fbpx
Сьогодні
20:15 18 Кві 2024

Війна може бути ближче, ніж здається: на Венеційській бієнале український павільйон роздає карту укриттів міста

Фото: Bickerstaff.101

На 60-й Венеційській бієнале український павільйон у співпраці з креативною агенцією Bickerstaff.734 розповсюдив по всьому місту мапи бомбосховищ Венеції як нагадування, що війна може бути ближче, ніж здається.

Про це пише Рубрика, посилаючись на креативну агенцію Bickerstaff.101.

За збігом, неподалік українського павільйону розташований Bunker II Guerilla Mondliale — укриття часів Другої світової війни. У Google Maps цей бункер позначений як "закритий назавжди".

Однак, як наголошують автори, ця акція змушує європейських відвідувачів задуматися над тим, наскільки це "назавжди" реальне.

Бієнале Венеція укриття

Фото: Bickerstaff.101

"Після Другої світової війни бомбосховища стали пережитками минулого. Однак в Україні з 2022 року через постійні російські ракетні обстріли по всій території бомбосховища знову стали важливим прихистком для людей.

Знання про найближче укриття перетворилося на питання життя і смерті. Кожен українець, куди б він не пішов, автоматично бере до уваги найближче бомбосховище, готовий скористатися ним у разі повітряної тривоги", зазначають в описі карти.

Бієнале Венеція укриття

Фото: Bickerstaff.101

На мапах та буклетах мальовничі канали та площі протиставлені місцям, де можна сховатися в разі бомбардування.

За ідеєю проєкту, цей "контраст" слугує нагадуванням про те, що війна поруч, та ніхто не застрахований від того, що вона може прийти до будь-якого міста.

Бієнале Венеція укриття

Фото: Bickerstaff.101

"Створюючи мапу укриттів у Венеції, ми прагнемо нагадати світу про крихкість миру та про те, що ми можемо насолоджуватися мистецтвом і жити мирно, доки міжнародна спільнота залишається об'єднаною в підтримці України проти російських окупаційних військ", зазначають в агенції.

"Ми, відверто кажучи, закохані в цьогорічні проєкти на Бієнале. Тому це честь для нашої команди працювати з командою кураторів, розповідати світові про сучасне українське мистецтво та нагадати світовій спільноті про жорстоку війну в Україні", — поділилась генеральна директорка Bickerstaff.101 Вероніка Селега.

Вона зазначила, що кожен художник, який бере участь у національному павільйоні, "є нашим натхненням".

Що відомо про 60-ту Венеційську бієнале

Цьогоріч Венеційська бієнале зосереджена на показі сучасних та історичних творів, які відображають тему "Іноземці скрізь".

На заході серед іншого будуть представлені роботи квір-митців та представників корінних народів. Важливим аспектом є також спеціальні проєкти, зосереджені на активізмі й деколонізації, що відображають сучасні соціальні та культурні питання.

Україна на Венеційській бієнале буде представлена проєктом "Плетіння сіток". Це груповий проєкт, що презентує роботи Каті Бучацької, Лії та Андрія Достлєвих, Андрія Ревковського і Даніїла Рачинського в архітектурному просторі, розробленому Олександром Бурлакою. Куратори проєкту — Вікторія Бавикіна та Маким Горбацький.

У березні перша леді України Олена Зеленська у Києві напередодні бієнале у Венеції зустрілася з організаторами українського павільйону. Зустріч в художній майстерні "Ательєнормально".

Нагадаємо, у Києві відкрилася виставка "притоннормально", на якій представлені роботи мисткинь Анни Сапон та Ірини Голобородько: одна з цих робіт буде представляти Україну на 60-й Венеційській бієнале мистецтва у квітні цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: