fbpx
Сьогодні
Рішення 16:27 23 Чер 2024

В Україні навчатимуть жінок водити вантажівки та автобуси на національному рівні

Фото: З відкритих джерел

Міністерство інфраструктури розробляє загальнонаціональну програму навчання жінок водінню великогабаритного транспорту.

Про це повідомив в інтерв'ю Forbes заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, пише Рубрика.

У чому проблема?

У воєнний період, жінки освоюють чоловічі професії зазвичай через необхідність мобілізації ресурсів та забезпечення допомоги в обороні.

Це може включати заміщення чоловіків, які пішли на фронт для забезпечення стабільності суспільства. Це розширює резерви робочої сили та дозволяє економіці продовжувати функціонувати, забезпечуючи важливі послуги та виробництво.

Враховуючи пожвавлення мобілізації, ця тенденція буде зберігатися. Зі слів Деркача, на лютий нестача водіїв комунального транспорту в регіонах сягає щонайменше 30%, зараз дефіцит може бути ще більшим.

Яке рішення?

Тому Міністерство інфраструктури розробляє загальнонаціональну програму навчання жінок водінню великогабаритного транспорту.

"Це питання найближчих тижнів. Збираємо дані про потребу у водіях/водійках", – повідомив Деркач.

Як це працює?

Мінінфраструктури розраховує залучити до кампанії з навчання жінок український бізнес.

За словами Деркача, деякі компанії самі звертались до уряду з пропозиціями надати необхідне обладнання чи майданчики для навчання.

Нагадаємо, що "Рубрика" розповідала про перші в Україні курси для жінок, які хочуть водити вантажівки та про шлях українок, які вже його пройшли й шукають себе у новій професії. Про те, чого вчать на курсах, чи груба це робота та, чи готові роботодавці брати жінок за водійок фур — далі докладніше у нашому матеріалі: "Стати водійкою вантажівки в Україні: як працює курс, що навчає жінок "чоловічої" професії".

Варто додати, що через мобілізацію у Львові бракує водіїв громадського транспорту. У ЛКП "Львівелектротранс" відкриті 50 вакансій водіїв тролейбусів та 40 – водіїв трамваїв. Ще 100-120 водіїв автобусів потребує АТП-1, повідомив 12 червня директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської Ради Олег Забарило.

Також повідомляли, що у київському метро збільшили інтервали руху поїздів через дефіцит працівників.

Серед причин дефіциту кадрів називають:

  • частково вимушену міграцію,
  • специфіку професій,
  • мобілізацію.

Зокрема, близько 7% працівників нині перебувають у лавах ЗСУ і їхня кількість постійно збільшується. Водночас "Київський метрополітен" співпрацює із закладами профільної освіти та міським центром зайнятості для залучення нових працівників.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: