До станції “Вернадський” завітав тюлень-крилеїд: “фиркав” на полярників

Поблизу антарктичної станції "Академік Вернадський" біля берегів острова Галіндез українські полярники зустріли тюленя-крилеїда.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Фейсбук Національний антарктичний науковий центр.

"Фиркання" тварини після успішного полювання опублікували в науковому центрі.

На відео можна побачити представника наймасовішого виду антарктичних тюленів – крилеїда. Він біля берегів острова вполював собі здобич. Однак криль – планктонний ракоподібний – опинився не у пащі, а на вусах тварини.

Полярники зазначають, що тюлень створював звуки, схожі на фиркання, не через обурення результатом пошуку їжі.

Така поведінка – визначальна ознака тварин цього виду, як і їхня видовжена морда.

Тюлені-крилеїди зазвичай сягають ваги у 300 кілограмів за довжини від 2 до 2,5 метра.

"Цікаво, що для вилову здобичі цей вид має спеціальні зуби – у формі гребінців. Коли вони змикаються, то утворюють своєрідне сито для фільтрування води і "затримки" крилю", – додають працівники станції.

За словами полярників, крилеїдів часто можна зустріти поблизу станції в літньо-осінній період, коли вони масового плавають крижинами у навколишніх водах.

"Їхнє життя загалом дуже прив'язане до морського льоду, й часто вони мігрують разом із ним. Вміють віртуозно вистрибувати на крижини, хоч і не завжди це вдається їм з першої спроби", – додали полярники.

Популяція тюленів-крилеїдів величезна – їхню кількість оцінюють від 10 до 40 мільйонів.

Таку масовість пояснюють тим, що тварини мають величезний запас їжі і менше харчових конкурентів, особливо після масового винищення китів, яке відбулося в XX столітті.

Полярники зауважують, що крилеїди також мають природних ворогів – морських леопардів і косаток, для яких часом стають здобиччю.

Раніше працівники дослідницької станції "Академік Вернадський" розповіли "детективну історію" виокремлення Південного океану та інші цікаві факти про ці води.

Нагадаємо, українські науковці з антарктичної дослідницької станції "Академік Вернадський" пояснили, чому не всі знають про існування Південного океану, та розповіли про нього кілька цікавих фактів.

Як повідомлялось, станом на 6 лютого 21 дослідник з антарктичної станції "Академік Вернадський" захищає Україну в Силах оборони.

Також повідомлялось, що на дослідницькому криголамі "Ноосфера" розпочало роботу нове міжнародне дослідження життя на морському дні Антарктики, що розпочинає новий напрям наукової співпраці України й Польщі.

Свіжі дописи

  • Новини

Як перевести 80% кадрових документів в ЕДО та врятувати працівників від паперової рутини

Епоха незліченної кількості паперів на робочих столах завершується. Компанії автоматизують робочі процеси та звільняють час… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Уряд виділив майже 2,4 млрд гривень на відновлення доріг в прифронтових регіонах

Понад 2,38 мільярда гривень виділив Уряд з резервного фонду державного бюджету на відновлення автодоріг в… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Війна загострила довкіллєві проблеми на Харківщині, – екоактивіст Артем Приходько

Волонтер і захисник довкілля Артем Приходько впевнений, що війна загострила довкіллєві проблеми на Харківщині. Про… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Українським пілотам вдалося впровадили пуски авіабомб AASM з наднизьких висот

Українському пілоту винищувача МіГ-29 на граничній висоті вдалося запустити з кабруванням французькі авіабомби AASM-250 по… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

Держсекретар США анонсував новини про ППО для України напередодні саміту НАТО

Найближчим часом можуть з'явитись новини про надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони. Вони очікуються до… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024
  • Новини

У Швеції готується виставка зі знищеними під час війни книгами: у чому рішення

У Швеції мають намір восени провести виставку зі знищеними внаслідок російського удару книгами. Про це… Читати більше

Tuesday July 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.