fbpx
Сьогодні
09:41 02 Лип 2024

Орбан прибув до Києва, вперше за останні 12 років

English version here

Фото: BBC

Уранці 2 липня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до української столиці Києва: це його перший візит за багато років.

Про це пише "ЄП", Guardian з посиланням на джерела.

Як повідомляють, що кортеж угорського прем'єра з численних авто прибув до посольства його країни.

Видання нагадує, що Орбан не приїжджав до України:

  • ані за каденції Володимира Зеленського,
  • ані за попереднього президента Петра Порошенка.

Востаннє Орбан відвідував Київ у 2012 році для зустрічей з тодішнім президентом Януковичем.

Очікують, що у вівторок відбудуться переговори Орбана з президентом Володимиром Зеленським та іншими топпосадовцями.

Співрозмовники Guardian з Будапешта також зазначали, що Орбан має зустрітися з президентом Володимиром Зеленським у Києві. Джерело в Києві підтвердило плани щодо візиту: 

"Орбан буде тут завтра, якщо не буде змін в останню хвилину".

За даними видання, плани поїздки склався після тривалих переговорів щодо прав угорської етнічної меншини України. Одне з джерел розповіло: "Передумовою зустрічі було розв'язання питання громадянства. За останні тижні домовленості було досягнуто".

Позиція Угорщини щодо України

Як відомо, Угорщина й Україна майже не вели контактів на високому рівні після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Однак в останні місяці вони активізувались на різних рівнях.

Раніше Зеленський заявив, що під час короткої зустрічі в Аргентині він просив Орбана назвати хоча б одну причину, чому Україна не має бути в ЄС.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт висловлював заяви, які суперечать загальній позиції Європейського Союзу щодо підтримки України.

Зокрема, 15 лютого Угорщина заблокувала ухвалення 13-го пакета санкцій Європейського Союзу проти росії. Також Будапешт обіцяв накладати вето на будь-які санкції, що стосуються російської ядерної енергетики.

Наприкінці минулого тижня Орбан і Зеленський перетиналися на полях саміту лідерів ЄС у Брюсселі. Очільник угорського уряду підійшов до президента України: спочатку обидва лідери потисли руки, а після – емоційно поспілкувалися.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: