fbpx
Сьогодні
12:46 28 Лют 2019

Активісти під Радою влаштували перформанс з вимогою прийняття мовного закону

Акція-перформанс громадянського руху "Відсіч"

Сьогодні під Верховною Радою, активісти громадянського руху "Відсіч" влаштували театралізовану акцію на якій вимагали прийняття мовного закону. Активісти грали окупантів, яким "мова псує всі плани". 

"Вдягнені в російську військову форму огидні персонажі на всіх входах до Верховної Ради зухвало роздаватимуть депутатам листівки, в яких "понятным языком" буде пояснено, що за закон про мову голосувати не треба, бо русифікація – головна запорука окупації", – повідомляє рух в прес-релізі.

Також персонажем акції була Мова – жертва російських окупантів і водночас головна зброя проти них. Мова та патріотичні активісти з плакатами закликали депутатів ухвалити довгоочікуваний закон про мову, захистити українську ідентичність і покласти край русифікації.

#ЗаконПроМову5670Біля Верховної Ради активісти проводять акцію на підтримку ухвалення Громадський закон про мову…

Posted by Відсіч on Wednesday, February 27, 2019

"Ми провели під Верховною Радою перформанс, на якому "російські військові" закликали депутатів не голосувати за мовний закон. Таким чином ми хотіли провести чіткі паралелі між війною на сході і ситуацією з українською мовою. Для нас є цілком очевидним причинно-наслідковий зв'язок, адже окупант прийшов саме на ті території, де українська малопоширена. Саме тому, сьогодні, наше завдання максимально закріпити позиції української мови, а це зараз здатен зробити лише новий закон, який сьогодні почнуть розглядати депутати", – розповіла Катерина Чепура, одна з організаторок акції.

"На думку "окупантів", в Україні все має бути російською та має діяти російський федеральний закон "О государственном языке РФ", адже Україна і Росія – це "одна страна и один народ, который говорит на одном языке". "Окупанти" пообіцяли дійти до Києва й до Львова та всюди, "где звучит русская речь".

Нагадаємо, що законопроект "Про державну мову" (№5670) був зареєстрований в парламенті на початку 2017 р.

З того часу громадськість веде активну кампанію за його ухвалення. Доопрацьована комітетом з питань культури і духовності редакція цього законопроекту №5670-д у жовтні 2018 р. пройшла перше читання у Верховній Раді.

Якщо депутатам не забракне політичної волі й законопроект ухвалять у другому читанні, він забезпечить:

  • знання і застосування державної мови посадовцями та надавачами послуг;
  • іспит з української мови для набуття громадянства;
  • не менше 90% української мови на загальнонаціональних телеканалах;
  • домінування української мови у сфері культури;
  • не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в точках розповсюдження;
  • не менше 50% назв книжок українською мовою в книгарнях і видавництвах;
  • україномовну освіту; курси української мови для дорослих; українські версії сайтів органів влади, інтернет-магазинів та ЗМІ;
  • україномовні інтерфейси програм і мобільних застосунків;
  • україномовну рекламу, покажчики, вивіски тощо.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: