fbpx
Сьогодні
12:59 17 Тра 2024

Ощадливе використання електрики має стати новою звичкою для всіх українців, - Шмигаль

Фото: Урядовий портал

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав громадян України ощадливо використовувати електроенергію. Він зазначив, що це має стати новою звичкою та новою нормою для всіх.

Про це він сказав на засіданні уряду 17 травня, передає Рубрика.

Шмигаль зазначив, що енергосистема України — цілісна і працює стабільно, енергетики контролюють ситуацію. Однак після російських атак по енергооб'єктах генерації електроенергії не вистачає, аби покрити все споживання.

Прем'єр запевнив, що уряд, енергетики та всі відповідальні відомства працюють в безперервному режимі, щоб максимально покращити ситуацію.

Зокрема Кабмін виділив 1,5 млрд гривень держкомпанії "Укренерго", щоб та відремонтувала свої Зміївську (Харківська область) та Трипільську (Київська область) ТЕС. 726 млн гривень візьмуть з резервного фонду держбюджету, ще е 826 мільйонів гривень — з фонду ліквідації наслідків агресії.

"Очікуємо максимальної ефективності у використанні цих коштів. Роботи мають відбуватися максимально швидко", — сказав Шмигаль.

Він повідомив, що у медзакладах України є понад 11 тисяч генераторів, понад 60 лікарень мають сонячні станції з акумулятором, які накопичують електроенергію. Заклади у 20 областях України отримали 300 систем для зберігання енергії. Загалом протягом 2024 року медзаклади отримають 2 тисяч таких систем.

Також у центрах надання соціальних послуг є понад 600 генераторів. Інтернатні заклади мають 780 генераторів. Центри надання адміністративних послуг — 545 генераторів, а 109 — обладнані сонячними панелями.

Шмигаль дав доручення кожному міністерству забезпечити енергетичну автономність закладів у їх галузі та відповідальності — це стосується як електроенергії, так і опалення.

Ситуація з постачанням електроенергії в Україні

Навесні 2024 року росія знову почала масовано атакувати об'єкти української енергетичної інфраструктури в різних областях. Збитки від атак на українську енергетичну інфраструктуру оцінюють у понад один мільярд доларів.

Нагадаємо, що 16 травня, починаючи з 16:00 у Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях будуть застосовуватись графіки стабілізаційних відключень світла.

Відключення електроенергії здійснюються внаслідок агресивних атак росії на енергетичну інфраструктуру України протягом останніх місяців. Внаслідок цих атак ворог завдав значної шкоди українській теплоенергетиці, пошкоджено низку теплових електростанцій та теплоелектроцентралей.

Уже 14 травня по всій країні було здійснено аварійне відключення електроенергії через перебої в електромережі. Те ж саме повторилося і 15 травня. Це сталося зростання навантаження на енергетичні об'єкти внаслідок різкого похолодання.

Також 17 травня по всій Україні для побутових та промислових споживачів знову запровадять графіки погодинних відключень.

Загалом відключення світла в українців, що розпочалися 14 травня, можуть тривати до серпня-вересня. А взимку дефіцит в енергосистемі буде навіть за теплої погоди.

Уже наступного тижня, коли очікується потепління, ситуація в енергосистемі України може поліпшитись. А втім, повністю уникнути відключень не вийде.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: