fbpx
Сьогодні
Фото 22:26 01 Кві 2024

В Україні створили "Гайд безбарʼєрних подій": як працює це рішення

Фото: Наталія Калмикова

На національному та місцевому рівнях в Україні активно впроваджується політика безбар'єрності, яка спрямована на створення рівних та комфортних умов для всіх громадян, незалежно від обставин – це головна тема чергового засідання Ради безбар'єрності під егідою Олени Зеленської.

Про це повідомляє МКІП, пише Рубрика.

У чому проблема?

Війна змінює нашу країну щодня. Через активні бойові дії постійно збільшується кількість людей з інвалідністю. Це актуалізує запит на безбарʼєрність міської інфраструктури та нові освітні ініціативи в цьому напрямку.

"Нагадаю, коли ми підбивали минулого разу підсумки року, то відзначили тривожну цифру: для 50 % нашого суспільства люди з інвалідністю залишаються невидимими. Про те, що бачать людей з інвалідністю у громадських місцях, каже лише чверть опитаних. А насправді їх лише офіційно – три мільйони. І ще близько 300 тисяч додалося за два роки ворожого вторгнення. Соціальна невидимість завжди має лише одну причину – брак можливостей. Відкривати, а не закривати. Робити видимими людей через їхні потреби. Не маємо часу на формальні рішення. Нас і так щодня намагаються знищити. Натомість ми повинні навчитися зберігати й цінувати кожного жителя країни. Лише це шлях до спільного самозбереження й виживання", — наголосила у виступі Олена Зеленська.

Яке рішення?

Метою політики безбар'єрності є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права.

Йдеться про доступ людини до роботи, інформації, освіти, сфери послуг, можливість вільно пересуватися в просторі, соціалізуватися та залучатися в життя громади. Політика безбар'єрності має стати наскрізною та включатися до всіх довгострокових рішень та програм на національному та місцевому рівні.

Як це працює?

29 березня відбулося засідання Ради безбар'єрності під головуванням Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Захід відвідала заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова. Засідання відбулося за ініціативою першої леді Олени Зеленської та модерації радниці — уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності Тетяни Ломакіної.

Фото: Наталія Калмикова

Впродовж дискусії обговорювали впровадження практичних рішень на рівні місцевих громад та інших секторів. Також на засіданні був представлений "Гайд безбар'єрних подій" — довідник в якому прописані практичні рішення щодо підготовки та проведення онлайн та офлайн-заходів, у тому числі — під час війни.

"Організатори заходів – конференцій, виставок, будь-яких публічних зустрічей — орієнтовані на те, щоб бачити серед своїх учасників людей з досвідом війни. Але як це правильно організувати? Ми ніколи не знаємо, хто поруч з нами: що ця людина пережила і що бачила, у якому вона стані зараз. Але можемо заздалегідь створити рішення, які подарують усім гостям хороший досвід. Гайд безбар'єрних подій – саме про такі рішення. Про повагу до досвіду різних учасників. Він детально розбирає все – від комунікації до інтер'єру. Бо це теж важливо. Одне із визначень безбар'єрності – "це коли зручно всім без винятку". Думаю, це могло б бути заголовком для всієї цієї філософії на рівні держави й суспільства. Бо люди з досвідом війни – це зараз всі ми. Ось чому безбар'єрні події й узагалі – безбар'єрне життя – потрібне всім нам", – наголосила перша леді.

Фото: Наталія Калмикова

"Довідник безбар'єрності" – це гід із толерантної взаємодії. Він виник як довідник із коректного спілкування з відкритим кодом і поповнюється на тлі ворожого вторгнення. Бо перед усіма нами постають нові життєво важливі питання: як взаємодіяти під час стресу, куди звертатися людям з інвалідністю, як взагалі підтримати одне одного, не спричинивши додаткової травми?

"Гайд безбар'єрних подій" – ще один розділ довідника і реакція на ще один запит.

Він докладно розбирає все, від комунікації до інтер'єру. Бо це теж важливо. Наприклад, гучні звуки, мерехтливе освітлення можуть нагадати багатьом про вибухи, і краще подумати про це заздалегідь.

Зараз "Гайд безбар'єрних подій" існує як розділ довідника. Переглянути його можна тут.

У вигляді книги його вже отримали учасники Ради безбар'єрності.

"Одним з найважливіших проєктів, де ми працюємо над оптимізацією простору і процесів впровадження політики безбарʼєрності, є відновлення МОУ лікувально-оздоровчих закладів для реабілітації наших поранених воїнів", – наголосила Наталія Калмикова.

Нагадаємо, що громадська організація "Доступно.UA" разом з активістами провели акцію "Рухайся вільно" в центрі Києва.

Також київська активістка малює надписи крейдою на асфальті, щоб привернути увагу до безбар'єрності.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: