fbpx
Сьогодні
15:55 21 Тра 2024

Зеленський провів телефонні розмови з президентами Румунії та Анголи

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом, у якій глава румунської держави підтвердив свою участь у майбутньому Саміті миру. Також український президент у телефонній розмові запросив лідера Анголи Жоао Лоренсу взяти участь у Саміті миру.

Про це глава держави повідомив у Телеграмі, передає Рубрика.

Розмова з президентом Румунії

"Провів розмову з Клаусом Йоханнісом і подякував Румунії за підтримку, зокрема за новий пакет військової допомоги, який готується. Поінформував президента Йоханніса про поточну ситуацію на полі бою та ключові оборонні потреби України, особливо в ППО різних типів", – розповів Президент України.

Також під час розмови сторони домовилися прискорити спільну роботу над двосторонньою угодою у сфері безпеки.

"Я вдячний президенту Йоханнісу за те, що він підтвердив свою участь у Саміті миру, а також за готовність докласти зусиль для заохочення участі інших країн", – відзначив Зеленський.

Зеленський поговорив з лідером Анголи.

"Провів телефонну розмову з президентом Анголи Жоао Лоренсу. Подякував за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, а також його особисту позицію щодо засудження російської агресії. Запросив президента Лоренсу взяти участь в інавгураційному Саміті миру у Швейцарії. Для нас важливо, щоб на Саміті прозвучали голоси Анголи та інших країн Африки, особливо щодо такої теми, як глобальна продовольча безпека", – зазначив Зеленський.

За його словами, президенти також домовилися продовжити контакти на різних рівнях, щоб розвивати відносини між країнами.

Глава держави запросив президента Анголи в Україну.

Глобальний саміт миру у Швейцарії

Уряд Швейцарії визначився, що 15-16 червня проведе дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. росія не братиме участь у заході.

Нагадаємо, ще у листопаді 2022 року Зеленський вперше озвучив "формулу миру", яка повинна була б посприяти завершенню повномасштабної війни на справедливих умовах.

Вищезгадану "формулу" обговорять під час Глобального саміту миру, який пройде у Швейцарії. Серед запрошених учасників немає російської федерації.

Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Окрім того, 7 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни з економікою, що розвивається, взяти участь у Глобальному саміті миру щодо України.

9 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що на Саміту миру, який відбудеться в червні у Швейцарії, країни-учасниці розглянуть низку основних питань, які стосуються війни в Україні.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: