fbpx
Сьогодні
14:11 27 Тра 2024

В Україні в тестовому режимі запустили 5G: що відомо

Фото: З відкритих джерел

Віце-прем'єр міністр цифрової інформації Михайло Федоров повідомив, що в Україні вперше в тестовому режимі запустили 5G. Це зробив міжнародний мобільний оператор Vodafone.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням його повідомлення.

Наразі інноваційний центр "Промприлад" в Івано-Франківську, офіс Vodafone у Києві, а також офіс Nokia в Гельсінкі зідзвонились за допомогою 5G і перевірили якість звʼязку.

"Все працює", – написав Михайло Федоров.

Зазначимо, що зараз 5G працює в понад 90 країнах світу.

Зокрема, Європейський Союз планує покрити 5G територію всіх міст та основних шляхів до 2025 року.

Довідка

Про пілотний запуск 5G в Україні у 2024 році Михайло Федоров розповідав у вересні 2023 року. У технології 5G є багато плюсів, вона надасть нові можливості як для цивільного, так і для військового використання.

Обсяг передачі інформації через 5G дозволяє у режимі реального часу:

  • керувати транспортом,
  • детально досліджувати погодні умови,
  • координувати тисячі транспортних засобів.

Це лише частина його можливого застосування.

Водночас таке розширення функціоналу інтернету збільшує залежність різних галузей економіки від його неперервної роботи. Особливо це стосується підприємств критичної інфраструктури.

Зараз в Україні діє стандарт зв'язку 4G. У листопаді 2020 року Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволить звільнити частоти, раніше зайняті радіо- й телемовленням, для 4G-інтернету в сільських регіонах.

Нагадуємо, у разі вимкнень електроенергії українці можуть залишатися з інтернетом, якщо провайдер перейшов на енергоощадні мережі за технологією xPON. Також, щоб українці не залишилися зовсім без зв'язку, ще 2022 року було запущено національний роумінг.

Також повідомлялось, що Сполучені Штати через проєкти USAID допомогли відновити понад 11 тис. км телеком-мереж і повернути інтернет майже 1300 провайдерам в Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: