fbpx
Сьогодні
10:13 28 Тра 2024

Бельгія планує до 2028 року передати Україні 30 винищувачів F-16

English version here

Винищувач F-16. США. 2024 рік. Фото: 162nd Wing

Бельгія візьме на себе зобов'язання надати 30 винищувачів F-16 Україні до 2028 року.

Про це заявила міністр закордонних справ Бельгії Хаджа Лахбіб, повідомляє RTL.

Як зазначила очільниця бельгійського оборонного відомства, перші винищувачі мають бути доставлені в Україну "до кінця року".

Лахбіб наголосила, що це зобов'язання буде офіційно оформлено в угоді про гарантії безпеки, яку сьогодні підпишуть Україна і Бельгія.

Окрім того, міністерство оборони Бельгії також передаватиме боєприпаси зі своїх запасів для оснащення F-16 для України.

За слів міністерки, ця підтримка Києва необхідна для того, щоб зупинити російського диктатора володимира путіна, сповненого рішучості, за її словами, відсунути кордони європейських країн і забезпечити безпеку Бельгії.

Нагадаємо, що глава держави Володимир Зеленський планує 28 травня здійснити візит до Бельгії.

У Брюсселі Президента прийматиме король Бельгії Філіп І, після чого запланована розмова з очільником уряду Александром де Кроо та міністром оборони Людівіном Дендондером. Йтиметься про підписання двосторонньої безпекової угоди.

Як пише AFP, Зеленський прилетить до Брюсселя в межах турне кількома європейськими країнами з метою заручитися підтримкою.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У кінці березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками.

Також варто додати, що українські пілоти, які навчаються на бойових літаках F-16 у Данії та Сполучених Штатах, вже відпрацьовують завдання, які перед ними стоятимуть в Україні, зокрема – удари по шахедах та ракетах.

Своєю чергою речниця Національної гвардії Аризони Ерін Ханніган повідомила, що перша група українських льотчиків вже завершила навчання на бойових літаках F-16 на військовій базі в Аризоні, що в Сполучених Штатах Америки.

Відзначимо, що коаліція винищувачів передасть Україні "значну кількість" бойових літаків F-16. Вони будуть оснащені найновішим озброєнням та зможуть бити за лінією фронту.

Водночас за словами президента Володимира Зеленського, Україна потребує щонайменше 120-130 винищувачів F-16. Це дозволить повністю контролювати небо.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: