fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:50 02 Лип 2022

Хроніка подій: 129 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 2 липня і вже 129 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 129 день оборони України від російської агресії

"Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися, але будь-хто з нас без Батьківщини – ніщо". На фото – обличчя наших захисників. Одні із сотень тисяч, хто щоденно протистоїть російським окупантам і боронить рідну країну. Україна тримається на їхніх плечах. Фото – ОК "Південь".

Наші захисники продовжують зачищати острів Зміїний від залишків російських сил. Там за день 1 липня знищили кілька одиниць техніки ворога, яка могла становити загрозу. Літаки окупантів же намагалися випалити все корисне, що залишилося на звільненому острові. Окрім цього, залишається загроза ударів з моря, де досі є кілька десантних і заряджених ракетами кораблів.

У Міноборони США також не вірять, що росіяни втекли зі Зміїного задля "жесту доброї волі". Насправді до такого "жесту" їх примусили ЗСУ. Представник Пентагону зазначив, що українці успішно чинили тиск на окупантів. Зокрема, за допомогою "Гарпунів".

Російська армія не захопила трасу T1302 Бахмут-Лисичанськ, – констатує інститут вивчення війни. За даними дослідників, окупанти продовжують спроби оточити Лисичанськ. Ведуть наступ на півдні та південному заході міста. Ворог не зумів захопити трасу T1302 Бахмут-Лисичанськ, проте заважає ЗСУ використовувати її, обстрілюючи їхні позиції вздовж дороги.

На Одещині ППО вчора ввечері знищила ворожу ракету Х-31, – оперативне командування "Південь". У командуванні наголосили, що всього за добу ворожа армія стала біднішою на:

  • 27 рашистів,
  • Зенітно-ракетний комплекс "Тор",
  • Самохідну гаубицю "Мста-С",
  • 3 одиниці броньованої та автомобільної техніки.

Також знищено польові склади боєприпасів ворога у Херсонській області.

ЗСУ вміло використовують HIMARS, щоб вражати командні пункти росіян, – відзначають у Міноборони США. "Українці тепер можуть ретельно вибирати цілі, які будуть підривати зусилля росії, і знищувати їх систематично, ніж тоді, коли воювати доводилося артилерійськими системами меншої дальності", – говорить представник Міноборони США.

чемодан

Вже майже половина внутрішньо переміщених через війну в Україні осіб — або 5,5 мільйона людей — повернулися до своїх будинків. Про це повідомляє Міжнародна організація з міграції. При цьому понад 6,2 мільйонів людей все ще залишаються за межами своїх будинків.

"Забудьте про словосполучення "втома від України". Світ втомився не від підтримки України. Світ втомився від російського газового шантажу, штучних криз, інфляції, політичних вбивств, хімічної зброї, терору та постійної зухвалої брехні. Він утомився від особистих "комплексів" путіна", — написав у Twitter радник голови Офіса президента Михайло Подоляк. Тим часом наші партнери продовжують невтомно допомагати Україні і зброєю, і коштами, наближаючи нашу перемогу над рашистською росією.

Трофеї і цілі ЗСУ

Точний постріл з ПЗРК "Ігла" здійснив боєць 101 ОБрО імені генерал-полковника Геннадія Воробйова з позивним "Хмельницький". Ціллю воїна стала ракета Х-22.

Хто поїде в Україну?

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Уряд Норвегії разом із представниками видобувних компаній розгляне питання про постачання природного газу Україні, а також надасть підтримку у розмірі €1 млрд на період до кінця цього року або на початку 2023 року, – заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

Німеччина надіслала Україні мільярд євро. Кошти спрямують на фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків під час воєнного стану, повідомили у Міністерстві фінансів України. Грантові кошти перерахували до держбюджету через спеціальний адміністративний рахунок, відкритий Міжнародним валютним фондом для направлення грошей країн-донорів на допомогу Україні.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Стати на облік внутрішньо переміщених осіб та почати отримувати виплати відтепер можна без паспорта. Відповідну постанову ухвалено урядом 1 липня. Для цього можна буде використати документи з додатку "Дія", зокрема єДокумент, або довідку про те, що особа звернулася за оформленням паспорта до Державної міграційної служби. Це в значній мірі допоможе людям, які перемістилися із зони бойових дій та втратили документи. Тож тепер не потрібно буде чекати місяць чи два на відновлення документів.

На території Польщі розпочато реалізацію пілотного проєкту з виготовлення ID-карток та закордонних паспортів для українців. Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін в ефірі телемарафону. "Ми за підтримки нашого МЗС буквально три дні тому розпочали пілотний проєкт у Варшаві. На сьогодні це чотири бусики, які виїхали та приймають заявки від наших громадян на отримання ID або закордонних паспортів. Перші документи можна буде отримати на початку серпня. З урахуванням логістики у воєнний час термін виготовлення термінових документів становитиме до 20 днів, а у звичайному порядку – до 40-45 днів", – сказав Єнін.

Новини від партнерів

Сформувано спеціальну Групу з питань міжнародних безпекових гарантій для України. До складу Групи увійшли "впливові діячі з різних демократичних країн світу. Головне завдання – розробити формат, який працюватиме довгостроково і реально, щоб не було жодних нових агресій", – про це повідомив Володимир Зеленський у новому зверненні.

Голова МЗС Польщі наполягає на тому, що російський режим треба ізолювати від міжнародної спільноти та економіки."Нинішніх санкцій недостатньо, ми повинні продовжувати роботу над новим пакетом обмежувальних заходів", – заявив він.

Хроніка подій: 129 день оборони України від російської агресії

У польському місті Гданськ неподалік російського консульства відкрили площу імені Героїчного Маріуполя. Також там організували виставку "Маріуполь — місто героїчне", яка показує, як виглядало місто в мирні часи і як виглядає зараз

35 країн виступили з вимогою призупинити членство росії та білорусі в міжнародних спортивних організаціях. Також ці держави вимагають заборонити трансляцію спортивних заходів у росії. Зазначається, що документ не підписували Болгарія, Угорщина та Швейцарія.

Румунія пропонує допомогу людям, які постраждали від ракетного обстрілу Одеси в ніч з 30 червня на 1 липня. Про це заявив Міністр закордонних справ Богдан Ауреску. "П'ятнична атака на деякі цивільні об'єкти в Одеській області ще раз підтверджує, що ця війна є не тільки незаконною, але й аморальною і що вона має закінчитися якнайшвидше", – коментує міністр.

Що там на росії?

Російська влада вирішила значно спростити собі життя стосовно захоплення чужих територій і прийняти відповідний закон щодо включення анексованих територій до складу росії. У російській держдумі вирішили змінити статтю федерального конституційного закону, яким передбачено порядок прийняття до складу рф нового "суб'єкта". Фактично ним передбачаються подальші анексії будь-яких територій, які захопить росія. Проєкт закону внесений до розгляду російської держдуми 30 червня.

держдума росії в третьому читанні прийняла закон про гній. Тепер на нього можна оформити право власності.

А що чутно про російських посіпак?

Лікарям у білорусі заборонили виїзд за межі країни, а також там продовжили проведення мобілізаційних навчань щонайменше до 9 липня. У рамках зазначених заходів на Гомельщині триває вручення повісток, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що ризик нападу білорусі на Україну буде однозначно підвищуватись. "Ризик прямого нападу, безпосередньо білоруських військ, дійсно збільшується. Саме на сьогодні, я вважаю, що він відносно низький, але далі він буде однозначно підвищуватись", — Клімкін.

лукашенко загрожує військовою відповіддю, якщо будуть удари по Гомелю та Мозирському нафтопереробному заводу. Судячи з контексту та географічного розташування об'єктів, перерахованих білоруським фюрером, ці погрози адресовані Україні. "Якщо тільки ви посмієте завдати удару, як вони планують, по Гомелю на півдні, по Мозирському нафтопереробному заводу, по аеропорту, аеродрому в Лунінці або Бресті, відповідь буде миттєва. Миттєва просто, в одну секунду!" – заявив білоруський самопроголошений президент. Він уточнив, що білоруси дадуть відповідь ракетним ударом.

В Україні спростовують, що планують напади на Білорусь. А з Офісу президента йдуть заяви, що й Мінськ не має наміру атакувати Київ.

Російський брехунець

Хроніка подій: 129 день оборони України від російської агресії

Центр стратегічних комунікацій промоніторив 350 найпопулярніших дописів на 54 прокремлівських Telegram-каналах у червні. Про що бреше російська пропаганда:

  • В червні найбільші зусилля російська пропаганда спрямовувала на дискредитацію ЗСУ. На це було спрямовано 33% усіх повідомлень.
  • Ще майже третину – 28% займає прославлення армії росії.
  • Як і в радянські часи, Захід знову став "загниваючим", про його занепад йдеться в 11% дописів.
  • Також пропаганда створює картинку того, що росія є серйозним глобальним гравцем – 8%, а Захід та НАТО є агресором – 4%.
  • Триває пошук ворогів народу, точніше "зрадників". Про це йдеться у 3% дописів. Про "нацизм в Україні" – ще у 2%.
  • Інші теми разом набрали 11%. В них аудиторію намагаються переконати, що: Україна – неспроможна держава і маріонетка Заходу, на Заході процвітає русофобія, санкції не вплинуть на російську економіку і т.д.

Санкціями по агресору!

Уряд Німеччини конфіскував три танкери зі скрапленим газом, що належали дочірній компанії Газпрому Gazprom Germania.

Компанія Universal Pictures закриє свій російський офіс. Як зазначено в повідомленні, яке Universal раніше відправила низці російських кінотеатрів, операції компанії будуть згорнуті протягом кількох місяців.

Міжнародний депозитарій Clearstream заблокував кореспондентський рахунок "росбанку" через запровадження санкцій. Тепер банк не може отримувати доходи за цінними паперами, випущеними не в росії.

А Єврокомісія представила роз'яснення щодо ембарго на російську нафту, яке було введено з початку червня. Згідно з цими роз'ясненнями, під заборону потрапить не лише нафта з росії у чистому вигляді, а й у складі сумішей — так званих блендів, які активно використовують для обходу санкцій.

Життя з урахуванням бойових дій

В "Укрзалізниці" обіцяють не піднімати вартість проїзду у поїздах у 2022 році. Як заявив голова правління компанії Олександр Камишин, цього року "Укрзалізниця" більше, ніж звичайно, індексувала тарифи на вантажні перевезення, щоб не допустити підняття тарифів на пасажирські перевезення.

В Україні запустили платформу, де можна написати "листи любові" жителям тимчасово окупованих територій. Організатори проєкту планують зібрати щонайменше 10 тисяч послань, які доправлятимуть до пунктів призначення "всіма можливими способами". Зокрема, у друкованому вигляді.

На сайті Офісу президента з'явилася петиція з проханням створити для військовослужбовців ЗСУ вегетаріанські та веганські сухпайки.

Ще одна цікава петиція до президента – про легалізацію одностатевих шлюбів. За місяць вона набрала 11 484 голосів із необхідних 25 тисяч. "У цей час кожен день може бути останнім. Хай люди однієї статі отримають можливість створити сім'ю й мати офіційний документ, що підтвердить це. Їм необхідні такі ж права, що й у традиційних пар", – пише авторка петиції Анастасія Совненко. До закінчення збору підписів залишилося ще 63 дні.

Київ і область

Хроніка подій: 129 день оборони України від російської агресії

Спека охопила Київ. У столичних парках і скверах встановили рамки-розпилювачі. Найоригінальніший, у вигляді величезного птаха – в парку Позняки. Загалом у місті буде встановлено близько 20 рамок.

протасів яр

У Києві облаштували квітник у вигляді емблеми ГО "Захистимо Протасів яр" на честь Романа Ратушного. Про це повідомляє КП УЗН Соломʼянського району. "Це наша вдячність за патріотизм і відданість героя, адже його життя – це частина нової української легенди на ймення Роман Ратушний", – заявляють у КП.

Хроніка подій: 129 день оборони України від російської агресії

Під Макаровим у Київській області знайшли побитого та замінованого собаку. Пес лежав у ямі зі сміттям. Люди хотіли його витягнути, але їм вдалося помітити, що собака була замінована. Від смерті його врятувало те, що не міг ходити. Скільки він там пролежав – незрозуміло. Сапери розмінували собаку та передали його зооволонтерам.

У Києві СБУ виявила та нейтралізувала російську агентуру, яка розвідувала оборонні позиції ЗСУ і Тероборони, а також передавала агресору інформацію щодо суспільно-політичної обстановки. Діяльність ворожих агентів координувала директорка однієї з київських шкіл. В разі захоплення столиці загарбники обіцяли їй посаду "міністра освіти" у лавах окупаційної адміністрації. Наразі матеріали провадження скеровано до суду. Зрадниці загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Загалом Державне бюро розслідувань розслідує майже 600 кримінальних проваджень щодо державної зради та колабораціонізму.

Наступ росії на Київ можливий лише у двох випадках:

  • Перший – якщо лукашенко погоджується запустити в Україну свою армію. Але поки що він відмовляється це робити і не дуже хоче втягуватися у війну.
  • Другий — якщо буде повністю знищено українське угруповання на сході України, а це неможливо.

Про це заявив радник міністра МВС Вадим Денисенко. Але, хоч Київ і живе без повітряних тривог уже протягом трьох діб, можливі сирени все одно ігнорувати не слід.

Чернігівщина

Чернігівські прикордонники знайшли диск із сотнями гігабайт даних про російський військовий підрозділ, який воював в Україні. Повідомляють, що на носії зберігається інформація про зенітно-артилерійський підрозділ рф з-під москви: їхній штатно-посадовий розпис разом з біографіями, документи з участі у навчаннях, технічна документація озброєння та службова документація. Тепер українські військові мають фотографії та копії документів окупантів, які прийшли на нашу землю. І покарання не омине жодного з них.

Донеччина і Луганщина

руйнування

На фото – наслідки вчорашнього обстрілу Бахмута Донецької області. Місцеві повідомляють про влучання в житловий будинок, торговий центр та навчальний заклад.

Загалом у Донецькій області протягом доби під вогнем росіян перебували 11 населених пунктів — унаслідок обстрілів руйнувань зазнали 58 цивільних об'єктів та пошкоджено 43 житлових будинки. Також поліція повідомляє про загиблих та поранених з-поміж місцевих жителів, проте їхню кількість не називають

ЗСУ відбили два масовані наступи росіян у Луганській області 1 липня, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай. Окупанти штурмували у напрямку Верхньокам'янки та желатинового заводу, де ворог спробував провести розвідку боєм. В обох випадках рашисти відійшли. "Росіяни атакують з різних боків – військових та техніки вони залучили дуже багато. Наші військові стримують наступ", – наголосив Гайдай.

Загрози оточення Лисичанська на сьогодні немає, але небезпека захоплення Луганської області є високою, заявив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко. "Станом на зараз ймовірність захоплення Луганської області дуже висока, на жаль. Ми захищаємо Лисичанськ, ситуація дуже складна. Тим більше, з такою перевагою в техніці та живій силі. Інтенсивність обстрілів там така, якої в Європі не було після 1944-1945 років", – сказав Денисенко агентству РБК-Україна. Щодо Донецької області, то "її захопити буде набагато складніше. Там є по суті дві фортеці – Слов'янськ і Краматорськ, особливо Краматорськ. Тому, не думаю, що це так просто".

Водночас, сьогодні в "лнр" заявили про захоплення центру Лисичанська. Українська сторона це не підтверджує.

22:00 – Лисичанськ не взято! росЗМІ продовжують ширити фейки! Ідуть бої. "У районі міста точаться запеклі бої, проте, на щастя, місто не оточене і буде під контролем української армії", – заявляє прессекретар командувача НГУ Руслан Музичук.

росіяни тримають у "тюрмах" так званої "днр" понад 10 тис. маріупольців, – повідомляє Маріупольська міська рада. Наразі відомо про чотири тюрми: дві в Єленівці та по одній у Донецькому СІЗО та Макіївці. Окупанти утримують людей у концтабірних умовах майже без їжі та води, також відсутня медична допомога. Полонені піддаються і психологічним, і фізичним формам катувань.

На Донеччині скорочують тривалість комендантської години. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. З понеділка, 4 липня обмеження на пересування та режим світломаскування діятимуть з 22:00 до 04:00 (раніше – з 21:00 до 5:00).

Вечірнє зведення від Генштабу:

  • На Донецькому напрямку противник, за результатами бойових дій, закріплюється в районі населеного пункту Верхньокам'янка.
  • На Бахмутському напрямку окупанти біля Берестового здійснили розвідку боєм. Українські воїни дали рішучу відсіч та змусили ворога відійти.

Наступальні дії ворога в районі населеного пункту Новомихайлівка українські захисники зупинили та відкинули його назад.

Харківщина

Хроніка подій: 129 день оборони України від російської агресії

На розбір завалів спорткомплексу ХПІ піде місяць. Наразі завали зруйнованої будівлі спорткомплексу розбирають близько сотні людей на день. Серед них викладачі, студенти, спортсмени, випускники ХПІ, волонтери та просто небайдужі люди.

Вночі 2 липня російська окупаційна армія обстрілювала село Світличне Золочівського району з артилерії. Внаслідок обстрілу рф снарядами знищено дитячий садок, розповів голова громади Віктор Коваленко. За його словами, жертв внаслідок атаки немає.

Сьогоднішній ранок для харків'ян теж був неспокійним. Близько 4 ранку окупанти гатили ракетами по Немишлянському району. На місці працюють правоохоронці. На щастя, постраждалих немає.

На території області ворог завдав ударів по містах та селах Ізюмського, Чугуївського, Харківського, Богодухівського та Лозівського районів. Протягом доби окупанти з ракетних та артилерійських систем обстрілювали села Уди та Черкаська Лозова, смт Донець, міста Дергачі та Барвінкове. Пошкоджено приватні будинки та господарські споруди. Внаслідок обстрілів сталися загоряння лісосмуг.

Протягом доби отримали поранення 4 мирних мешканців області: 2 особи в Ізюмському районі, 1 – у Харківському, 1 – у Лозівському.

Сумщина

руйнування

270 мін, ракет та снарядів випустили вчора по Сумській області з території рф. Про це повідомив голова Сумської ОВ Дмитро Живицький у своєму ТГ-каналі. За його словами, у Шалигінській громаді поранено 64-річну жінку, яка працювала на городі, як почався обстріл. Живицький опублікував відео зруйнованого будинку у Білопільській громаді та фото руйнувань у Глухівській громаді.

У Сумській області наклали арешт на майно компаній, зареєстрованих у росії, вартістю понад 30 мільйонів гривень, — повідомили у Нацполіції України.

Полтавщина

Рятувальники завершили розбирати завали у ТЦ "Амстор" у Кременчуку — усього під завалами знайшли 29 фрагментів тіл, їх ідентифікуватимуть за ДНК-аналізом. Остаточна кількість загиблих ще встановлюється.

Дніпропетровщина

17:30 – приліт у Павлограді. Після ракетного удару рф повідомляють про пожежу промислового підприємства. Чи пов'язаний із цим недавній обстріл – не повідомляється.

Запоріжжя

Співробітник Запорізької АЕС Сергій Швець, якого у власній оселі розстріляли російські окупанти, одужує. Міський голова Енергодара повідомив, що стан здоров'я Сергія ще доволі важкий, проте загрози життю вже немає.

Біля тимчасово окупованого Токмака п'яні загарбники влаштували словесну суперечку через розподіл награбованого українського майна. Внаслідок конфлікту – 4 мертвих рашисти та майже 10 поранених, – повідомляє ЗОВА.

Наразі в Запорізькій області через ворожі обстріли без світла залишаються 80 населених пунктів. Усього станом на ранок 2 липня без енергопостачання залишаються 21 498 споживачів.

Херсонщина

З ранкового зведення ГШ ЗС України щодо Херсонщини: "Російські окупанти та їх посіпаки бояться опору місцевого населення, який наростає зокрема у Херсонській області. Керівництво загарбників пересувається з великою кількістю охорони, у броньованих машинах та бронежилетах. Місцеві жителі продовжують чинити тотальний спротив".

росіяни масштабно крадуть воду з Північнокримського каналу. Водозабір сягає 50 кубометрів в секунду, а збитки за її самовільне використання становлять 32,6 млн гривень на добу. Відповідно за 125 днів повномасштабної війни рф вкрала дніпровської води вже приблизно на 4 млрд гривень.

У тимчасово окупованій Чаплинці Херсонської області російські окупанти посилюють тиск на місцевих жителів. З 29 червня в селищі проводиться обшук всіх приватних гаражів. В разі відсутності власників, ворота гаража виламують за допомогою ББМ "Тигр". Обшуки проводяться дуже детально – аж до перекопування ґрунту в підвалах у пошуку тайників, – дізналося ГУР.

Станом на 2 липня в полоні у військових рф перебувають 6 посадовців органів місцевого самоврядування Херсонщини. Серед них міський голова Херсона – Ігор Колихаєв. Асоціація міст України звертається за захистом полонених у міжнародні організації.

На Херсонщині звільнили село Іванівка! Від початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України воно перебувало під ворожою окупацією. Наші Збройні Сили продовжують звільняти Південь України від російських загарбників і будуть це робити до тих пір, поки не знищать останнього окупанта. Віримо в Збройні Сили України!

Миколаївщина

Росіяни постійно обстрілюють Миколаївщину. При цьому у прифронтових селищах залишаються мирні жителі, вони відмовляються покидати домівки. Так, місцеві підписують документи про відмову та не хочуть їхати. Про це розповів глава Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

В ефірі телемарафона Кім розповів, що сьогодні по Миколаєву та передмістях було випущено щонайменше 7 ракет. "Прилетіло щонайменше 7 ракет. Вони влучили по місту та передмісті. Щодо вчора, я думаю, це були ракети С-300, за сьогоднішніми ще не знаємо, перевіряємо. Станом на зараз жертв немає, завдяки Святому Миколаю, але ми ще уточнюємо", – сказав Кім.

Він також додав, що один цивільний загинув у селі Березівка під час обстрілів із РСЗВ.

Обстріл, який сьогодні вели по Миколаєву, вдарив по промислових підприємствах, повідомив мер Олександр Сенкевич. Більшість ракет влучили по передмісті. Жертв та постраждалих немає.

Відповідь окупантам не забарилася. ЗСУ завдали удару по опорному пункту рашистів на Миколаївщині, – повідомляє ОК "Південь". Українські захисники знищили 1 ЗРК "ТорМ1", 2 бойові машини піхоти та десяток окупантів.

Одещина

Російська авіація ввечері 1 липня знову намагалася атакувати Одещину. Окупанти запустили з літака над морем ракету Х-31. Про це повідомило ОК "Південь". Регіон ще не оговтався від попереднього цинічного обстрілу, а росіяни намірились знову атакувати. Проте наміри провалились – наш зенітний підрозділ успішно знищив ракету.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон став почесним громадянином Одеси. Також Джонсона нагородили відзнаками імені Григорія Маразлі І, ІІ, ІІІ ступенів. Про це в інтерв'ю BBC World Service заявив мер Одеси Геннадій Труханов. Він підписав відповідне розпорядження.

У Сергіївці на Одещині завершили аварійно-рятувальні роботи по розбиранню завалів у дев'ятиповерхівці, в яку 1 липня влучила російська ракета, – пресслужба ДСНС. Внаслідок обстрілу загинула 21 людина, 39 отримали поранення.

19:00 – у Кароліно-Бугазі Одеської області на пляжі вибухнула міна. За даними військових, попри заборону на відвідування пляжів, на узбережжя прийшла відпочивати компанія чоловіків. Під час запливу в морі один з відпочивальників підірвався на міні та загинув, ще один чоловік отримав контузію.

Вінниччина

Свято для двох. В одному з ліцеїв на Вінниччині випускний влаштували лиш для двох учнів. Урочисту лінійку присвятили переселенцю з Херсонської області та випускниці села Червоне – решта однолітків дівчини залишили село. Так, 1 липня в Мельниківському ліцеї Райгородської сільської ради Вінницької області вітали із закінченням школи Марію Огінську та Романа Гайдаєнка.

Захід України

У Львові в кожному районі міста створять штаби оборони та продовжать формувати стратегічний резерв продуктів на випадок блокування шляхів постачання, – повідомив мер Андрій Садовий.

1
3010

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: