fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:01 06 Бер 2022

Хроніка подій: одинадцятий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 6 березня і вже одинадцятий день триває військовий напад Росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

В Україні знищили вже 11000 російських військових!

Хроніка подій: десятий день оборони України від російської агресії

А протягом минулої доби було нанесено суттєвих втрат особовому складу та техніці окупаційних військ: збито 4 вертольоти, 5 літаків та 1 БПЛА, здійснено кілька авіаційних нальотів на колони техніки противника, втрати уточнюються.   

Ворог продовжує кидати свою техніку — тільки одна з бригад ЗС України захопила та використовує для своїх потреб близько 30 одиниць різноманітних ББМ, автомобілів і танків, — повідомляє Держспецзв'язку.

Forbes порахували, яких збитків українська армія вже нанесла РФ, знищуючи ворожу техніку. І це 3 мільярди доларів. 

Хроніка подій: десятий день оборони України від російської агресії

У Маріуполі з 12:00 має розпочатися евакуація мирного населення — з 10 до 21 встановлений режим тиші. Гуманітарний коридор прокладено маршрутом: Маріуполь – Портівське – Мангуш (в об'їзд Нікольського) – Республіка – Розівка – Більмак – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.

О 14:00 полк Азов повідомив, що в Маріуполі друга спроба "зеленого коридору" для цивільних знову закінчилася обстрілами з боку росіян.

Вдень Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що економіку країни перевели на військові рейки.

Українська тероборона захопила новий "Панцир-С1", що перебував на озброєнні ЗС РФ.

Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова повідомила колаборанту Іллі Киві, який переховується в Москві, підозру в держзраді та публічних закликах до зміни меж території України: "Повідомляю вас про підозру. В найближчий час ми оголосимо вас в міжнародний розшук. Потім буде арешт, екстрадиція і справедливий суд. Така ваша доля, іншої не буде"

Путін заявив Макрону, що не проти зустрічі у форматі МАГАТЕ-РФ-Україна, у форматі відеоконференції чи у третій країні, — Кремль.

Пізно ввечері з'явилася інформація, що після розмови з Путіним Макрон поговорив із Зеленським: «Ми ведемо роботу щодо збереження недоторканності цивільних ядерних об'єктів України, на додаток до пріоритетних вимог, що висуваються до Росії: припинення вогню та захист мирних жителів».

Прем'єр-міністр Шмигаль попросив підтримки країн Групи Семи в започаткуванні й реалізації процедури щодо призупинення операцій МВФ і Групи Світового банку з Росією та Білоруссю та припинення їх членства в цих організаціях. У той же час Володимир Зеленський переговорив з Борисом Джонсоном. Обговорювали подальше посилення санкцій проти рф та узгоджували наступні спільні кроки.

Арахамія назвав два питання, з яких Україна не може домовитися з Росією — це Крим і так звані республіки, щодо яких Росія наполягає на визнанні нами їх незалежності. Це неприйнятно для українського суспільства. І справа не в політиках, а в українцях, які ніколи цього не допустять!

Держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю програмі CBS "Face the Nation" заявив, що українці мають план "безперервності влади" на випадок, якщо президента України Володимира Зеленського буде вбито. Він також похвалив Зеленського за його лідерство у цій війні і висловив упевненість, що російський лідер Владімір Путін "приречений програти".

У вечірньому зверненні Президент України від імені всіх українців пообіцяв ніколи не пробачити росії скоєного: "Сьогодні – Прощена неділя. Але ми не пробачимо сотні й сотні жертв. Тисячі й тисячі страждань. І Бог не пробачить. Ні сьогодні. Ні завтра. Ніколи. І замість Прощеного буде Судний день".

Також Президент відзначив спеціальними орденами обласних та міських голів, які тримають оборону в найбільш гарячих точках України. Звання міст-героїв отримали Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Гостомель, Волноваха.

Гроші

Кошти "пакету малюка" відтепер можна використовувати на будь-які необхідні товари. "Зараз родинам кошти можуть знадобитись на їжу, ліки, пальне для того, щоб переміститись в безпечне місце. Тому ми зняли обмеження на використання коштів грошової компенсації "пакунку малюка" на весь період воєнного стану плюс один місяць після його завершення", заявила міністерка Марина Лазебна.

Наймані працівники і ФОПівці, що втратили роботу, отримають по 6,5 тис. грн від держави, заявив прем'єр-міністр Шмигаль. Програма запрацює з наступного тижня через Дію за аналогом отримання "ковидної тисячі".  Згодом у Мінцифрі мають роз'яснити деталі отримання коштів.

НБУ повідомляє: Станом на 6 березня українці та іноземці перерахували на спецрахунок для підтримки українських збройних сил понад 10,1 млрд гривень.

Промисловість та інфраструктура

У Генштабі повідомили про те, що російські окупанти хочуть захопити ще один важливий інфраструктурний об'єкт — дамбу Канівської ГЕС. 

Перед станцією Коростень під обстріл потрапив поїзд «Київ – Рахів», жертв немає — повідомляє Укрзалізниця.

А ще Укрзалізниця щодня виробляє близько тисячі протитанкових їжаків:  "Ми продовжуємо виробляти залізних їжачків та роздавати їх у хороші руки. Це наш внесок в оборону нашої країни. Не для такого діла ми купували ці рейки. Але ж не ми розпочали цю війну".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Єврокомісія виділяє перший транш допомоги Україні — 500 мільйонів євро. А вже наступного тижня Україна отримає чергову партію систем Starlink для зруйнованих міст, розповів Володимир Зеленський.

Сьогодні до України прибули перші британські морпіхи.

Гарні новини поки що не стосуються літаків. "Євросоюз не фінансуватиме відправку бойових літаків Україні," — заявив голова Євроради Шарль Мішель.

А от Африка з нами! Вночі посольство України в Нігерії повідомило про 200 добровольців, які бажають воювати на нашому боці.

Загалом, за словами Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, на даний момент у добровольці записалося майже 20 тисяч іноземців з 52 країн.

Гарні новини: США дали зелене світло НАТО на постачання винищувачів в Україну.


Можливо, в Україну прибудуть не тільки літаки, а й колишній президент США Дональд Трамп. "Ми отримуємо поки що непідтверджену інформацію, що колишній президент США Дональд Трамп має намір відвідати Київ разом з кількома конгресменами від Республіканської партії, аби засвідчити свою підтримку України", – повідомив Арахамія.

Російський брехунець не втомлюється

Креативники в росії не втомлюються створювати нові й нові фейки — один неймоврніший за інший. Тепер в росії говорять про та, що в Україні працюють підземні лабораторії, що працюють над розробкою бактеріальної зброї. Чекаємо, коли там заявлять, що коронавірус запустили з України!

Крім того, в росії сьогодні зранку активно просувають тему «ядерної програми України» — Київ нібито готував створення ядерної бомби. І нібито документацію про це було знайдено на Запорізькій АЕС. Швидше за все ці закиди слугуватимуть одним із виправдань початку війни, а можливо, і як привід контролювати українські АЕС. 

Нагадуємо, Україна не має технічної можливості створити бомбу, і навіть не збиралася цього робити.

Міноборони РФ заявило, що майже всю боєздатну українську авіацію знищено. Подивимось, що на це відповість легендарний Привід Києва та інші наші герої-льотчики.

Міноборони РФ також стверджує, що українська військова авіація використовує військові аеродроми сусідніх країн, у тому числі Румунії, що може розцінюватися як залучення цих держав у військовий конфлікт. Схоже Росія все ж таки наривається на конфлікт з НАТО, у складі якого є і Румунія.

Що там росіяни?

Вночі Visa та MasterCard оголосили про призупинення всіх операцій в росії. Що це означає? Тепер росіяни в росії не зможуть користуватися відповідними картками, виданими за кордоном, а росіяни за кордоном не зможуть користуватися картками, виданими в росії.

Міжнародна група хакерів Anonymous зупинила роботу сайту російської Федеральної Служби безпеки. На кібер війні стає гарячіше!

У Росії відбувається мітинг проти війни в Україні: людей масово затримують. Пишуть, що це одинадцятий подібний мітинг з початку вторгнення російських військ в Україну. Поліції через рацію наказують: "Громадянських брати, журналістів не чіпати".

Станом на 14:30 у 43 російських містах на антивоєнних мітингах затримано більше 1600 людей.

Як повідомило МВС України, Кремль планує провокації з використанням насильно мобілізованих жителів ОРДЛО. За наявною інформацією, на Кримський півострів 5 березня прибув ешелон із особовим складом 131 стрілецького полку 1 армійського корпусу, мобілізований на підконтрольній РФ території Донецької та Луганської областей. Їх можуть використати, видаючи за місцевих жителів для пропагандистських картинок або озброєних провокацій на сході України.

Тим часом Moody's знизило суверенний рейтинг Росії до переддефолтного.

Майже 11 тисяч людей затримано по всій Росії на антивоєнних мітингах, — ЗМІ.

Як повідомило МВС України, Кремль планує провокації з використанням насильно мобілізованих жителів ОРДЛО. За наявною інформацією, на Кримський півострів 5 березня прибув ешелон із особовим складом 131 стрілецького полку 1 армійського корпусу, мобілізований на підконтрольній РФ території Донецької та Луганської областей. Їх можуть використати, видаючи за місцевих жителів для пропагандистських картинок або озброєних провокацій на сході України.

Тим часом Moody's знизило суверенний рейтинг Росії до переддефолтного, мільйони росіян закордоном не можуть розрахуватися карткою та зняти кеш, а за 11 днів війни рубль в обмінках впав на 63% — до 130 руб/$. В рублях 80% депозитів населення.

Ввечері стало відомо, що в Росії через закон про "фейки" призупиняє роботу TikTok. Російських тіктокерів чекає справжня ломка без улюбленого ресурсу — і це не фейк!

UPD: ломка чекає не тільки тіктокерів — Росії готують відключення від глобального інтернету.  РосЗМІ виклали відповідний документ:

Netflix припиняє надавати послуги на території росії. Кіна не буде!

А буде конфіскація: сьогодні Путін підписав указ про конфіскацію грошей з рахунків чиновників та членів їхніх сімей, включаючи неповнолітніх дітей, якщо сума надходжень перевищує офіційні доходи сім'ї. Путін чудово розуміє, що головна загроза зараз виходить не від розгромленого громадянського суспільства, а від армії, стурбованих ситуацією чиновників. Переворот не за горами?

Крим

В Чонгарі киримли вимагають деокупації Криму. Вони вийшли з ходою з кримсько-татарськими і українськими прапорами.

Київ

Вночі відбувалися бої в Ірпіні, Гостомелі, Макарові. Зафіксовано переміщення ворога по Бучі, Нємішаєвській громаді. Район Житомирської траси залишається найгарячішою точкою.

Під час евакуації з Ірпеня війська РФ відкрили вогонь по цивільних, є загиблі, – повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що Київ веде переговори про евакуацію з Бучі й Гостомеля. Ці міста постійно обстрілюють російські війська.

А ще на Київщині запрацював колл-центр для мешканців області, які потребують допомоги. Туди ж ви можете телефонувати, якщо навпаки можете надати допомогу. Номер колл-центру: +380 (44) 363 07 34

З 15:30 Ірпінь без газопостачання через потрапляння бойового снаряду в газопровід. Якщо вам потрібна допомога, або ви можете її надати, звертайтеся за номером: +380 (44) 363 07 34

Ворог атакував Охмадит. Над дитячою лікарнею збили крилату ракету, запущену російськими окупантами. На щастя постраждалих немає. Окрім цього, окупанти перешкоджають транспортуванню до лікарні. Важкопоранених внаслідок бойових дій дітей намагаються довести до закладу, але не вдається через загрози обстрілів.

Російські військові під Києвом відкрили вогонь на поразку по британським журналістам Sky News.

Харків і Харківщина

Вранці сили протиповітряної оборони Харкова знищили черговий бойовий літак військово-повітряних сил російської федерації — штурмовик Су-25. Про це заявив голова Харківської ОДА.

Давид Арахамія повідомляє, що "Зелений коридор" з Харкова можуть організувати сьогодні протягом дня

Під Харковом українські сили ППО збили ще один штурмовик рашистів Су-25. Пілоту літака вдалося катапультуватися. Ведуться пошуки окупанта. Про це розповів Голова Харківської ОДА.

У селищі Дворічна Харківської області підірвали міст у напрямку виїзду до міста Куп'янська, повідомляють місцеві. Раніше там був розташований блок-пост окупантів.

СБУ: Рашисти обстріляли з градів Харківський інститут, де знаходиться ядерна установка "Джерело нейтронів", в активну зону якої завантажено 37 паливних ядерних елементів.

17:30 — голова Харківської ОДА повідомляє про знищення силами ППО ЗСУ під Харковом ще одного російського штурмовика Су-25

Балаклія. Троє людей отримали поранення внаслідок обстрілу у центрі міста. «У житловий будинок влучив снаряд. Це центр міста, 500 метрів від ремонтного заводу. Наскільки я розумію, це були «Гради». Три жінки поранені», — міський голова Іван Столбовий.

18:40 — в Харкові потрапили в телевежу: трансляція перервана.

Надвечір уточнили: телевежа у Харкові ціла, перебитий лише один із кабелів, коли закінчаться обстріли її працездатність відновлять, — мер Харкова Ігор Терехов.

20:45 — в Харкові повідомляють про продовження авіаударів, а також про те, що до міста летять російські літаки.  Не виключений і десант окупантів.

Одеса

В Одесі ЗСУ збили ще один ворожий літак, — речник штабу Одеської ОДА Сергій Братчук.

Вінниця

Аеропорт "Вінниця" та військову частину у Гавришівці  обстріляли ракетами. Внаслідок вибухів відбулась пожежа. Нині на місці працюють служби ДСНС.  Президент Зеленський: "Вінницький аеропорт повністю зруйнований після ракетного обстрілу росії".  Він знову наполягає на терміновому закритті неба над Україною.

За попередньою інформацією, ракети, що потрапили до Вінницького аеропорту, були випущені з Придністров'я.

UPD. Ракети були запущені не з окупованого росіянами Придністров'я, а з акваторії Чорного моря, а інформація про ракетну атаку з окупованої частини Молдови є помилковою. Про це повідомили в міністерстві оборони Молдови.

Житомир

Вночі місто продовжували атакувати — двічі лунала повітряна тривога. У Коростені внаслідок ракетного удару зруйновано 10 приватних житлових будинків (1 людина загинула, 5 отримали травми (з них 1 дитина); з підвалу гаража, який охопило полум'я, врятували 5 дітей. 

А в місті Овруч внаслідок ракетного удару по приватному сектору зруйновано 15 приватних житлових будинків, з них 5 повністю. Попередньо жертв та постраждалих немає. 

Також ворог наніс удар по місцевій залізниці — пошкоджено тепловоз, 2 електрички, 2 пасажирських вагона. 

На 16 годину рух Житомирською трасою небезпечний через концентрацію військ окупантів. Проблеми є на Вишгородській трасі.

Запоріжжя

У Бердянську та Енергодарі не працює мобільний оператор Vodafone. Влада з'ясовує, чому відсутній зв'язок. Також в Енергодарі є проблема з роботою інтернет-провайдерів. При цьому міська влада продовжує працювати, а місто залишається під контролем української армії. Працює стаціонарний телефонний зв'язок. 

Вранці із Запоріжжя до Маріуполя вирушив перший гуманітарний вантаж вагою близько 90 тонн.

У Маріупольському напрямку ЗСУ здійснили контратаку і знищили 3 ворожі танки, 4 БМП, 2 Тигра та близько тридцяти російських окупантів. Двоє загарбників потрапили в полон, — повідомляє Міноборони.

У місто Василівка вдалося доставити гуманітарний вантаж. 10 тонн продуктів, дитячого харчування та медикаментів. Допомогу привіз місцевий житель, який ризикував життям, адже про «зелений коридор» з рашистами так і не вдалось домовитись. Про це повідомила Запорізька адміністрація.

Херсон

У Херсоні вранці ситуація відносно тиха. Місцеві повідомляють про те, що знову зник зв'язок Vodafone та Kyivstar.

У Херсоні та області місцеві вийшли з українськими прапорами на мирні мітинги проти окупантів. Зокрема, люди протестували у Херсоні, Новій Каховці, Каланчаку, Новоолексіївці. Люди кричали окупантам слова "Додому! Додому!", "Україна — понад усе" і казали забиратися геть.

15:30 — рашисти відкрили вогонь по мирних на мітингу в Новій Каховці!

Миколаїв

Російські окупанти танками атакують Миколаїв. "Орки лізуть знову. З боку пивзаводу (Кульбакіно) атака танків", – повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

Сьогодні у Миколаєві в результаті обстрілів були пошкоджені наземні газопроводи. У двох мікрорайонах оперативно усунено сім витоків газу. Про це повідомляє "Миколаївгаз".

Луганщина та Донеччина 

Хороша новина: в область дійшла перша гуманітарна допомога з Чернівецької області. Починає роботу ООН у справах біженців — закупити гуманітарку для Новопскова.

У Маріуполі, який досі в облозі, з 12:00 має розпочатися евакуація мирного населення — з 10 до 21 встановлений режим тиші. Гуманітарний коридор прокладено маршрутом: Маріуполь – Портівське – Мангуш (в об'їзд Нікольського) – Республіка – Розівка – Більмак – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.

У другій половині дня російські агресори обстріляли Краматорськ: повідомляють про щонайменше 2 загиблих та велику кількість поранених. Під вогонь окупантів потрапила низка будинків по бульвару Краматорський.

Чернігів

Вночі в місті тривали повітряні тривоги та бої на околицях, а також на київському напрямі.

Житлові масиви Чернігова сьогодні. Ворог з повітря закидав їх важкими некерованими бомбами ФАБ-500. Дві бомби впали на житлові будинки і не розірвалися.

Хмельниччина

Унаслідок ракетного удару по місту Старокостянтинів Хмельницької області троє людей дістали поранень. За словами керівника обласної військової адміністрації Сергія Гамалія, точна інформація про втрати буде відома після того, як спецслужби розберуть завали.

Загалом уночі українським військовим в області вдалось збити кілька ракет.

Суми

Влада заявила про загрозу вуличних боїв у Сумах.  Просять людей триматися подалі від вікон.

2793

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: