fbpx
Сьогодні
08:58 21 Тра 2024

Радбез ООН відхилив проєкт резолюції рф про нерозповсюдження зброї в космосі

Фото: Пресслужба ООН

Рада Безпеки ООН відхилила проєкт резолюції про нерозповсюдження зброї в космічному просторі, висунутий російською федерацією, яка у квітні цього року заветувала подібний документ, підтриманий переважною більшістю.

Про це пише Укрінформ, передає Рубрика.

Заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд звинуватив росію в лицемірстві, зазначивши, що Кремль "намагається відвернути увагу світової спільноти від розробки нового супутника з ядерним зарядом".

"Ми чули, як Путін публічно заявив, що РФ не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі. Якби це було так, Росія б не наклала вето на резолюцію", – сказав Вуд, указавши, що протягом останніх кількох тижнів росія намагалася відвернути увагу від своїх небезпечних зусиль з виведення ядерної зброї на орбіту.

Він нагадав, що 16 травня рося запустила супутник, який США вважають "імовірною протикосмічною зброєю, що може бути здатна атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті".

Відповідаючи на заперечення та репліки представника рф, американський дипломат зауважив:

"Я читав ваш поганий текст… Ми вже бачили цей фільм".

  • За російський проєкт проголосувало сім держав (Росія, Алжир, Еквадор, Китай, Гаяна, Мозамбік, Сьєрра-Леоне).
  • Проти – теж сім (Франція, Японія, Мальта, Південна Корея, Словенія, Велика Британія США).
  • Утрималася Швейцарія.

Що передувало?

На вечірньому засіданні Ради Безпеки ООН у понеділок росія висунула на голосування власний проєкт резолюції про заборону розміщення зброї в космосі.

Як повідомляла Рубрика, у квітні російська федерація наклала вето на проєкт резолюції Ради Безпеки ООН, спрямованої проти поширення зброї в космічному просторі. За цей документ, внесений Японією і Сполученими Штатами, проголосувал 13 членів Радбиезу з 15 (США, Велика Британія, Франція, Алжир, Гаяна, Еквадор, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Мальта, Республіка Корея, Словенія, Швейцарія, Японія). Проти висловилася лише Росія, Китай – утримався.

Постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд зауважила: голосування росії проти проєкту документа може свідчити про те, що москва щось приховує.

За інформацією ЗМІ, росія намагається розробити ядерну зброю, яка б знищувала супутники за допомогою великої енергетичної хвилі під час детонації.

Раніше ми писали, що глава Сполучених Штатів Джо Байден доручив своїй Адміністрації провести перемовини з Російською Федерацією у питанні щодо можливого випробування ядерної зброї у космосі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: