fbpx
Сьогодні
09:49 20 Тра 2024

ISW: загибель президента Раїсі матиме важкі наслідки для зміни верховного лідера Ірану

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме важкі наслідки для передачі влади верховного лідера. Але не дестабілізує країну так, як могла б смерть верховного лідера Алі Хаменеї.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на ISW.

За даними інституту, Раїсі вважали одним із головних претендентів на те, щоб змінити Алі Хаменеї на посаді верховного лідера Ірану.

Хаменеї призначив Раїсі на посаду глави судової системи 2019 року і підтримав його на президентських виборах у серпні 2021 року.

"Наступні кілька днів можуть змінити найближчу і довгострокову динаміку режиму, включно з наступністю верховного лідера. Однак смерть Раїсі зрештою не змінить нинішньої траєкторії режиму, спрямованої на жорсткішу й консервативнішу внутрішню політику та агресивнішу регіональну політику", – вважають аналітики ISW.

Вакуум, спричинений смертю Раїсі, не єдина проблема, з якою стикається режим, вважають аналітики. Попри те, що верховний лідер Хаменеї має повноваження самостійно ухвалювати рішення в Ірані, Раісі був глибоко довіреним посадовцем.

А втім, смерть Раїсі врешті-решт не змінить нинішню траєкторію режиму до більш жорсткої та консервативної внутрішньої політики та більш агресивної регіональної політики.

Згідно з конституцією Ірану, обов'язки президента Раїсі тимчасово виконуватиме перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер. Вибори наступного президента мають відбутися протягом 50 днів.

Мохбер керував Виконавчим штабом Директиви імама (EIKO) — напівдержавною організацією в Ірані, яка перебуває під прямим контролем Алі Хаменеї та має величезні економічні активи. США вводили санкції проти Мохбера та EIKO у 2021 році.

Ключові висновки ISW за 19 травня:

  • Як повідомляється, українські сили здійснили успішні удари з безпілотників по російській військовій інфраструктурі та нафтопереробних заводах в окупованому Криму, Краснодарському краї і Ленінградській області в ніч з 18 на 19 травня.
  • Російські  так звані військові блогери, схоже, експериментують з різними способами висловлення критичних думок про Міністерство оборони Росії після нещодавнього призначення міністра оборони Росії Андрія Білоусова.
  • 18 травня суд Санкт-Петербурга постановив, що російська влада може заарештувати понад 700 мільйонів євро (760 мільйонів доларів) активів у трьох великих європейських банках від імені дочірньої компанії "Газпрому".
  • Нещодавно російські війська незначно просунулися у межах Вовчанська, а також поблизу Часового Яру і Донецька.

Довідка про аварію

Удень 19 травня державні ЗМІ Ірану повідомили, що вертоліт, який перевозив президента Ібрагіма Раїсі, ймовірно, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа.

Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

"Президент Раїсі повертався з церемонії відкриття дамби на кордоні Ірану з Азербайджаном, коли його вертоліт зазнав аварії при посадці в неділю в регіоні Варзакан", – йшлося у повідомленні.

У колоні було три гелікоптери, два з яких — з міністрами та чиновниками — прибули до місця призначення. Рятувальні сили розпочали масштабну операцію з пошуку третього вертольота, у якому летіли президент і глава МЗС.

Віцепрезидент Ірану стверджував, що на зв'язок із рятувальниками вийшов один із пасажирів та представник екіпажу президентського гелікоптера. Це, за його словами, свідчить про "не надто високу серйозність" аварії. Проте західні ЗМІ писали, що життя Раїсі перебуває "під загрозою".

Внаслідок авіакатастрофи загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі та глава МЗС Хосейн Амір Абдоллахіан.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: