fbpx
Сьогодні
21:06 16 Тра 2024

В Одеській області відкрили міжнародний пункт пропуску "Рені" між Україною та Молдовою

Пункт пропуску "Рені" між Україною та Молдовою. Фото: Укрінформ

16 травня після реконструкції в Одеській області відкрили міжнародний автомобільний пункт пропуску "Рені" між Україною та Молдовою.

Про це повідомляє Укрінформ.

Як зазначили, цей спільний пункт пропуску між Україною та Молдовою відсьогодні запрацював у спільному контролі.

Окрім вантажівок, спільний контроль проходитимуть і автобуси – для них передбачено окрему смугу з терміналом.

Зі слів заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача, запуск повноцінного спільного контролю – це перший крок у реалізації ініціативи "зелений коридор" між:

  • українським пунктом пропуску "Рені",
  • молдавським "Джурджулешти",
  • румунським "Галацом".

"Раніше цей пункт пропуску працював відірвано. Частина контролю здійснювалася на українській стороні, частина – на румунській і в єдиному пункті пропуску інфраструктурно не працював.

Було декілька смуг руху і було важливо модернізувати його і збільшити пропускну спроможність, як для пасажирських, так і для вантажних автомобілів та автобусів", – сказав чиновник.

Запуск спільного контролю на українському боці дозволить збільшити пропускну спроможність цієї ділянки кордону. Зараз через "Рені" проходить не більш ніж 50 вантажівок на добу.

"Наша мета – збільшити цю кількість щонайменше вдвічі. Наступним кроком у межах ініціативи "зелений коридор" має стати запуск скоординованого контролю на румунському пункті разом із молдавськими колегами – це відкриє швидкий шлях та коридор до румунського порту Галац", — наголосив заступник міністра.

Своєю чергою заступник державного секретаря Міністерства інфраструктури та регіонального розвитку Республіки Молдови Мірча Паскалуце зазначив, що відкриття спільного пункту пропуску є першим етапом співпраці.

"Сьогодні ми бачимо перший етап того, що ми запланували – збільшити грузообіг між нашими державами, а також покращити умови для проходження кордону пасажирами. Далі у нас за планом, щоб була ще одна зупинка – і на цьому все.

Тоді переміщення товарів та пасажирів з України транзитом через Молдову до ЄС збільшиться вдвічі. Ми хочемо, щоб замість шести зупинок були тільки дві. Наша мета – з'єднати Україну, Республіку Молдову з ЄС. Мова не лише про легковий трафік, а й про вантажообіг між нашими державами", – сказав Паскалуце.

Водночас державний секретар Міністерства транспорту та інфраструктури Румунії Іонель Скріостану, відкриття пункту пропуску "Рені" є важливим кроком з інтеграції України та Молдови до ЄС.

"Ця інтеграція дасть Україні змогу краще протистояти ворогу. З колегами з Молдови ми мали нараду і вже запустили початок процесу спільного контролю «Джурджулешти» -«Галац». Також хочемо запевнити Україну в підтримці Румунії, і сподіваюсь, що після перемоги у війні ми розпочнемо спільну роботу над відбудовою України", – сказав він.

У Європейському Союзі привітали співробітництво між Україною і Молдовою у забезпеченні роботи "коридорів солідарності" та відкриття пункту пропуску "Рені", що дасть змогу збільшити товарообіг між Україною, Молдовою і Румунією та підвищити ефективність Дунайського транспортного коридору.

Зазначають, що ЄС виділив додатково 11 мільйонів євро для подальшої розбудови та розширення цього пункту перетину кордону, а також для розвитку іншої важливої прикордонної інфраструктури.

"З моменту відкриття "коридорів солідарності" у травні 2022 року Дунайський коридор став чудовим прикладом тісного співробітництва між Україною, Молдовою і Румунією.

На цей маршрут припадала найбільша частка товарів, що ввозилися та вивозилися з України, із логістичними витратами, які є порівнянними з маршрутом у Чорному морі.

Збільшення обсягу транскордонних перевезень між Україною і Молдовою через Рені скоротить час очікування на кордонах та збільшить привабливість цього маршруту", – зазначила єврокомісар з транспорту Адіна Велян.

Нагадаємо, після того, як росія розпочала блокування українських портів у Чорному морі, Євросоюз відкрив "коридори солідарності" на західному кордоні України, які дозволили продовжувати експорт українських товарів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: