fbpx
Сьогодні
17:21 25 Кві 2024

Сенат Берліну: громадяни України можуть залишатися у Німеччині з недійсним паспортом

Фото: Wikimedia Commons / Andreas Steinhoff

У Німеччині на статус біженців не вплине рішення України призупинити консульські послуги для українських чоловіків призовного віку.

Про це зазначили у Сенаті Берліну у відповідь на запит Deutsche Welle.

Як зазначив представник уряду Берліну, надання або продовження українським біженцям тимчасової посвідки на проживання в Німеччині не передбачає неодмінної наявності в них чинного паспорта. Головне, щоб у німецької влади була яка-небудь можливість встановити особу людини.

Якщо українське посольство або консульство відмовить громадянину України у видачі або продовженні його паспорта лише на підставі того, що він не служив в армії, берлінське земельне управління у справах іноземців може видати йому для поїздок за кордон проїзний документ, що замінює паспорт.

Утім, це робитимуть це лише у виняткових випадках. Правила перебування іноземців у Німеччині дозволяють імміграційним відомствам видавати призовникам німецькі документи, що замінюють документи, якщо вони можуть довести наявність для поїздки вагомих причин.

"Відповідні платні клопотання про видачу німецького проїзного документа, будуть ретельно перевірятися і, як правило, відхилятися", підкреслив представник Сенату.

Варто додати, офіційний представник Міністерства внутрішніх справ ФРН Максиміліан Калль також заявив, що на статус біженців у ФРН не вплине рішення України про призупинення надання консульських послуг для громадян призовного віку за кордоном.

"Я впевнений у тому, що це не вплине на статус біженців з України, які потребують захисту, незалежно від того, чи йдеться про жінок, яких серед таких біженців переважна більшість, або чоловіків", — наголосив Калль.

Що відомо про зміни в мобілізації

Нагадаємо, що 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року. У ньому передбачається обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

А 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

МЗС пізніше вказало, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Крім того, уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Тепер призовники зможуть отримати їх тільки в Україні.

Водночас міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш зазначив, що його країна готова сприяти Україні в поверненні додому чоловіків призовного віку.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: