fbpx
Сьогодні
Відео, фото 19:59 31 Тра 2024

Повернення військовополонених: з'явилися деталі обміну

Фото: Телеграм / Ігор Клименко / МВС

У п'ятницю, 31 травня, Україна та росія провели обмін військовополоненими. Додому з ворожого полону повернулися 71 воїн Сил оборони та чотири цивільні жінки. Один із звільнених військовополонених розповів, що бачив у російському полоні журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка, якого окупанти викрали в березні 2022 року.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, передає Рубрика.

Серед звільнених – воїни:

  • ЗСУ,
  • НГУ,
  • Держприкордонслужби,
  • четверо цивільних.

Звільнено, зокрема, захисників Маріуполя і острова Зміїний та воїнів, що охороняли Чорнобильську АЕС.

"Увесь цей час ми ні на день не припиняли працювати, щоб повернути додому кожного й кожну з російського полону. І сьогодні маємо важливий результат: ще 75 наших людей повернулися до України. Воїни ЗСУ та Нацгвардії, прикордонники, четверо цивільних – усі вони вже на рідній землі", – зазначив глава держави.

Обмін полоненими

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

У Координаційному штабі з питань поводження з полоненими уточнили, що серед визволених оборонців:

Щонайменше третина з врятованих мають поранення, тяжкі захворювання або інвалідність.

"Цього разу визволено з полону 37 представників Збройних сил України, зокрема 13 бійців Військово-морських сил та двоє представників Повітряних сил. Також визволено з полону 21 нацгвардійця. Додому повертаються семеро оборонців-прикордонників, шестеро тероборонців та четверо цивільних українок", – зазначили у Координаційному штабі.

Обмін полоненими

Фото: Телеграм / Омбудсман Лубінець Дмитро

Обмін полоненими

Фото: Телеграм / Омбудсман Лубінець Дмитро

Зокрема, повернути на рідну землю вдалося:

  • 19 захисників острова Зміїний,
  • 14 військовослужбовців, які охороняли ЧАЕС,
  • десять оборонців Маріуполя.
Обмін полоненими

Поліціянтка з Маріуполя Мар'яна Чечелюк до та після російського полону

Звільнена поліціянтка з Маріуполя. Фото: Телеграм / Ігор Клименко / МВС

Серед звільнених є воїни, що потрапили у полон на Харківському, Київському, Херсонському, Донецькому, Луганському, Запорізькому та Сумському напрямках.

Як уточнив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, у межах обміну вдалося звільнити 29 співробітників МВС України:

  • 21 нацгвардійця,
  • 7 прикордонників,
  • поліцейську.

"Серед повернутих – оборонці Маріуполя, Зміїного, Гостомеля та 14 захисників Чорнобильської АЕС", – зазначив міністр.

Обмін полоненими

Фото: Телеграм / Володимир Зеленський

За словами уповноваженого ВРУ з прав людини Дмитра Лубінця, частина полонених перебували у неволі практично від початку повномасштабного вторгнення.

"Захисників і захисниць, які вже сьогодні за довгий час почули голоси своїх рідних, переповнювали емоції. Не менш емоційно на дзвінки реагували і родини, адже дехто з них не чув голоси рідних від початку російського вторгнення на нашу землю. Далі у повернутих воїнів – тепла вечеря, отримання чистого одягу, медичний огляд, відновлення документів, банківських карток та реабілітація", – наголосив Лубінець.

Враховуючи звільнених у ході обміну 31 травня полонених, Україна за час повномасштабної війни з Росією повернула вже 3210 українців, що перебували у ворожому полоні, зазначив омбудсмен.

Обмін полоненими

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Президент додав: держава робить усе можливе, аби додому повернувся кожен українець, що нині перебуває в неволі.

"Про всіх пам'ятаємо. Докладаємо максимум зусиль, щоб знайти кожного й кожну. Дякую команді, яка працює над обмінами!" – зазначив Зеленський.

Полонених з російського полону Україні вдалося повернути після тривалої перерви.

Попередній обмін полоненими відбувся 8 лютого 2024 року: тоді додому повернулися 100 українських воїнів із різних родів військ.

Раніше російські пропагандисти повідомили про обмін полоненими у форматі 75 на 75. Вони також зазначали, що обмін було здійснено за посередництва ОАЕ. Цю інформацію згодом підтвердив Координаційний штаб.

Український військовополонений, якого повернули з неволі 31 травня, розповів, що бачив у російському полоні журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка, якого окупанти викрали в березні 2022 року.

За його словами, він перебував разом із Хилюком в одній камері впродовж 11 місяців свого полону в росії.

"Дмитро Хилюк з УНІАН передає вітання своїм батькам, братові. Всім найкращі вітання. Каже, що живий, і сподівається, що його звільнять", — розповів звільнений військовий.

Мати Хилюка Галина сказала, що отримала "найкращу вісточку у світі".

"Почуття змішані: і почуття невимовної радості, і суму, і тривоги, і шоку. Це по мені все видно… Два роки й три місяці нічого про дитину не знаю. А сьогодні якусь крупинку інформації дізналися. Малесеньку. Зовсім неконкретну. Але й то на серці трішки радісніше", – зазначила вона.

Відомо, що  Дмитра Хилюка викрали росіяни у березні 2022 року в селі Козаровичі Київської області.

У лютому цього року представники організації "Репортери без кордонів" (RSF) спілкувалися з одним зі звільнених українських військовополонених, який бачився з Хилюком у травні 2023 року. Його та українського журналіста етапували з Новозибківської в'язниці до виправної колонії №7 у Пакіно Владимирської області рф.

5 квітня в міноборони рф підтвердили, що журналіст Дмитро Хилюк досі перебуває у в'язниці та вважається військовополоненим.

Загалом станом на сьогодні відомо про 31 викраденого ворогом українського журналіста, що перебувають у полоні на території російської федерації.

Як раніше повідомляла Рубрика, 31 травня, в Україну за результатами репатріаційних заходів повернули тіла 212 полеглих оборонців.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: