fbpx
Сьогодні
15:25 20 Тра 2024

Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами, - РНБО

Фото: УНІАН

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює: війна з країною-агресорм закінчиться переговорами. Однак це має бути не перемир'я на кілька років, а стійкий мир на десятиліття.

Про це він заявив у зверненні до учасників Форуму регіону Балтійського моря "НАТО 2024 і Арктична Європа", що стартував 20 травня у Фінляндії, передає Рубрика.

Секретар РНБО відзначив, що ситуація на фронті "є вкрай складною, але далеко не катастрофічною".

Українські війська продовжують важкі бої, поки росіяни б'ють з повітря по критичній інфраструктурі. За словами Литвиненка, це можна зупинити, але Україні потрібна сучасна зброя, насамперед:

  • ППО,
  • боєприпаси.

"Якщо сьогодні ви не знайдете зброю для України, завтра будете шукати її для себе. І що, думаю, важливіше для вас, то вмирати будуть ваші солдати. Як наразі вмирають кращі сини і доньки України", — сказав він.

Литвиненко додав:

"Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому, за його словами, була підготовлена і просувається формула миру Володимира Зеленського".

Секретар РНБО переконаний, що позицію України підтримають учасники Саміту миру у Швейцарії у червні.

"Але ми потребуємо не перемир'я на 2 роки, а стійкого миру на десятиліття, який би уможливив розвиток України. І це питання безпекових гарантій", — підкреслив секретар РНБО.

На думку Литвиненка, безпекові угоди, які підписуються з різними країнами, є важливим кроком.

Але Україна потребує саме справжніх гарантій, які наразі може дати лише членство у НАТО. Саме тому Україна сподівається отримати запрошення до Альянсу на цьогорічному Вашингтонському саміті НАТО.

Можливість переговорів між Україною та росією

У росії кілька разів заявляли, що нібито готові до мирних переговорів з Україною, але водночас відкидають пропозиції та ініціативи Києва, а також не сприймають Саміт миру у Швейцарії.

Натомість український президент Володимир Зеленський заявив, що необхідно опрацювати разом зі світом детальний план, перш ніж говорити з рф про завершення війни. На перший Саміт миру, який відбудеться в червні, росію не запросили.

А низка аналітиків переконані, що росія не піде на переговори до президентських виборів у США в листопаді 2024 року — у надії, що переможе Дональд Трамп і змусить Україну прийняти вигідні для росії умови.

Нагадаємо, що ще навесні 2022 року Україна та росія нібито майже досягли домовленості про припинення бойових дій, і процес цей не завершився результатом нібито через відмову Києва під впливом Лондона.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вчергове спростував чутки, що вона зірвалася через відмову Києва.

"Це одна з улюблених брехливих історій, які поширює Росія і ті, хто їй симпатизує. Якщо уважніше подивитися на факти, вся ця історія не тримається купи", зазначив український очільник відомства.

Варто зазначити, що Україна та росія проводили декілька раундів переговорів на початку повномасштабного вторгнення, але зараз вони "на паузі".

Українська влада наголошує, що Україна не повернеться за стіл перемовин, поки москва не виведе свої війська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: