. У нас з вами війна на виживання, і ми виживемо у цій війні, зламаємо хребта цьому Голіафу".

Ядерна безпека

росіяни розміщують військову техніку всього в кількох десятках метрів від реактора на ЗАЕС, — дізналася британська розвідка. Нові супутникові знімки від 21 серпня показали, що росія розгорнула бронетранспортери за 60 метрів від реактора №5. Російські війська намагалися приховати свої транспортні засоби, припаркувавши їх під підвісними трубами та металевими структурами. На думку британських військових, окупанти "готові використати будь-яку українську  військову активність біля ЗАЕС із пропагандистською метою".

Вперше в історії відбулося повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі, — повідомляє "Енергоатом". Через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС двічі відключалася четверта лінія зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України. Три інші лінії зв'язку раніше були пошкоджені. Наразі ведуться пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі.

Ситуація на атомній станції є критичною. "О 12:15 у місті зникла вода і світло, а довкола атомної станції пожежа. Горить серйозно, все в диму, гар у всьому регіоні. Станція сіла "на нуль". Потрібно чимось охолоджувати активну зону, дизелів надовго не вистачить. Раніше росіяни роздавали йод у таблетках. Одна таблетка на одну людину. Тобто, якщо у сім'ї четверо — чотири на всіх. Це дуже мало і не дасть жодного ефекту, якщо раптом щось трапиться", — розповіло джерело ЗМІ.

У США продовжують наполягати на демілітаризації Запорізької АЕС. Заступник держсекретаря Штатів Бонні Дженкінс закликала обидві сторони відмовитися від воєнних дій навколо Запорізької АЕС. В обстрілах Запорізької АЕС Україна та росія звинувачують одне одного. Але ж ми знаємо, хто тут агресор.

CNN опублікував супутникові знімки Planet Labs та Європейського космічного агентства, на яких видно пожежі та дим у районі Запорізької АЕС. На знімках, зроблених 24 серпня о 10:39, 11:30 та 11:35 за місцевим часом, видно вогонь, що посилюється, на південь від станції, і дим, що піднімається над зольником, розташованим у її північній частині.

Гуманітарні місії

За майже три місяці Україна повернула тіла близько 500 загиблих військових, які обороняли Маріуполь та околиці, а також перебували на заводі "Азовсталь", — повідомила керівниця Патронатної служби "Азову" Олена Толкачова. За її словами, наразі вдається "стабільно обмінювати  близько десятьох загиблих раз на один або два тижні". Тіла військових у поганому стані —  ідентифікувати візуально їх неможливо, тому використовують ДНК-експертизу.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

​​Forbes оприлюднили новий рейтинг друзів України станом на 22 серпня. Польща — незмінна лідерка. Перші місця в оновленому списку "Друзів України" зайняли Польща, Естонія, Латвія, США, Литва. У попередній версії, яку складали 3 місяці тому, була Канада, тепер її місце зайняла Литва. Також варто зауважити, що гроші — це не єдиний критерій вимірювання підтримки України. Forbes проаналізували, чим ще нам допомагали країни:

  • Геноцид визнали 8 із 20 країн рейтингу. Ще 4 зробили це частково, інші — в спільних заявах.
  • Висилка російських дипломатів. Тут рекордсменка Болгарія, яка вислала 81 дипломата, Польща — 45, Франція — 41, Німеччина — 40.
  • Допомога Україні та біженцям та сума допомоги у відсотках до ВВП країни. Найбільшу допомогу виділили США — €44,5 млрд, Німеччина — €7,6 млрд, Велика Британія — €6,6 млрд.

Щодо суми допомоги країни у відсотках до її ВВП, то найбільш щедрими є Естонія — 1,13% від ВВП, Латвія — 1,03% та Польща — 0,88%.

Пентагон вважає найбільш пріоритетним постачання Україні керованих ракет GMLRS, які застосовуються за допомогою РСЗВ M270 MLRS та M142 HIMARS. В американському військовому відомстві сподіваються, що це дозволить Україні стримати просування військ рф.

На жаль, у питаннях військової допомоги не все так ідеально, як нам би хотілося. Деякі типи озброєнь з нового пакету військової допомоги США для України можуть надійти лише через два-три роки. Про це заявив представник Міноборони США.

Україна та Британія укладуть угоду про цифрову торгівлю. Ця угода сприятиме участі України у глобальній економіці та позитивно вплине на імідж нашої держави як торговельного партнера, повідомили у Мінцифри. Україна стане другою країною після Сінгапуру, яка підпише таку угоду з Великою Британією.

Питання винищувачів для України обговорюється, але на їх передачу підуть роки, — заявив заступник голови Пентагону Колін Каль.За його словами, США поки що не передають Україні винищувачі четвертого покоління, але це питання порушується на переговорах.

Іспанія вже підготувала для відправки в Україну батарею ЗРК "Skyguard-Aspide". Крім цього, до пакету військової допомоги також включено 20 бронетранспортерів М113, 75 палет з боєприпасами для польової артилерії та 1000 тонн дизельного палива.

Також іспанці вже готують для України близько 30 тисяч комплектів зимової військової форми та іншого зимового обмундирування.

Сьогодні в Київ приїхав з робочим візитом голова МЗС Італії: він уже відвідав Ірпінь.

Канцлер ФРН Олаф Шольц приїхав до українських військових на полігон Путлос у Шлезвіг-Гольштейні та пообіцяв більше зброї, — пише Bild. Він заявив, що Німеччина продовжуватиме постачати Україні системи важкого озброєння — він назвав самохідні гаубиці, реактивні системи залпового вогню та ЗРК "IRIS-Т". Bild пише, що Німеччина доставить Україні 30 машин Gepard, зараз українці навчаються з ними працювати. Власне, на цій машині Шольц і позує на фото.

Кіпр може віддати старі системи ППО російського виробництва в Україні. Про це пише Forbes. Передача може відбутися після того, як Кіпр придбає ізраїльську систему протиповітряної оборони Iron Dome. Ізраїль вже надав принципову згоду на це, повідомляє видання.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Дочірня компанія Google Jigsaw розпочне  боротьбу з дезінформацією у Польщі, Словаччині та Чехії щодо українських біженців. Як повідомляє Reuters, Польща була обрана тому, що там перебуває найбільше українських біженців, а Чехія та Словаччина будуть корисними лідерами для решти Європи. У співпраці з Jigsaw психологи з університетів Кембріджа та Брістоля створили 90-секундні ролики, призначені для "щеплення" людей від шкідливого контенту у соціальних мережах. Відео, які демонструватимуться в рекламних блоках YouTube, Twitter, TikTok та Facebook, покликані допомогти людям не вестись на емоційні маніпуляції в заголовках новин.

ООН виплатить 2200 гривень ще 70 тисячам українців. Як повідомили в Мінсоцполітики, організація розширить програму багатоцільової грошової підтримки українців, які постраждали від війни. Загалом з початку повномасштабного вторгнення росії Управління Верховного комісара ООН у справах біженців виплатило 2200 гривень соцдопомоги на кожного члена сім'ї вже 140 тисячам громадян України.

Новини від партнерів

Брайтон-Біч перейменували на Ukrainian Way

Український шлях офіційно з'явився у Нью-Йорку. Пані посол України в США Оксана Маркарова повідомила, що вчора, на День Незалежності України, успішно завершилося перейменування перехрестя в улюбленому районі росіян Брайтон-Біч в Ukrainian Way, і показала відповідну табличку.

А опитування свідчать — понад половина американців вважає, що США мають підтримувати Україну, поки не припиниться війна. Reuters та Ipsos спитали про Україну 1005 людей у Сполучених Штатах минулого тижня: 53% висловили підтримку Україні, "доки всі російські війська не будуть виведені з території, на яку претендує Україна". Лише 18% сказали, що проти. 51% також підтримали надання зброї, у порівнянні з 22%, які були проти. 

Асоціація журналістів Польщі випустила заяву, у якій закликала судити російських пропагандистів, які видають себе за журналістів як військових злочинців. Серед названих були соловйов, симоньян, скабеєва та кисельов.

США називають заплановані росією судилища над українськими військовополоненими у Маріуполі знущанням з правосуддя. Вашингтон засуджує дії окупантів. Представник Держдепу Нед Прайс зазначив, що як українські захисники, так і іноземці, включені до ЗСУ, наділені статусом військовополонених. "Сполучені Штати продовжать виступати на боці українського народу, оскільки вони захищають свою свободу".

Держсекретар США Ентоні Блінкен прокоментував удар рф по залізничній станції Чаплине. "Ракетний удар росії по залізничній станції, повній мирних жителів в Україні, вписується в низку звірств. Ми продовжуватимемо разом із партнерами з усього світу підтримувати Україну та добиватимемося притягнення до відповідальності російських чиновників", — написав Блінкен.

Що там на росії?

Втрати рф в Україні за 6 місяців перевищили втрати СРСР в Афганістані за 10 років у понад 5 разів, — підрахувало Міноборони Британії.

Із солдатами так погано, що в росії намагаються завербувати в піхоту військовослужбовців ракетних військ та матросів бойових кораблів. Погодився лише 1% від тих, кому запропонували, — повідомило ГУР МО.

Снарядів теж не вистачає. Працівників підприємства "ОДК-Сатурн" у російському Рибінську для безумовного виконання оборонного замовлення переводяться на режим роботи воєнного часу: понаднормові 4 години щодня, робота без вихідних, святкових днів та відпусток. Причому згоди працівника на такий режим роботи ніхто не питатиме. Підприємство випускає турбореактивні та газотурбінні двигуни для авіації, флоту тощо. Зокрема, рибинські двигуни використовуються у крилатих ракетах "Калібр".

Референдуми в "днр" та "лнр", а також на інших захоплених територіях України, швидше за все, не поєднуватимуться з єдиним днем ​​голосування у рф, який відбудеться 11 вересня. Про це російським "Відомостям" сказали п'ять співрозмовників, близьких до адміністрації президента росії. Троє з них пов'язують це з тим, що війська поки що не зайняли всю територію "днр".

Міноборони рф офіційно визнали скоєний теракт у Чаплиному на Дніпропетровщині. Однак заявили, що нібито знищили "200 українських військовослужбовців". Насправді ж убито 25 осіб, серед яких діти 6 та 11 років.

Російський брехунець

фсб у своєму репертуарі. Там повідомили про запобігання "теракту" в Калінінградській області: затримано громадянина росії. Але не простого, а — "прихильника забороненої терористичної організації "Азов". За даними фсб, він планував атаки на об'єктах Балтфлоту та в аеропорту "Храброво". Вдома у затриманого знайшли бомбу потужністю близько 5 кг тротилу, агітаційну літературу та символіку "Азова".

Санкціями по агресору

Експорт російського вугілля морським шляхом фактично зупинений, — пише Bloomberg. Санкції ЄС, які набули чинності 10 серпня, забороняють операторам Євросоюзу страхувати постачання вугілля, що не дозволяє перенаправити його до Китаю та Індії.

Закінчується й ера газової російської монополії. Норвегія стала основним постачальником газу у Європі замість росії, — пише Reuters. Міністр енергетики Норвегії Тер'є Асланд розповів, що уряд планує підтримувати високий рівень видобутку газу до кінця десятиліття, оскільки Європа планує відмовитися від російського імпорту взагалі.

Життя з урахуванням бойових дій

Укрпошта випустила марку, присвячену айтівцям-волонтерам

Укрпошта випустила марку, присвячену айтівцям-волонтерам. Марка створена до Дня Незалежності України та буде презентована IT-фахівцям, які від початку повномасштабного вторгнення активно допомагають Україні в її боротьбі проти ворога.

Трохи статистики: майже половина IT-інженерів відправляють на допомогу ЗСУ та волонтерам 5-20% власного доходу, а 3% — половину своїх грошових надходжень. Сотні IT-спеціалістів долучились до лав ЗСУ та сил ТРО, ще тисячі інженерів доєднались до ІТ-армії, яка завдає ударів на кіберфронті. Інженери GlobalLogic за пів року повномасштабного вторгнення власними силами зібрали понад 15 мільйонів гривень. На ці кошти було закуплено десятки дронів та інші необхідні для українських військових речі.

Згідно з новим законом, розмір одноразової допомоги у разі загибелі військовослужбовця в ручному режимі визначатиме Кабмін. Раніше одноразова допомога була фіксованою, а уряд визначав лише порядок виплати та призначення. 

Starlink знижує ціни на Інтернет. Місцями — до 50%. Для України місячна підписка на Starlink подешевшала зі 100 до 60 доларів.

В Україні перевірили вже 23 тисячі навчальних закладів, що становить майже 93% від загальної кількості. За результатами перевірок, понад половина перевірених шкіл готові до навчання в очній формі, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Київ і область

Уламки ракет у Вишгородському районі

Уламки ракет у Вишгородському районі

Уночі росія атакувала Київщину з Білорусі. Є два влучання у Вишгородському районі. За даними голови Київської ОВА, жертв та поранених серед цивільних немає. Пожежі та руйнації будинків та об'єктів інфраструктури відсутні. Щодо інших вибухів, що чули жителі регіону — працювала наша ППО.

У Бучі побудують дитячий "Садочок дружби" за участю громадян Грузії. Вже підписано меморандум про співпрацю. Для проєктування та будівництва дитячого дошкільного закладу будуть залучені найкращі грузинські архітектори та інженери.

СБУ розкрила агентів рф, які координували наступ на Київ: усі вони — мешканці столиці. 

Ексвикладачка педуніверситету Євгенія Більченко коригувала вогонь військ рф у Києві. Вона створила агентурну мережу для допомоги окупантам у наступі на столицю, — заявив Офіс генпрокурора. Жінці оголошено підозру.

Навчання в КНУ ім.Шевченка в новому навчальному році проводитиметься за змішаною системою — в очній та віддаленій формі. Про це йдеться в наказі ректора Володимира Бугрова. Навчання в підготовчому відділенні для українців також відбуватиметься дистанційно.

Донеччина і Луганщина

183 день війни

Луганщина: ворог не покращив тактичного положення, в окупованих містах від росіян втекла більша частина пенсіонерів, — розповів Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА. Протягом 24 серпня росіяни посилили ракетний терор міст та сіл країни, також були масовими й наступи на Луганщині. За минулу ніч зафіксовано вісім артатак, а також дев'ять — мінометних. Чотири рази окупанти намагалися йти в танковий наступ. Поблизу трьох населених пунктів росіянами завдані авіаудари.

За 24 серпня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини — у Соледарі. Ще 1 людина отримала поранення.

Не було тихо і в Слов'янську. "Не дуже добрим видався ранок четверга, 25 серпня. Слов'янськ знову обстріляли. На цей раз постраждали багатоповерхівки на вул. Дарвіна. Три потужні вибухи. На щастя, обійшлося без жертв. Інформацію щодо руйнувань уточнюємо",— сказав очільник Слов'янська Вадим Лях.

183 день війни

А так виглядає зараз Сіверськ Донецької області, на який російські загарбники щодня скидають близько 200 снарядів. Це місто — одна з найгарячіших точок України.

На жаль, "ждуни" трапляються і серед молоді. У Бахмуті на Донеччині затримали 16-річного підлітка, який здавав окупантам позиції української артилерії. За це юнаку загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі. За даними слідчих, хлопець мав стійкі проросійські переконання і протягом червня-серпня через месенджер передавав росіянам координати дислокації та бойових позицій ЗСУ.

200 тисяч тонн зерна, зібрані на полях Луганщини, вивезені в росію. За інформацією аграріїв, які залишилися на окупованій території, ситуація в регіоні наближається до катастрофічної. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Цьогоріч ми очікували на найбільший за всі роки врожай. Але, на жаль, збирається наше зерно зараз для росіян", — зазначила Любов Безкоровайна, заступниця директора Департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА.

Багато керівників сільськогосподарських підприємств виїхали в безпечніші регіони України. Але є й ті, що пішли на співпрацю з рф і здавали своїх партнерів. Через відсутність грошей люди відмовляються працювати. Як результат, там озимина ще залишається на полях. Нічим обробляти землю та збирати врожай. Бо всю техніку росіяни вивезли. Але окупанти не вміють нею користуватися. Трапляються випадки, коли вони не можуть впоратися навіть із запуском двигуна.

Маріупольці не збираються брати участь у псевдореферендумі окупантів. Про це повідомляє ГУР. Як повідомляється, у неофіційних розмовах місцеві колаборанти розповідають, що лише близько 5-7% опитаних мешканців чітко висловили готовність прийти на "виборчі дільниці" та "проголосувати". Також "переписники" повідомили, що рішення щодо самого так званого "референдуму" і дати його проведення остаточно немає.

А просто зараз в Маріуполі вирує масштабна пожежа: у вогні житлові будинки та школа. Окупанти ніяк не реагують, тому місцеві жителі намагаються боротися з вогнем самотужки. Погіршує ситуацію те, що в цьому районі відсутнє водопостачання, "Наслідки можуть бути такими, що "Східний" буде остаточно знищений російською окупацією", — наголосив законний мер міста Петро Андрющенко.

Харківщина

Минулої ночі обстрілів м. Харків не зафіксовано. Окупанти запустили в напрямку міста 2 ракети. Перша вибухнула в повітрі, а друга впала на території Чугуївського району. Попередньо — без постраждалих, — повідомив Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

62-річний чоловік загинув внаслідок обстрілу села Леб'яже в Чугуївському районі Харківщини 25 серпня, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. 41-річна дружина загиблого поранена. За словами Синєгубова, російський снаряд влучив у їхній будинок.

Сумщина

Після 7 години ранку 25 серпня рф обстріляла  Великописарівську громаду на Сумщині з артилерії. Нараховано 16 влучань. Жертв та руйнувань немає, — повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Дніпропетровщина 

обстріл Дніпропетровщини 24 серпня

Подробиці жахливих ракетних ударів по Чаплиному 24 серпня: 

  • Вдень ворожа ракета знищила будинок. Під завалами опинилися 3 особи — жінка та 2 дитини. Жінку та 13-річного хлопчика врятували місцеві жителі. Тіло загиблого 11-річного хлопчика з-під завалів дістали рятувальники.
  • Пізніше ворог знову атакував населений пункт — спочатку однією ракетою, а потім ще трьома. Перша атака пошкодила господарські будівлі залізниці, наступні потрапили в залізничну станцію.
  • Через удар виникла пожежа у 5 пасажирських вагонах поїзда. Загинуло 25 людей, поранено — 31. Рятувальники локалізували вогонь, пошукові роботи продовжувалися всю ніч.

Окупанти обстріляли Кривий Ріг з реактивної системи залпового вогню "Торнадо-C" у Металургійному районі касетними БК. Наслідки уточнюються. Працюють усі служби. "Дуже уважно дивимося під ноги — можуть бути боєприпаси, що не розірвалися", — попереджає начальник військової адміністрації міста Олександр Вілкул.

Крім того, російська армія обстріляла чотири райони  — Синельниківський, Нікопольський, Криворізький та Дніпровський, — повідомив Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА.

Запоріжжя

"Окупанти затримують, катують та вбивають працівників Запорізької АЕС". З березня росіяни затримали щонайменше 26 людей. Їх звинувачують у передачі інформації про російську військову техніку на території ЗАЕС, — заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

12:00 — у Запорізькій області є прильоти по населених пунктах Запорізького та Василівського районів, — повідомив секретар міськради Анатолій Куртєв.

Також вчергове росіяни вдарили по Оріхову й околицях міста. Окупант застосував артилерію, гатив кілька годин поспіль. Загинув 17-річний юнак. Його було тяжко поранено, помер дорогою до шпиталю. Ще одна жінка з селища Преображенка, 66 років, зазнала тяжких поранень під час ворожої атаки. Про це розповів Олександр Старух, Запорізька ОВА.

Крім того, рашисти спеціально підпалили ліс на околиці Енергодара. Сталося коротке замикання. Місто залишилося без світла та води.

Є й відповідь загарбникам. На березі Енергодара ЗСУ знищили півтори сотні окупантів, — про це повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко. Знищено кілька вогневих позицій противника, 2 офіцери, гаубиці та РСЗВ. При цьому кількість 300-х ще більша за вбитих.

А мер Мелітополя Іван Федоров повідомляє про ліквідацію штабу загарбників у селищі Приазовське Мелітопольського району.

Херсонщина

Херсонці продовжують боротися проти примусової паспортизації, яка проводиться рашистами. Активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують поширювати листівки з корисною інформацією "Як протидіяти паспортизації рф", малюють проукраїнські графіті, зривають та паплюжать оголошення та агітаційні продукти рашистів. 

У Херсоні окупанти стягують баржі під Антонівський міст. Їх ставлять в одну лінію, намагаючись зробити альтернативну переправу, повідомив журналіст Костянтин Риженко.

ЗСУ вкотре вдарили по Антонівському мосту. Окупанти не можуть його ні використовувати, ні ремонтувати, — про це повідомила речниця оперативного командування "Південь".

Військові рф незаконно заселилися в приватні будинки по вулицях Молодіжна та Медова в Херсоні. Там вони самовільно користуються майном господарів, які покинули тимчасово окуповану територію. За цими фактами, поліція відкрила кримінальні провадження про порушення законів та звичаїв війни.

Миколаївщина 

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що вночі Миколаїв зазнав обстрілів. За попередньою інформацією, ворог завдав удару ракетами типу С-300. Відомо про влучання в приватний житловий сектор. Внаслідок цього відбулось займання приватного будинку. Також пошкоджень зазнали декілька домівок. Попередньо без жертв та постраждалих. Інформація щодо наслідків руйнувань уточнюється.

На Миколаївщині затримали коригувальника вогню

На Миколаївщині затримали коригувальника вогню, що "полював" на HIMARS. Чоловік збирав і передавав ворогу інформацію про розташування ЗСУ, — повідомили в Офісі генерального прокурора. Крім цього, зрадник шукав і фіксував розташування HIMARS. Надалі російські війська планували завдавати ракетних та артилерійських ударів по об'єктах, які відстежував зловмисник.

Одещина 

183 день війни

Усе, що думають про "руский мир" одесити в одному фото. Так до Дня Незалежності причепурила свій балкон в будинку на Дерибасівській місцева жителька. Дуже промовисто!

Із будівлі залізничного вокзалу Одеси демонтують радянську символіку. Також в Одесі починають дерусифікувати назви вулиць міста. Загалом в Одесі хочуть перейменувати 200 вулиць та провулків.

Захід України

183 день війни

На Пагорбі Слави в Ужгороді демонтували пам'ятні знаки тоталітарного комуністичного режиму. Відповідне рішення вчора було ухвалене на засіданні міськради.

благодійний забіг Вишиванка IF RUN

24 серпня в Івано-Франківську пройшов благодійний забіг Вишиванка IF RUN. Загалом участь у заході взяло 218 дорослих бігунів, з них — 8 військових, а також 30 дітей. Обов'язкова умова участі — вишиваний дрес-код. Вдалося зібрати 150 000 гривень на потреби наших Захисників.

У закарпатському "Артеку" до Дня Незалежності встановили офіційний рекорд України. Вчора, 24 серпня до свята Незалежності діти з педагогами створили символічний 140-метровий рушник, який об'єднав країну. Він складається з елементів, на яких зображені автентичні орнаменти вишивки 27-ми областей, у тому числі, Криму. "Найдовше єдине полотно єдиної України" офіційно зареєстроване в книзі рекордів України.

1
110

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: