fbpx
Сьогодні
18:32 18 Кві 2024

Правоохоронці затримали поляка, який пропонував свою допомогу російським спецслужбам посприяти у замаху на Зеленського

Фото: Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl

Служба безпеки України та Офіс Генерального прокурора в співпраці з органами правопорядку Республіки Польща затримали польського громадянина за підозрою у готовності діяти на користь спецслужб російської федерації, який пропонував замах на українського Президента.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Офіс Генпрокурора, СБУ.

Як зазначають у силовій структурі, за даними слідства, підозрюваний за власною ініціативою налагодив контакт з представниками командування ЗС рф, та повідомив їх про готовність працювати на користь військової російської розвідки.

У прокуратурі наголосили, що його завдання включали збір та передачу країні-агресору інформації про безпеку аеропорту Жешув-Ясьонка на території Польщі. Це мало, серед іншого, допомогти російським спецслужбам спланувати можливий замах на життя президента України Володимира Зеленського під час його перебування в цій країні.

Про можливе вчинення кримінального правопорушення українські прокурори та співробітники СБУ повідомили польських колег та передали їм ключові докази у цій справі в рамках надання міжнародно-правової допомоги.

У СБУ повідомляють, що завдяки успішним заходам та оперативному обміну інформацією між двома країнами завербованого агента спецслужб рф вдалося ідентифікувати та затримати на території Польщі.

Польська прокуратура висунула затриманому звинувачення у готовності діяти на користь іноземної спецслужби. 18 квітня 2024 року Окружний суд міста Варшави застосував до нього запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту.

Розслідування проводить Агентство внутрішньої безпеки під наглядом Національної прокуратури Республіки Польща. Слідчі дії тривають.

Нагадаємо, що перед вторгненням росії директор ЦРУ Білл Бернс під час візиту в Україну попереджав президента Володимира Зеленського про загрозу вбивства на таємній зустрічі.

Також у березні 2022 року британське видання "The Times" повідомляло, від початку російсько-української війни президент Володимир Зеленський пережив щонайменше три спроби замаху.

Водночас, 9 березня радник голови ОПУ Михайло Подоляк розповів, що таких замахів було понад 10.

Окрім того, ще у 2021 році Івано-Франківський міський суд засудив до трьох років позбавлення волі чоловіка, який заявляв про підготовку замаху на президента України Володимира Зеленського. Зокрема, він заявив про нібито мінування резиденції "Синьогора", куди президент їхав на Новий рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: