fbpx
Сьогодні
10:57 31 Бер 2024

Францію, Німеччину та Швейцарію накрила пилова хмара із Сахари

Фото: Gian Ehrenzeller/KEYSTONE/picture alliance

Низку країн Європи напередодні накрила надзвичайно рідкісна хмара пилу, який піднявся з пустелі Сахара.

Про це повідомляє DW.

Як зазначають у виданні, пил з африканської пустелі забарвив небо в помаранчевий відтінок над частинами Франції, Швейцарії та південної Німеччини.

"Пил із Сахари вже дістався, і ви можете бачити жовтувату хмарність у повітрі", – сказав метеоролог Німецької метеорологічної служби Крістіан Герольд.

Очікують, що в Німеччині пил буде видно й у Великодню неділю.

пилова буря

Фото: AFP

Також вітер незвично велику кількість піщаного пилу з Сахари доніс і до Швейцарії.

Швейцарська служба моніторингу airCHeck зафіксувала високий рівень забруднення в коридорі, що простягається з південного заходу на північний схід країни.

Щороку з Сахари здіймається від 60 до 200 мільйонів тонн мінерального пилу. У той час як більші частинки швидко падають назад на Землю, найдрібніші частинки іноді можуть пролітати на тисячі кілометрів.

Загалом, згідно з підрахунками фахівців, мова йде про 180 тисяч тонн дрібних частинок піщаного пилу.

пилова буря

Фото: AFP

Швейцарські ЗМІ зазначають, що здебільшого такий феномен не чинить істотного впливу на здоров'я людей. Частинки піску, перебуваючи в повітрі, можуть забарвлювати пейзаж у жовтуватий колір і провокувати формування хмар.

Проте хмара пилу з Сахари все ж вплинула на якість повітря в деяких районах.

Газета "Фігаро", зі свого боку, повідомила, що з аналогічною проблемою зіткнулися в суботу і на південному сході Франції.

Водночас місцева влада Франції оголосила, що в деяких районах поріг забруднення повітря перевищено. У департаменті Еро, що на узбережжі Середземного моря, застерегли мешканців від інтенсивних фізичних навантажень.

Нагадаємо, що у 2021 році кілька регіонів Україна затягнула пилова завіса, пил дійшов і до Києва. Метеорологи не виключають, що це пилова буря, що могла прийти з Середньої Азії чи півдня росії. Або ж наслідки різкої спеки. А в Укргідрометцентрі припускають, що пил і пісок міг принести південно-східний вітер з Астраханської області росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: