fbpx
Сьогодні
09:35 08 Чер 2024

У Копенгагені скоїли напад на прем’єрку Данії: що відомо

Фото: ОПУ

У центрі данської столиці Копенгагену чоловік напав на прем'єр-міністерку країни Метте Фредеріксен: поліція його затримала.

Про це повідомляють DR та TV2.

Як передає інформаційне агентство Ritzaus, напередодні Фредеріксен проводила передвиборчу кампанію разом із провідним кандидатом на виборах у Європейському Союзі від соціал-демократів Крістель Шалдемозе.

Фредеріксен також належить до Соціал-демократичної партії. Проте увечері 7 червня вона була на Культорветі не через кампанію Шальдемозе.

Своєю чергою у поліції підтвердили, що на Культорветі "стався інцидент" за участю очільниці уряду, проте не надали подробиць. Поліція затримала нападника. Наразі ведеться слідство.

"Наразі у нас немає жодних коментарів чи зауважень щодо справи", підкреслили у поліції.

Як зазначають, напад скоїли на площі Культорвет у старому місті. У канцелярії прем'єр-міністерки також повідомили про подію без подробиць. Там зазначили, що Фредеріксен "шокована". Відомо, що очільницю уряду вдарив чоловік.

Невідомо, у якому контексті стався напад, і чи пов'язаний він із державною або політичною діяльністю Фредеріксен.

Тим часом політики з різних партій висловлюють думки та підтримку прем'єр-міністерці.

Так, міністр бізнесу Мортен Бьодсков, однопартієць Фредеріксен, називав інцидент "цілковито божевільним" і "жахливим", а голова опозиційної Данської народної партії Мортен Мессершмідт зауважив, що "насильство ніколи не буває добрим".

"Незалежно від того, наскільки великі політичні розбіжності ми можемо мати, тут, у Данії, ніколи не може бути прийнятним насильством проти обраних посадовців або політичних опонентів", також засудив напад лідер опозиційного Ліберального альянсу Алекс Вансплаг.

Що відомо про Фредеріксен

Родина Метте Фредеріксен має давні соціал-демократичні традиції. Її прадід сидів у в'язниці за профспілкову роботу, а дід і батько обіймали довірені посади в партії. З 2015 року вона стала лідеркою соціал-демократів.

До Фолькетингу, парламенту Данії, її вперше обрали у 2001 році. У 2019-му, у віці 41 року, вона стала наймолодшою прем'єр-міністркою Данії.

Фредеріксен кілька разів відвідувала Україну з офіційними візитами. Уперше — у квітні 2022 року. Була в Миколаєві, Одесі та Львові.

Має Орден княгині Ольги I ступеня за "вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку незалежності та територіальної цілісності України".

Також у вересні 2023 року президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен після завершення переговорів у Києві відкрили на Алеї сміливості, що на площі Конституції, іменну табличку, присвячену очільниці уряду Королівства Данія.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: