fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:00 09 Чер 2022

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 9 червня і вже 106 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Ситуація на фронті залишається дуже непростою. Але як можна було помітити останні пару днів, темп просування російських військ знизився. Попри збереження тотальної чисельної переваги рф в артилерії ми все частіше чуємо, що українські артилеристи злегка вгамували ворога. Рівноваги сил поки немає, але рашисти вже зазнають суттєвих втрат від нових елементів оборони, яких перед початком ескалації не було. Їх, як не намагався ворог, не можна було прорахувати.

Місто Сєвєродонецьк зараз є найгарячішою точкою — щоб взяти місто під повний контроль, ворог не шкодує техніки та людей, але Збройним Силам України вдається успішно протидіяти загарбникам. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

За добу воїни ЗСУ відбили 7 атак ворога і позбавили армію рф:

  • 3 танків;
  • 2 бойових броньованих машин;
  • 4 одиниць автомобільної техніки.

За добу ударна авіація Повітряних Сил ЗСУ знищила:

  • 10 одиниць бойової бронетехніки;
  • близько 20 окупантів;
  • 9 БПЛА "Орлан-10".

Нашою армійською авіацією завдано 2 ударів по скупченню орків та по одному з їх опорних пунктів на Херсонщині. Втрати ворога:

  • 2 од. броньованої техніки,
  • 4 од. автомобільної техніки,
  • 3 польових склади боєприпасів.

ЗСУ і далі працює на перемогу!

У ранковому зведенні від 9 червня Генеральний штаб Збройних сил України назвав ще більш вражаючі цифри: підрозділи української армії фактично знищили 15-ту окрему мотострілецьку бригаду Центрального військового округу рф, яка брала участь у бойових діях. З 1800 військовослужбовців бригади було ліквідовано 800 осіб, а ще 400 отримали поранення.

Якщо темп поставок стане адекватнішим, російська армія почне закінчуватися ще швидше.

Міністр оборони України Олексій Резніков зробив кілька заяв:

  • Ситуація на фронті важка. кремль наразі має сили для просування на окремих ділянках фронту.
  • Втрати ЗСУ щодня становлять до сотні бійців убитими та до 500 пораненими;
  • Зброї, яка вже надійшла до України, вистачило б для переможного опору від будь-якої армії Європи, але не від росії.

Рєзніков не зовсім задоволений темпами постачання озброєння, але вдячний країнам, які допомагають.

Тіла ще 58 загиблих захисників "Азовсталі" привезли до Києва, — повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. "Четверо із них, ймовірно, служили в "Азові".  Процесом опізнання займатиметься Патронатна служба полку "Азов", — повідомляє пресслужба полку. Ховати захисників планують у Меморіалі загиблим героям "Азовсталі", що буде зведений на схилах Дніпра.

Президента України Володимира Зеленського буде запрошено на зустріч глав держав і урядів НАТО, яка відбудеться в Мадриді 28-30 червня, — повідомляє агентство EFE.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

Україна отримала від США $1 млрд допомоги в рамках пакета на $40 млрд, який раніше схвалив Байден, – про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. Найближчим часом до України надійдуть ще $7,5 млрд.

Своєю чергою Польща відправила Україні понад 240 танків та майже 100 одиниць бронетехніки. "Ми відправили загалом зброю на $2 млрд", — повідомив Дуда в інтерв'ю німецькому виданню Bild. Також він наголосив, що цей пакет зброї був великою частиною озброєння польської армії. "Це не були запаси, які були у нас на складі. Ми передали наші танки та бронетехніку", — підсумував польський президент.

польські САУ

До речі, польські САУ "Краб" 155-калібру вже перебувають на фронті. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Американські протиракетні ракети Harpoon теж вже надійшли на озброєння ЗСУ та перебувають на береговій лінії.

Євросоюз виділив ще €205 млн гуманітарної допомоги Україні. Кошти будуть спрямовані на будівництво тимчасового житла для тих, хто втратив домівку внаслідок російської агресії, а також гуманітарну допомогу для людей на окупованих територіях. Про це повідомив Єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич.

Німеччина надасть Україні до 26 млн євро на підтримку енергосистеми. Про це у Twitter повідомила пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен: "Обговорила з Германом Галущенком німецьку підтримку стійкості української енергосистеми: BMWK надасть Укренерго до 3,5 млн євро на купівлю техніки для ремонту електромереж, а BMZ – кредити KfW (Німецький державний банк розвитку – ред.) обсягом до 22,5 млн євро", – написала пані посол.

"Вистачить 3-4 тижнів": США навчать українців поводження з РСЗВ HIMARS у прискореному темпі. Генерал армії США Марк Міллі запевнив, що прискорену програму вирішили розробити, тому що у ВСУ — дуже гарні артилеристи, яких не треба вчити з нуля. Як би нам хотілося, щоб ці "3-4 тижні" разом з HIMARS сталися ще три місяці тому!

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

ПриватБанк оголосив про початок виплат українцям у рамках допомоги від спільного проєкту Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Мінсоцполітики. За умовами проєкту, допомогу отримають малозабезпечені сім'ї з постраждалих громад, а її розмір становить 2500 грн на особу на місяць, тривалість програми – 3 місяці. Це сім'ї, які мають офіційний статус малозабезпечених, і до 24 лютого проживали в одній із громад, які постраждали від війни.

МОН України домовилося з урядом Польщі, аби українські школярі могли скласти випускні іспити на польській території.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

У Парижі відкрилася фотовиставка "Зруйнований, але нескорений Ірпінь", де мер міста та делегація з Київської області презентували мешканцям та гостям французької столиці фотографії з фактами масштабної руйнації Ірпеня внаслідок російської агресії.

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

Нішевий канадський бренд Meleg Perfumes випустив аромат Slava Ukraine. "Слава Україні" – аромат липового цвіту. Він відкривається свіжим початком з лайма та дині, дуже квітковим і завершується солодким медом. Меттью Мелег, парфюмер: "Я продаю аромат "Слава Україні", бо хочу підтримати військові дії України. Українці — єдині, хто зупиняє росію від вторгнення до Європи, і перемога — єдиний варіант". 50 мл парфюма коштує 200 канадських доларів, 50 з яких будуть переводити до Нацбанку України на допомогу нашій країні.

А сер Пол Маккартні перефарбував свою гітару:

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

Президент Польщі Анджей Дуда не бачить підстав вести перемовини з президентом росії путіним. Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Bild. Дуда вважає, що західні лідери дарма витрачають час. "Я вражений усіма тими переговорами, які зараз ведуться з путіним. Канцлер Шольц, президент Емманюель Макрон. Ці розмови марні. Що вони роблять? Вони лише легітимізують особу, відповідальну за злочини, скоєні російською армією в Україні".

Представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано закликав усі країни світу не купувати у рф зерно, викрадене в Україні, та з'ясовувати походження зерна в кожному випадку. Нагадаємо, росія вже активно вивозить зерно із захоплених українських південних територій залізницею до Криму. Раніше The New York Times писала, що росія може продати українське зерно африканським країнам.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що зростання вартості життя у Великій Британії не має бути причиною відмови від підтримки України. "Дехто стверджує, що ціна підтримки України – занадто висока. Проте відмова від України була б "морально огидною" і підбадьорила б президента росії володимира путіна", – сказав Джонсон.

А пані посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс вважає, що "кремль чекає на момент, коли союзники України втомляться від війни і перестануть так активно підтримувати українську армію". Сіммонс відмічає, що вже зараз почала спостерігатися певна втома від війни, особливо у західних ЗМІ. Наприклад, ювілей правління королеви Єлизавети II у Британії "затьмарив" новини про ситуацію в Україні. Також вона попереджає, що найскладнішим для України у 2022 році буде період, починаючи з кінця осені до кінця зими, бо саме в цей час росія шантажуватиме Захід експортом газу.

Міністр юстиції Латвії Яніс Борданс повідомив, що доручив розробити до 17 червня закон, що дозволяє відчужувати власність росії та Білорусі на користь держави. "Я доручив експертам міністерства юстиції розробити до 17 червня спеціальний закон про відчуження власності. Метою закону є відчуження власності, що належить росії та Білорусі: "Московський дім", санаторії "Бурштиновий берег" та "Білорусія".  Об'єкти ми використовуватимемо для розміщення українських біженців, реабілітації постраждалих та потреб інформаційного центру", – написав Борданс у Twitter.

"путін – х**ло! лавров – с*ка!" Такими гаслами зустріли жителі Єревану приїзд глави МЗС росії. На акцію протестувальники прийшли з прапорами України.

Що там на росії?

Російські військові проводять навчання у Чорному морі. Флот рф відпрацьовує бойову стійкість у випадку застосування проти нього протикорабельних ракет та авіації. Але це їм не допоможе. "Бойова стійкість" орди на межі.

У багатьох регіонах росії влада закуповує сотні могил для громадян, чиї похорони не можуть сплатити сім'ї. Закупівель такого масштабу в минулі роки не було. На порталі держзакупівель рф у травні з'явилося багато лотів на організацію поховань у різних містах. Як правило, могили закуповують для людей без родичів або незахищених соціальних груп, при цьому кількість могил аномально велика. У Хабаровському краї замовлено риття одразу 700 могил. Аналогічний контракт був 6 років тому — але всього на 120 могил, при цьому сильно дорожчий за нинішній. Тобто нинішні поховання організують нашвидкуруч. Також подібні великі замовлення є в Красноярську, Челябінській області, Карелії, Мурманську.

війна руйнування

Московія продовжує палати! Цього разу хтось невдало покурив на Загорському оптичному заводі, де виробляють військову оптику.

путін порівняв війну з Україною з подіями часів Північної війни росії та Швеції (1700-1721 роки), і заявив, що Петро I у цей період не відкидав території, а навпаки "повертав". Байден був неправий: росія не в дев'ятнадцяте століття повертатиметься, а на початок вісімнадцятого. 

А що чутно про російських посіпак?

Окупанти призначили нового гауляйтера на пост так званого очільника "уряду" так званої "днр". Ним став росіянин Віталій Хоценко. Зміни в "уряді" псевдореспубліки співпали з візитом на окуповану територію Донеччини першого заступника адміністрації президента рф Сергія Кірієнка. Саме він стоїть за "призначенням" Хоценка на посаду. Рашисти вже абсолютно відкрито ставлять на керівну "посаду" росіянина, заміняючи маріонеток з-поміж місцевих колаборантів. Сепаратисти з-поміж місцевих уже їм не потрібні.

"Верховний суд днр" засудив трьох військових з іноземного легіону до смертної кари. Це британці Ейден Аслін та Шон Піннер, а також марокканець Брагім Саадун; вони потрапили в полон на Донбасі. путін демонстративно почав саме з іноземного  легіону. На черзі "азовці"… Трибунал над захисниками "Азовсталі", що потрапили у полон, хочуть провести до кінця літа. Про це заявив ватажок самопроголошеної "днр" пушилін.

Російський брехунець 

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

В Алчевську Луганської області окупанти розмістили на стенді з дідами-героями СРСР фотографії голлівудських акторів Ештона Кутчера та Джонні Деппа. А хлопці-то і не в курсі.

Санкціями по агресору!

Volkswagen запропонував своїм 200 співробітникам у Нижньому Новгороді добровільно звільнитися, отримавши до шести окладів.

А виробниця верстатів, японська корпорація DMG Mori Seiki повністю вийшла з бізнесу в росії, звільнивши близько 270 працівників.

Зеленський підписав рішення РНБО про санкції проти путіна та низки російських чиновників. Під санкції потрапили пєсков, шойгу, мішустін, лавров, патрушев, – всього понад 260 росіян та 236 підприємств. Персональні санкції передбачають: блокування активів, обмеження торговельних операцій у частині заборони експортно-імпортних операцій, операцій із переробки, повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, та інші заборони. Також санкції стосуються всіх ректорів російських ВНЗ.

Життя з урахуванням бойових дій

Українцям, які почали самостійно відновлювати зруйноване російськими окупантами житло, компенсують витрати. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Зараз зосередимося на прискоренні фіксації збитків, щоб кожен, хто робить зараз ремонт за свій рахунок, розумів – держава компенсує витрати, як тільки наші західні партнери передадуть Україні заарештовані та конфісковані російські активи", – заявив прем'єр.

Українські медики швидкої допомоги отримають від Великої Британії можливість запустити мобільний додаток GoodSAM, який допоможе швидше й ефективніше надавати допомогу тим, хто їм телефонує. Зокрема, за допомогою додатку медики зможуть отримати геолокацію пацієнта з точністю до 20 метрів, навіть коли у постраждалих додаток не встановлений. Також через додаток медики швидкої допомоги, поки їдуть на виклик, зможуть постійно підтримувати з пацієнтом відеозвʼязок, надавати необхідні рекомендації та навіть вимірювати частоту дихання або пульс.

Компанія Starlink Ukraine отримала ліцензію оператора. "Представництво компанії SpaceX вже незабаром розпочне активну роботу в Україні", — повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Укрпошта відкрила голосування за ескіз для нової поштової марки "Доброго вечора, ми з України!".Підтримати найкращий ескіз можна в додатку "Дія" в розділі "Опитування". Голосування триватиме з 9 до 15 червня.

Київ і область

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

На Оболоні з'явилася вишиванка з квітів. Дуже красиво!

Київщина відновлюється після російської навали не тільки за рахунок столичних клумб. У Київській області відремонтували вже 22 з 24 пошкоджених окупантами мостів.

У Бучі тимчасовими помешканнями стануть екобудинки із сонячними панелями. Про це повідомили у Бучанській міській раді. За підтримки інвесторів помешкання обладнають протягом 2 тижнів. У місті, постраждалому від рашистів, планують встановити експериментальні будиночки від благодійного фонду "Хатинка". У домівках є всі необхідні зручності.

київ вокзал

У столиці на Центральному залізничному вокзалі встановили металошукачі. Тепер задля безпеки там перевірятимуть пасажирів. Система огляду включає 2 стаціонарні металошукачі, 4 рентгено-телевізійні інтроскопи, ручні металодетектори, мобільну рентгено-телевізійну установку. Щоб розповісти про посилення заходів безпеки, УЗ навіть збирає пресконференцію.

Олександр Перцовський, керівник напрямку пасажирських перевезень Укрзалізниці, пояснив, чому на Центральному залізничному вокзалі в Києві встановили контроль для перевірки багажу, як в аеропорту. "В Україні з 2006 року діють правила, які забороняють перевезення цілого ряду речей: зброя, вибухівка, легкозаймисті предмети. Ці правила насправді не виконувались. Із запровадженням воєнного стану 24 лютого ми почали вибірково це контролювати.  А зараз щоб цей контроль був більш прийнятним для людей, починаємо це робити за допомогою технічних засобів", — повідомив Перцовський. За його словами, за вчора на залізничному вокзалі було близько 20 випадків перевезення заборонених предметів: зброя, боєприпаси, патрони. "Повторююсь, ми робимо це заради пасажирів. Інвестуємо у безпеку. Наша країна стає схожою на Ізраїль, ті країни, які живуть під певною загрозою. Ми хочемо, щоб вокзали та потяги були територією безпеки", — сказав Перцовський. З величезними чергами, які утворилися через цей контроль, в Укрзалізниці обіцяють боротися.

Мінськ більше не місто-побратим Києва, — повідомляє мер столиці Віталій Кличко. Таке рішення ухвалила Київрада.

Житомирщина

Вночі російська ракета потрапила в багатоповерхівку в Новограді-Волинському. Інформації про постраждалих наразі немає.

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

На Житомирщині СБУ затримала агентку рф, яка передавала розвіддані про українських захисників. Жінка висловлювала проросійську позицію в соцмережах, за що росіяни завербували її під псевдонімом "Побєда". Через село, в якому мешкала агентка, рухалися сили ЗСУ та вибивали ворога, саме тому для російської розвідки ця інформація була важливою. Жінці загрожує від 15 років позбавлення волі до довічного ув'язнення.

Донеччина і Луганщина

На Луганщині у Сєвєродонецьку війська рф знову обстріляли територію заводу "Азот". Пошкоджено щонайменше 2 цехи. Один із них – цех виробництва аміаку.

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

Так виглядає Луганщина, яку намагається "визволити" російська армія. Минулої доби ворог знову обстрілював область, руйнуючи інфраструктуру та забираючи життя мирних мешканців. Внаслідок артилерійського обстрілу Лисичанська загинула жінка. Її доньку поранено, – повідомив очільник ОВА Сергій Гайдай.

Про можливий черговий воєнний злочин російської армії дізналася СБУ. Окупанти хочуть "розмінувати" Маріуполь, випустивши полонених українців на мінні поля. Це стало відомо з перехопленої СБУ розмови загарбників. Для цього навіть придумали новий термін: "разминирование естественным путем". Скільки ще повинно статися звірств, щоб світ повірив в те, що російські військові — нелюди?

Також в Маріуполі окупанти відмовились від пошуку тіл загиблих під завалами. "Лівобережний район міста найбільше постраждав від обстрілів російських "Градів". Скільки маріупольців загинуло під цими завалами – ми не дізнаємось ніколи. Разом зі сміттям вони будуть поховані на Лівобережному сміттєзбірному полігоні", – говорить радник мера Петро Андрющенко.

Через спеку впав рівень води у річці Сіверський Донець – це означає, що

росіяни знову спробують кинути переправи. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай запевняє, що ЗСУ слідкують за ситуацією: "В разі чого – діятимемо на випередження", – наголосив він. Загалом, за словами Гайдая, втрати рашистів значно перевищують наші. На Сєвєродонецькому напрямку окупанти не мають успіхів, — резюмує Генштаб ЗСУ.

Харківщина

Про ситуацію на Харківщині станом на 9 червня розповів очільник ОДА Синєгубов:

  • Минулої доби орки продовжили тероризувати мирне населення області масованими обстрілами. У Харкові снаряди влучили в кафе, шкільну бібліотеку та магазин. 2 особи загинули, 4 поранені.
  • Ворог обстрілював с. Циркуни, Малоданилівську ОТГ, смт Коробочкіне, смт Печеніги, Золочів, Барвінкове, Балаклію та Первомайський. Пошкоджено будинки, господарські споруди, склади та гаражі – 7 осіб отримали поранення.
  • В с. Елітне отримав поранення тракторист, який підірвався в полі на російській міні. Це вкотре нагадує про важливість співпраці з саперами ДСНС та військовими при агророботах.
  • В області продовжуються бойові дії. На Харківському напрямку ворог зосереджений на обороні, минає підходи. У районі Ізюму орки готують чергові спроби наступу на Слов'янськ та Барвінкове. Але наші військові готові відбити всі атаки, – запевняє Синєгубов.

Сьогодні вночі орки поцілили черговий "військовий об'єкт" на Баварії. Ось так зараз виглядає школа після прильоту:

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

14:00 – у Харкові новий "приліт". Повідомляють про сильну пожежу біля залізничних колій.

Сумщина

Ворог знову обстріляв Сумщину. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. 8 червня після 21:00 з території росії був мінометний обстріл Шалигінської громади, 14 вибухів. Ближче до 22 години ворог відкрив артилерійський вогонь по цих же територіях. Постраждалих і руйнувань цивільної інфраструктури немає.

Сьогодні вдень літак Повітряних сил України над Роменським районом під час повітряної тривоги збив ворожу крилату ракету. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

 Дніпропетровщина

У Дніпропетровській області тривожно. Ворог знову обстріляв Криворізький  район. П'ять разів ударив з артилерії по Зеленодольській громаді. У Великій Костромці є руйнування будинків. Люди, на щастя, не постраждали, – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.  

Запоріжжя

Рашисти в Мелітополі шукають холодильники для зберігання тіл вбитих окупантів. Поки росія приховує масштаби своїх втрат, окупанти перетворюють міські м'ясокомбінати на морги для "своїх". 6 червня окупанти приїхали до ТОВ "Арон-М", де оглянули його холодильники. Аби поповнити місця для "хороших рускіх", вони заявили, що використають обладнання як додатковий морг, — повідомили у ГУР МО.

Херсонщина

Загарбники планують ділити зібраний врожай у пропорції 70/30, більшу частину планують відбирати. Про це кажуть жителі Нововоронцовщини. Охочих виходити у поле на таких умовах поки немає.

Крім того, на території Нововоронцовщини ворог продовжує обстріл села Осокорівка, є прильоти в селище. Пошкоджені приватні садиби, водогін та лінії електромереж. Але якщо останні вдається лагодити щодня, то питної води в селищі немає вже третій день. А відремонтувати водопостачання неможливо через постійні обстріли. 

херсон

За відсутністю українського мобільного зв'язку, херсонці можуть викликати рятувальників та швидку у міських школах. У кожному навчальному закладі є стаціонарні телефони. Оператори екстрених служб приймають дзвінки цілодобово за короткими номерами "101" та "103" за проводовим зв'язком, – радить Херсонська міська рада.

Буряти, які воюють в армії рф та окупували Херсон, на літо привезли свої родини з дітьми до міста. Їх уже помітили в кав'ярнях Херсона! Такої цивілізації досі у рф не бачили. З підслуханого: кажуть, що хочуть український паспорт і дурниками називають тих, хто піде за паспортом рф. Військові рф свої родини в Херсоні розмістили в готелі "Оптима" в центрі міста.

Окупанти підриваються на власних радянських мінах 1950-х років. Оскільки ЗСУ вдало контрнаступають у Херсонському напрямку, росіяни вимушені мінувати лінію оборони. Але їм не розповіли, що боєприпасам більше 70 років. Замість утилізації керівництво рф передало раритетні міни у користування. Кілька саперів-окупантів вже підірвалися, — повідомляє ГУР. 

Про держзраду повідомили ще двом мешканцям Херсона. Один з них — екс-народний депутат України Сергій Кириченко. Слідством встановлено, що він сприяв створенню у Херсоні "військово-цивільної адміністрації", а також збирав списки лояльних до російських окупантів. Ще однією зрадницею виявилась депутатка Херсонської ради від партії ОПЗЖ Альона Ротова. 

Встановлена особа чоловіка, тіло якого минулого тижня дістали з води у Херсонському річковому порту. Ним виявився місцевий активіст Віталій Лапчук, якого з власного дому викрали російські військові на початку квітня. Віталій був учасником херсонської ТрО. Під час окупації Херсона російськими військами Лапчук, спільно з колишнім службовцем ЗСУ Денисом Мироновим та іншими тероборонівцями почали волонтерити – возив хліб для херсонців. 27 березня Денис, Віталій та ще кілька волонтерів мали зустрітися, але потрапили у пастку росіян. Під час затримання, зі слів свідків, чоловіків жорстоко побили. Згодом Денис Миронов помер від травм у полоні. Віталія Лапчука окупанти вбили, а тіло скинули у воду. Про долю інших бранців, яких росіяни тримали у катівні, нічого не відомо.

Окупанти і зараз викрадають жителів Херсонщини. Вчора в Херсоні російськими  військовими було забрано зі свого будинку Черноусова Сергія, вчителя фізичної культури Чорнобаївського ліцею, депутата Чорнобаївської сільської ради. Про це написала у фейсбук його жінка Світлана. Наразі місцезнаходження Сергія Черноусова невідомо.

Миколаївщина

Окупанти обстріляли Інгульську громаду. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Одна людина загинула. Пошкоджено житлові будинки. Миколаївський район: внаслідок обстрілів Куцурубської громади в с. Прибузьке пошкоджена лінія електропередачі.

Одещина

Російські війська можуть атакувати Одеську область із Чорного моря через Дунай, заявив представник Одеської ОВА Сергій Братчук під час телемарафону. За його словами, на початку березня ДРГ уже намагалися скористатися цим маршрутом. "Для нас усе закінчилося добре, бо наші військові відреагували. Для ворога – вони зазнали втрат, дехто встиг відступити. Більше таких спроб не було, але ризики залишаються", – сказав Братчук.

Для Одеської та Миколаївської областей зросла загроза ракетних ударів із Чорного моря, – попереджає спікер Одеської ОВА Братчук. росія поповнила запаси крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

Вінниччина 

Хроніка подій: 106 день оборони України від російської агресії

Вінницькі військові показали воєнні будні. На сторінці 59-ї мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка опублікували світлини з фронту. "Воєнні будні – це не про героїзм. Це про життя, яке мусило стати звичним для українських воїнів. Для когось воно змінилось в останні три місяці, а для когось є таким уже вісім років. Ремонт та обслуговування військової техніки – це теж воєнні будні. У відповідальний момент вона не має підвести. Від її надійності та справності залежить не лише успіх операції, а й життя бійців. Тож не розслабляємося і постійно турбуємося про наших залізних коней. Перемога любить підготовку", – підписали фото наші військові.

Захід України

В Івано-Франківську офіційно заборонили вуличним музикантам виконувати пісні російською мовою. Мер міста Руслан Марцінків заявив, що відповідне рішення ухвалили сьогодні. Раніше російські пісні на вулицях заборонили в Тернополі.

1
1092

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: