fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:30 05 Бер 2022

Хроніка подій: десятий день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 5 березня і вже десятий день триває військовий напад Росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

CNN з посиланням на ООН дав інформацію, що Україну через "визвольну операцію" з початку війни залишили 1,2 мільйона людей.  Щонайменше 840 дітей вже поранено, 18 малюків загинуло з початку вторгнення російського окупанта.

Підступна війна: З 9:00 ранку у Маріуполі, Волновасі та Києві було оголошено режим тиші, але українські військові повідомляють, що на маршрутах, де сьогодні діє режим тиші, окупанти цим користуються і просуваються вперед. Інформація наразі перевіряється, — Ірина Верещук.

‼️UPD: РОСІЯ ПОРУШИЛА РЕЖИМ ТИШІ ОБ 11:45! Через це довелось перенести евакуацію. Першу спроба домовиться про безпечний вихід мирних жителів зірвано.

ЄСПЛ повторив безпрецедентне проміжне рішення за позовом "Україна проти Росії" – суд заборонив РФ продовжувати обстріл цивільної інфраструктури і затвердив його також для всіх майбутніх скарг проти Росії.

Президент Туреччини Ердоган розраховує провести телефонні переговори із Путіним 6 березня. Про це повідомляє речник президента Туреччини. Речник Адміністрації президента Туреччини Ібрагім Калин в ефірі одного з місцевих телеканалів повідомив, що Ердоган на перемовинах має намір переконати Путіна зупинити війну в Україні та розпочати переговори.

Також стало відомо, що сьогодні прем'єр-міністр Ізраїлю таємно приїхав до Москви на переговори з Путіним.

А Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч з державним секретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном на польсько-українському кордоні. 

Україна вимагає позбавити РФ  статусу члена Ради Безпеки ООН. Міністр закордонних справ Кулеба вважає,  що в ООН існує змова щодо прикриття членства Росії у Раді Безпеки. Завдяки цьому РФ може блокувати будь-яке рішення, яке їй не подобається.

Центр протидії дезінформації при РНБО України підтверджує, що в оточенні Путіна почався розкол. Детальніше про цю хорошу новину – у повідомленні на Телеграм-каналі "Рубрики". 

Прокурор Бенджамін Ференц, який працював на Нюрнберзькому процесі (суд над керівниками гітлерівської Німеччини), підтвердив, що російського президента Володимира Путіна можуть засудити за злочини проти людяності, які російські військові вчиняють в Україні.

22:29 –  Зважаючи на те, що відбувалося в Херсоні та в Енергодарі, то у ворога просто немає ресурсу займати міста, – голова Миколаївської ОДА.

Промисловість та інфраструктура

В Енергодарі зараз знаходиться російська техніка, окупанти захопили міськраду.

Через обстріли окупантами Запорізької атомної станції МАГАТЕ проведе перевірку ЗАЕС та в зоні ЧАЕС. 

9:30 – Енергоатом повідомив, що атомні електростанції України, що діють, продовжують стабільно працювати. Поточна потужність усіх чотирьох українських АЕС забезпечує необхідні обсяги виробництва електроенергії для потреб країни.

15:17 – Внаслідок бойових дій сотні тисяч українців залишилися без газу, про це повідомляє оператор ГТС.Компанія зупинила роботу 16 газорозподільних станцій у Харківській, Миколаївській, Запорізькій, Київській, Донецькій, Луганській областях. Без газу залишаються сотні тисяч побутових споживачів.

18:22 – Влада Енергодару повернулася у виконком, але евакуація неможлива, – міський голова

18:41 – Російські війська вийшли з Енергодару, контроль всіх органів влади знову відновлено — заявив голова Запорізької ОДА. 

19:24 – Мер Енергодару заявив, що інформація про те, що російські війська повністю полишили місто, не відповідає дійсності. Зараз вони контролюють периметр та знаходяться на АЕС.

Вступ України до ЄС

Заявку на членство України в ЄС зареєстровано, а процедуру розгляду — розпочато. В середньому процедура розгляду заявки  триває від 3 до 10 років. Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС, — про це було відомо ще вчора. 

Сьогодні:

  • Samsung  виділив $6 млн гуманітарної допомоги Україні, зокрема $1 млн на побутову електроніку.
  • Клієнти PayPal пожертвували кілька мільйонів доларів міжнародним благодійним організаціям, які надають гуманітарну допомогу в Україні та підтримують переселенців.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців 

Днями військову допомогу в Україну вирішили направити Румунія, Італія, Туреччина, Бельгія, Японія, Норвегія, Хорватія, Іспанія, США, Німеччина. Сформовано іноземний легіон добровольців, які поїдуть воювати в Україну, зокрема — з Хорватії. У нас будуть протитанкові гранатомети від Норвегії, ще більше Байрактарів з Туреччини. Вже прибули NLAW та Javelin для швидкого відправлення окупантів до пекла, маємо  Instalaza C-90 та Alcotán-100  з Іспанії зі Швеції до нас поспішають чотири сотні добровольці, до країни їдуть перші 16 тисяч вояк з різних країн! 

Сьогодні:

  • Samsung  виділив $6 млн гуманітарної допомоги Україні, зокрема $1 млн на побутову електроніку.
  • Клієнти PayPal пожертвували кілька мільйонів доларів міжнародним благодійним організаціям, які надають гуманітарну допомогу в Україні та підтримують переселенців.
  • Україні та Польщі на гуманітарну допомогу США має намір виділити $2, 75 млрд

Хто вже приїхав в Україну? 

Про тих, кого не кликали

Загальні бойові втрати противника з початку війни орієнтовно склали понад 10 тисяч осіб особового складу, 269 танків, 945 бойових броньованих машин, 39 літаків та 40 гелікоптерів (уточнюється) та ще 822 одиниці різної техніки, в тому числі артилерійські машини та катери! На початок війни біля українських кордонів було зосереджено 450 літаків і понад 250 вертольотів.

11:42 — Українські військові збили черговий російський гелікоптер.

Розслідувач Bellingcat Христо Грозєв каже, що в Росії залишилося ресурсів на війну до неділі, після них чекає крах. Те саме підтверджує Арестович, який сказав, що Росія ввела в Україну вже 8/10 своїх армій, а в Пентагоні заявили, що в Україні знаходиться 92% накопиченої бойової сили РФ. 

Блокування SWIFT та реакція міжнародної спільноти

Днями: Міжнародний суд ООН призначив дату першого розгляду справи проти РФ на 7 та 8 березня. Дані про злочини РФ в Україні до Міжнародного кримінального суду передали 38 країн. ЄС вивчає можливості відключення від SWIFT нових банків РФ а серед країн G7 є згода на необхідність відмовлятися від російського газу.

  • S&P Dow Jones Indices з 9 березня виключить всі російські акції зі своїх контрольних показників через війну в Україні.
  • Ілон Маск відмовився блокувати через інтернет StarLink російські джерела новин, оскільки є прихильником абсолютної свободи слова.
  • Хакери з Anonymous анонсували нові атаки на російські урядові сервери.
  • Італійська поліція конфіскувала яхти та вілли Усманова, Мордашова, Тимченка і пропагандиста Соловйова.

Влада Кіпру анулювала дозвіл на захід у порти острова чотирма військовими кораблями РФ

#CloseTheSky

Вчора відбувся саміт НАТО. Зеленський назвав його слабким і розгубленим. Всі розвідки країн НАТО знають про плани ворога і підтверджують, що Росія хоче продовжувати наступ. 

НАТО ухвалило рішення не закривати небо над Україною. Вони думають, що це спровокує агресію Росію проти НАТО. Усе, на що спромігся альянс сьогодні це провести через систему своїх закупок 50 тонн дизпалива для України. "Мабуть, для того, щоб ми спалили Будапештський меморандум", — сказав Зеленський.

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо сказав, що закриття неба НАТО над Україною було б "небажаною ескалацією". До речі, направляти зброю він також не буде, оскільки "Канада не має на озброєнні літаків, з якими були б знайомі українські військові".

Що там росіяни?

Днями понад 70 світових компаній висловили протест у зв'язку із широкомасштабним вторгненням Росії в Україну і припинили співпрацю з агресором.  Міжнародні платіжні системи Mastercard, PayPal запровадили обмеження. Росія намагається заблокувати для своїх громадян українські канали в Telegram, щоб позбавити їх інформації про війну в Україні. Роскомнагляд заблокував Facebook і Twitter.

Ще вчора Microsoft вирішив призупинити свою діяльність в Росії, а вже сьогодні в РФ пропонують скасувати кримінальну та адмінвідповідальність за використання неліцензованого програмного забезпечення, якщо воно належить правовласнику з країн, які підтримали санкції 🤡

Сьогодні набирають чинності поправки, які передбачають кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років колонії "за фейки про російську армію". Також сьогодні:

  • Twitch закрив виплати на російські карти
  • Нідерландський концерн Heineken призупиняє експорт пива до РФ
  • Система PayPal призупинила надання послуг у Росії, Payoneer також зупиняє роботу в РФ
  • Припинив працювати Booking 
  • Revolut заборонили грошові трансфери в Росії та Білорусі.
  • Samsung призупинив постачання техніки до Росії.
  • Zara виходить із РФ. Білоруський трикотаж welcome. Bershka та Pull&Bear також покидають Росію.
  • Стівен Кінг відмовився від нових контрактів на видання своїх книг у Росії.

 

  • Росіяни почали втрачати роботу:
    • Закриття Ikea – 15 000 робочих місць.
    • Завод у Тольятті (Renault-Nissan) зупиняється через брак імпортних запчастин – 35 000 робочих місць.
    • Завод «Автотор» зі збирання BMW – 3500 робочих місць.
    • "Яндекс" попередив співробітників про ризик дефолту – 12 000 робочих місць.

Літатимуть тепер тільки в Росію літаки авіакомпаній, які мають взяті в лізинг літаки з європейських країн. Для них Росавіація скасовує всі рейси за кордон, оскільки при приземленні в європейських аеропортах літаки вимагатимуть повернути.

У Нижньокамську робітники заводу «Гемонт» влаштували стихійний страйк через те, що їм не виплатили частину зарплати внаслідок різкого обвалу рубля.

Представники російської еліти вивозять майно до Дубаю, – ЗМІ.

У Ростові розгорнули штаб "ПВК Вагнер" для вербування людей на війну в Україну — Генштаб ЗСУ.

А білоруси що?

Білоруси масово залишають країну.  Потік людей на білорусько-литовському кордоні значно збільшився. Більшість пасажирів автобусів – чоловіки, які бояться, що їх відправлять на війну в Україну. Начальник відділу прикордонного контролю Вільнюської прикордонної служби Гедрус Маткявічюс підтвердив, що, наприклад, на прикордонному переході Мядинінкай за останні дні спостерігається приріст близько 30%.

Консул Генконсульства Республіки Білорусь у Мюнхені Наталія Хвостова вирішила скласти повноваження на знак протесту проти російської агресії в Україні, що здійснюється за сприяння Лукашенка.

Російський брехунець

Не покидають спроб створити у власному інформаційному просторі картину визвольного "бліцкригу", продовжують розповсюджувати тотальну брехню через підвладні ЗМІ, вживають заходів щодо приховування втрат в особовому складі та техніці, шляхом блокування доступу населення до правдивої та об'єктивної інформації.

Брехунець працює і в Росії, перешкоджаючи росіянам дізнаватись правдиву інформацію про Російсько-українську війну. окрім того, що Роскомнагляд заблокував Facebook та Twitter, ВКонтакті стала видаляти відео ЗС України, де видно втрати армії РФ.

Київ

Вночі над  "Охматдитом" що над лікарнею було збито ракету, повідомив генеральний директор лікарні Володимир Жовнір. Був сильний і потужний вибух, вибило двері у центральному корпусі та побило вікна на 9-му поверсі. Дітей тримали у бомбосховищі, ніхто не постраждав. Наразі проводиться евакуація.

‼️UPD: О 13:00 з'явилась інформація, що двоє поранених дітей із Бучі померли, бо російські фашисти – окупанти не дали їх вивезти до «Охмадиту». Про цю трагедію розповів голова лікаря Охмадет Володимир Жовнір.

На Чорнобильській АЕС через блокування російськими військами немає можливості зробити пересмінку. Люди вже десять діб працюють свою зміну. Вони розділилися на дві групи, змінюють одна одну, але втомилися морально та фізично, та  емоційно. Вони обмежено харчуються, у них обмежена кількість ліків і їм дуже тяжко. Про це заявив мер Славутича Юрій Фомічев. 

​​Вранці російські окупанти здійснили авіаудар по Білій Церкві в Київській області, знищили будівлі у приватному секторі, є потерпілі.

11:02 — В Ірпіні окупанти підірвали залізничні колії. Евакуація буде здійснюватись з Новоірпінської траси (міст с.Романівка) автобусами на Київ. Евакуйовують на київський залізничний вокзал дітей, жінок та людей похилого віку.

Напрямки на Київщині залишаються небезпечними з боку Житомирської траси:

– Буча, Ірпінь, Гостомель, Ворзель – вночі велися бої 

– Макарів — знаходиться під постійним обстрілом 

– північ Вишгородського району досі окупована ворогом 

По всій Київський області:  

– Загарбники продовжують накопичувати війська та техніку, обстрілюються житлові масиви та критична інфраструктура.  

– Йде боротьба з диверсійними групами.  

– Українська влади готова провести евакуацію людей та доставку гуманітарної допомоги з найтяжчих напрямків, як тільки буде оголошено режим тиші. 

17:00 – В Бородянському психоневрологічному диспансері російські військові захопили 670 пацієнтів. Цю інформацію нам підтвердив голова Київської військової обласної адміністрації Олексій Кулеба. 

20:46 – Український військові звільнили людей із бородянського диспансеру.

Під вечір найскладнішими ділянка на Київщині були Варшавська та Житомирська траси. Тут досі тривають запеклі бої. Там було підірвано залізничну колію, повідомив на телемарафоні UA разом голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

22:00 – За інформацією Генерального штабу ЗСУ, біля Броварів, наші захисники завдали авіаційного удару по окупантах. Також ліквідували полковника збройних сил Росії Констянтина Зизевського. 

Чернігів

13:47 – На Чернігівщині збили ще один російський літак. Пілот вижив, його вже затримали. 

15:47 – капітан Сергій Чижиков збив російський літак Су-35 (вартість якого 40-65 млн доларів США)  у небі над Черніговом за допомогою ПЗРК "Ігла-1".

Під вечір на Чернігівщині підрозділами військ оперативного командування"Північ" сьогодні були розбиті сили противника, чим вкотре запобігли їх просування у сторону столиці України. 

Житомир

11:31 — Російські загарбники завдали авіаудару по Житомирському бронетанковому заводу: травмовані двоє людей.

Харків

12:00 – ЗСУ перейшли у контрнаступ під Харковом

13:13 – У Харкові щойно розбомбили спорткомплекс ХНУ ім. Каразіна "Уніфехт", розташований на провулку Отакара Яроша, в районі Ботанічного саду.

Одеса

Вночі росіяни нанесли авіаудар по Великодолинському. Там ще з часів СРСР залишилась станція стеження за радіоефіром.

15:00 – наші війська протиповітряної оборони збили два ворожі винищувачі під Одесою!

Миколаїв 

У Миколаєві ніч пройшла спокійно: готуємося відбивати ворога, – голова ОДА

13:47 У Миколаєві збили три ворожі гелікоптери, — Віталій Кім.

17:00 –  у Миколаєві поліцейські разом із ЗСУ затримали чотирьох військових РФ.

17:15 – У Миколаєві знищили дуже багато техніки та відігнали окупантів. Місто у безпеці.

18:47 – Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що з Криму на місто летять бомбардувальники Ту-22.

Херсон

Вранці в Херсоні люди вийшли на мітинг проти окупантів.

Херсон

Херсон

12:02 — Окупанти залишили центр міста. У мережі з'явилось відео, як як на російський БТР, що покидає центр міста на ходу застрибує херсонський поліцейський – далі він їде на даху БТРа з українським стягом.

Після обіду з Херсону надійшла інформація, що російські війська виходять з міста. На їхнє місце заїжджають сили СОБР (Спеціальний відділ швидкого реагування) та Росгвардія.  Ці силовики, як правило, не беруть участі в військових діях, а забезпечують правопорядок. Очевидно, це робиться для того, щоб більше не допустити мітингів у Херсоні.

Донеччина та Луганщина 

Михайло Подоляк повідомив, що сьогодні буде відкрито гуманітарний коридор із Маріуполя та Волновахи.

У Маріуполі починається евакуація мирного населення! З 9:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші. Від 11:00 починається евакуація мирного населення. Гуманітарний "зелений" коридор прокладено маршрутом Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя. Про це повідомляє Донецька ОДА. Плануєтьсся вивезти більше 200 тисяч людей.

‼️ UPD: РОСІЯ ПОРУШИЛА РЕЖИМ ТИШІ! тривають бої у напрямку Маріуполь-Запоріжжя, що також унеможливлює створення зеленого коридору. Далі за маршрутом слідування, у Запорізькій області, також точаться бої, і це також перешкоджає евакуації.

12:54 – Евакуація людей з Маріуполя переноситься ‼️

Відкрито гуманітарний коридор з Волновахи. Планується вивезти більше 15 тис. осіб маршрутом Волноваха – Валер'янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар – Покровськ – Запоріжжя.

‼️ UPD: РОСІЯ ПОРУШИЛА РЕЖИМ ТИШІ!  Об 11:45  російські війська почали обстріл Волновахи з важкої техніки, тим самим порушивши домовленості про режим тиші, запроваджений задля евакуації населення.

За день, до початку порушень з боку російських воєнних, із Волновахи та сусідніх селищ  вдалось евакуювати 400 людей. 

Внаслідок агресії ворога сьогодні постраждали Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна, Гірська громада, – голова Луганської ОДА.

 

994

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: