fbpx
Сьогодні
13:29 29 Чер 2024

В Ірані завершився перший тур виборів президента після загибелі Ібрагіма Раїсі

Кандидат на президентських виборах в Ірані Мостафа Пурмохаммаді голосує на виборчій дільниці в Тегерані, 28 червня 2024 року. Фото: AP / Vahid Salemi

В Ірані відбувся перший тур позачергових виборів президента, які призначили після загибелі в авіакатастрофі Ібрагіма Раїсі: жоден із кандидатів не набрав 50% голосів.

Про це пишуть іранське державне агентство IRNA та Al Mayadeen.

Як повідомляють, за даними виборчої комісії Ірану, на виборах лідирує депутат Ісламської консультативної ради Ірану Масуд Пазешкіан, який набрав понад 10,4 мільйона голосів із понад 24,5 мільйона бюлетенів, які вдалося підрахувати.

Екскерівник Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі посів друге місце з понад 9,4 мільйона голосів.

Іран вибори

Фото: IRNA

За двох інших кандидатів — Мохаммада Багера Калібафа та Мостафу Пурмохаммаді — проголосували відповідно понад 3,3 мільйона та 206,3 тисячі людей.

Віцепрезидент Амір Хоссейн Хашемі та мер Тегерану Аліреза Закані зняли свої кандидатури перед виборами.

Тож це означає, що Пазешкіан та Джалілі боротимуться за посаду президента в другому турі президентських виборів, які призначені на 5 липня. Загальна явка виборців у першому турі досягла 40%.

Що відомо про загибель президента Ірану

19 травня державні ЗМІ Ірану повідомили, що вертоліт, який перевозив президента Ібрагіма Раїсі, ймовірно, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа. Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

Згодом 20 травня надійшло повідомлення, що внаслідок авіакатастрофи загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі та глава МЗС Хосейн Амір Абдоллахіан.

ЗМІ пишуть, що причиною є "технічна несправність".

У разі смерті президента, згідно з Конституцією Ірану, його наступника мають обрати впродовж 50 днів на загальнонаціональних виборах. Уперше в історії держави серед кандидатів, які реєструвалися для участі в майбутніх президентських перегонахбула жінка — Зохре Елахян.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: