fbpx
Сьогодні
11:40 26 Чер 2024

Північноатлантична рада ухвалила рішення призначити Рютте наступним генеральним секретарем НАТО

Фото: НАТО

26 червня Північноатлантична рада вирішила призначити прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО, який змінить чинного Єнса Столтенберга восени.

Про це повідомили у НАТО.

Рютте візьме на себе функції генерального секретаря вже з 1 жовтня 2024 року, коли закінчиться термін повноважень Столтенберга.

Нагадаємо, термін повноважень генерального секретаря НАТО становить чотири роки, після чого може відбутися повторне призначення.

Єнс Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його друга каденція завершилася 30 вересня 2022 року, проте через російське вторгнення в Україну повноваження посадовця кілька разів продовжували. Востаннє — влітку 2023 року, хоча сам Столтенберг зізнавався, що не хоче цього.

Що відомо про Марка Рютте

57-річний Рютте вперше обійняв посаду в 2010-му і став найтривалішим прем'єр-міністром Нідерландів.

Рютте висунув свою кандидатуру на посаду нового генсека НАТО, отримавши публічну підтримку від урядів Сполучених Штатів, Великої Британії, Німеччини та Франції. Проте його кандидатура зіткнулася з опозицією з боку Угорщини, Словаччини та Румунії. Остання висунула свого кандидата — президента Румунії Клауса Йоганніса.

Згодом, Рютте зміг заручитися підтримкою Угорщини та Словаччини. Так, прем'єр-міністрові Угорщини Віктору Орбану Рютте пообіцяв, що жоден угорський військовий не братиме участі в місії НАТО в Україні, а угорські кошти не залучатимуться для допомоги українським військовим. Словаччина в обмін на підтримку Рютте попросила зміцнення протиповітряної оборони.

Британська газета The Guardian зазначає, що 57-річний нідерландський політик вступає на посаду у складний час для альянсу, коли "Україна стикається з безжальним тиском російських бомбардувань у її східних регіонах, а скептик щодо НАТО Дональд Трамп змагається за ще один термін у Білому домі".

Як відзначає Reuters, з моменту масштабного вторгнення рф в Україну він є вірним союзником Києва і критиком путіна. Нідерланди, зокрема, вважають росію відповідальною за збиття пасажирського рейсу MH17 на сході України в липні 2014-го.

Окрім того, Нідерланди одна з країн, що обіцяли Києву надати винищувачі F-16.

"Допомагаємо, щоб усі ваші відважні чоловіки та жінки в Україні звільнили країну від росіян", наголошував Рютте в інтерв'ю.

Своєю чергою Столтенберг про Рютте заявив:

"Я думаю, що Марк – дуже сильний кандидат. Він має великий досвід роботи на посаді прем'єр-міністра. <…> І це буде добре для усіх нас, для НАТО і для мене".

Спостерігачі відзначають, що важливим активом Рютте є те, що він має добрі стосунки з Трампом та спроможний домовитись і з демократами, і з республіканцями, пише Politico.

Під його керівництвом Нідерланди також збільшили витрати на оборону до рівня, що перевищує поріг у 2% ВВП, необхідний для членів НАТО, пише агенція Reuters.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: