fbpx
Сьогодні
22:46 05 Кві 2024

Суд зобов’язав відкрити справу щодо власників "Епіцентру" за статтею про колабораціонізм

Фото: Facebook / Олександр Герега

Печерський районний суд Києва 3 квітня зобов'язав Офіс генпрокурора внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею про колабораційну діяльність за фактами розслідування журналістів про власників мережі "Епіцентр".

Про це повідомив голова партії "Народовладдя" Юрій Левченко, повідомляє Рубрика, посилаючись на hromadske.

Після публікації журналістського матеріалу у жовтні 2023 року, партія зробила звернення до правоохоронних органів з вимогою відкрити кримінальну справу за ч. 1 та ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України — колабораційна діяльність. Однак, як заявив Левченко, у Офісі генпрокурора відмовили розпочинати розслідування.

Тоді депутати звернулися до суду зі скаргою на це рішення й вимогою все ж таки відкрити справу.

"Після двох перенесених засідань, нарешті вдалося викласти наші аргументи в суді. […] Слідча суддя задовольнила нашу скаргу та зобовʼязала прокуратуру внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування", — заявив політик. 

Партійці просили відкрити справу за фактами з розслідування «Схем» (проєкт «Радіо Свобода») щодо компаній «Епіцентр» і «Нова лінія», якими володіють народний депутат Олександр Герега та його дружина Галина.

Суд зобов'язав відкрити справу щодо власників

Журналісти стверджують, що із 2014 року і до кінця липня 2022 року вони щомісячно виплачували заробітну плату управителю колишніх «Епіцентрів» на окупованій Донеччині Геннадію Гальчуку, який нині є депутатом від прокремлівської партії «Єдина росія».

У матеріалі зазначається, що після 2014 року Гальчук залишився на окупованій частині регіону і продовжив управляти створеною замість «Епіцентрів» мережею «Галактика», що зареєстрована за правилами підконтрольних росії псевдоадміністрацій.

Після розслідування «Схем», Герега у коментарі Forbes заявив, що вони «повністю втратили контроль» над своїми торговими об'єктами, розташованими на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

Варто зазначити, що за оцінкою Forbes, у 2022 році подружжя Герег посіло 6 місце рейтингу найбагатших українців. Так, їхні статки сягають 1,2 млрд доларів.

За даними руху «Чесно», Олександр Герега є народним депутатом VII, VIII і IX скликань, член депутатської групи «За майбутнє», до 2014 року був членом фракції «Партії регіонів».

Галина ж була депутаткою VI і VII скликань Київради, кажуть у «Чесно ». З липня 2012 року по червень 2014 року виконувала обов'язки очільниці Києва, у зв'язку з відставкою Леоніда Черновецького.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: