fbpx
Сьогодні
Фото 11:36 22 Тра 2024

Мова для порозуміння: у Львові пройшла конференція X LMF

English version here

Фото: Настя Телікова

У цьому році 16—18 травня в одному з укриттів Львова пройшла конференція X LMF. Фокусна тема ювілейної події: "Мова для порозуміння: шукати сенси в поляризованому світі".

Про це інформує Рубрика.

"На X LMF нам вдалося зібрати представників різних середовищ — від журналістів і лідерів громадянського суспільства до фахівців міжнародних організацій, політиків і дипломатів. Усе це люди, які прямо чи опосередковано впливають у своїх країнах на громадську думку і рішення урядів. Ми запропонували їм поговорити на теми, які формують порядок денний глобальної медійної спільноти і є універсальними викликами. Отже, і розв'язання варто шукати разом", — каже керівниця Львівського медіафоруму Оля Мирович.

Оля Мирович. Фото: Настя Телікова

Програму ювілейної події формували потоки Common Language і Common Sense. У програмі було 30 подій, 67 спікерів і модераторів. Робоча мова конференції — англійська, але окремі розмови і виступи були українською (з синхронним перекладом).

Common Language — це потік, де було більше світоглядних дискусій і публічних інтерв'ю. Тут йшлось про стратегії перемоги України у війні за незалежність, про вплив медіа на формування історичної пам'яті, про зміни, які вносить сучасна війна в етику і практики журналістів, про порозуміння в час поляризації і про вплив колоніального минулого на нашу свідомість сьогодні.

Common Sense — більш практичний потік, де ділились досвідом і шукали рішення. Тут говорили про протидію тиску на журналістів, про використання штучного інтелекту в роботі медіа, про вплив технологічних платформ на поляризацію суспільства, про психічне здоров'я і психологічну підтримку медійників, а також про залежність майбутнього українських медіа від донорської підтримки.

Головними спікерками X LMF стали голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук й професорка Колумбійського університету Ґаятрі Чакраворті Співак. Запис їхніх виступів можна переглянути тут (англійською).

Розмова Євгена Глібовицького з Тімоті Гартоном Ешем. Фото: Настя Телікова

Ґаятрі Чакраворті Співак на X LMF. Фото: Настя Телікова

Поміж іншим під час конференції обмінялись думками люди, які мають багато спільного, але ще не мали нагоди спілкуватись наживо. Співзасновниця центру реабілітації ветеранів Superhumans Ольга Руднєва — з британським нейрохірургом і письменником Генрі Маршем. Дослідниця постколоніалізму Ґаятрі Співак Чакраворті — зі своєю колегою, авторкою книжки "Трубадури імперії" Евою Томпсон. Український експерт із стратегічних комунікацій Євген Глібовицький — із британським істориком Тімоті Гартоном Ешем.

Гості на X LMF. Фото: Настя Телікова

Гості на X LMF. Фото: Настя Телікова

Усього в ювілейній конференції взяли участь понад 500 гостей і спікерів.

X LMF об'єднав медійників, дослідників, громадських діячів, публічних інтелектуалів із 36 країн. Кожен четвертий на конференції був з-поза України.

"Головна практична мета цієї конференції для нас — аби українці змогли поговорити з іноземними колегами наживо, маючи достатньо часу і простору, аби бути почутими і сформулювати свої думки й аргументи. І під час панелей, і під час неформального спілкування ми бачили сотні таких розмов. Так і народжується порозуміння", — каже креативний директор Львівського медіафоруму Отар Довженко.

У 2024 році організатори не продавали квитки на конференцію — вхід був безкоштовним. Львівський медіафорум запропонував усім гостям Х LMF зробити пожертву на розвиток постійної програми психологічної підтримки медіа.

Кураторкою культурної програми X LMF стала культурна менеджерка, критикиня, авторка Євгенія Нестерович:

"Міркуючи про культурну програму конференції LMF у 2024 році, ми прагнули якомога менше пояснювати і якомога більше дати відчути на власному досвіді. Створити через мистецтво такі комунікативні ситуації, у яких буде простір і час для спільного проживання моменту, і свобода зробити цей момент саме таким, яким він має бути тут і тепер".

На локації можна було побачити три виставки:

Куток для «Схованки» від студії дитячого мистецтва Aza Nizi Maza. Фото: Настя Телікова

Куток для «Схованки» від студії дитячого мистецтва Aza Nizi Maza. Фото: Настя Телікова

"Мури Європи" від команди Outriders. Багатоекранна виставка показує, як Європейський Союз, політика якого була привітна до мігрантів під час кризи біженців 2015 року, тепер виявився замкненим та помережаним понад 2000 кілометрами прикордонних парканів.
Інтерактивну інсталяцію Common Senses, на якій учасники рефлексували, що об'єднує і поляризує громадян різних країн.

Інтерактивна інсталяція Common Senses. Фото: Настя Телікова

Гості конференції також зустрілись із львівськими митцями й культурними діячами в арт-центрі Jam Factory.

Повний текст концепції культурної програми читайте тут.

Арт-центр Jam Factory. Фото: Настя Телікова

Арт-центр Jam Factory. Фото: Настя Телікова

Трансляції 8 подій конференції можна було переглянути на фейсбук-сторінці Львівського медіафоруму. Їхні записи збережені й доступні для перегляду англійською мовою.

Текстові трансляції всіх подій конференції з найцікавішими цитатами можна переглянути у X (Twitter) Euromaidan Press, інформаційного партнера X LMF.

"Шукати порозуміння, налагоджувати зв'язки і співпрацю українського медійного середовища із іноземними — це наша робота, яка не припиняється із завершенням конференції. Ми працюватимемо над цим в інших наших проєктах і програмах і будемо вдячні всім за ідеї і підтримку", — каже Ольга Мирович

Медіа рішень Рубрика – інформаційний партнер X LMF.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: