fbpx
Сьогодні
Рішення 12:11 18 Бер 2024

В Україні створять першу STEM-екосистему, що забезпечуватиме дівчатам доступ до навчання у сферах науки та технологій

English version here

Український освітній проєкт STEM is FEM створює першу в Україні STEM-екосистему, яка об'єднає організації, людей та ідеї, що популяризують освіту та кар'єру в галузях науки, технологій, інженерії та математики.

Про це пише Рубрика, посилаючись на SPEKA.

У чому проблема?

Гендерні стереотипи щодо більшої схильності дівчат до гуманітарної сфери, а хлопців — до науково-технічної, поступово зникають. Результати кількісного опитування молоді показують, що більшість хлопців та дівчат не бачить зв'язку між статтю та успішністю в опануванні тих чи інших навчальних дисциплін, що
лишає у минулому стереотип про так зване "чоловіче раціональне мислення".

Україна на сьогодні в реаліях великої війни, як ніколи потребує популяризації освіти та карʼєри в технологічних галузях.

Яке рішення?

Тому український освітній проєкт STEM is FEM створює першу в Україні STEM-екосистему, яка об'єднає організації, людей та ідеї, що популяризують освіту та кар'єру в галузях науки, технологій, інженерії та математики.

"Ми викорінюємо гендерні стереотипи щодо дівчат і жінок у STEM, допомагаємо залучати талановитих дівчат до природничо-наукових і технічних дисциплін та розвитку у STEM професіях. Серед інших завдань – підвищення обізнаності про STEM як про провідний підхід до навчання в Україні", зазаначили у STEM.

В Україні створять першу STEM-екосистему, що забезпечуватиме дівчатам доступ до навчання у сферах науки та технологій

Як це працює?

У межах екосистеми буде створено три спільноти:

  • ком'юніті STEM is FEM — для дівчат 14-22 років, які отримають ексклюзивну можливість для розвитку своїх hard та soft skills, менторську підтримку від кращих представників STEM-галузі, а також бізнесів та держави, консультації з працевлаштування та карʼєрні пропозиції;
  • клуб Alumni STEM is FEM — для дівчат старше 22 років, які раніше брали участь в активностях проєкту і хочуть розвивати свою експертизу, ставати менторками для молодших учасниць, будувати власний бренд;
  • платформа вчителів STEM is FEM — для вчителів, які викладають STEM-дисципліни і прагнуть підвищувати свою кваліфікацію, поглиблювати знання з діджиталізації та soft skills, отримувати менторську підтримку та можливість спілкуватись напряму з пердставниками держави та бізнесів.

"За час діяльності проєкту ми змогли об'єднати понад 500 дівчат, зацікавлених в науці та технологіях. Тепер ми створюємо цілісну екосистему, що вестиме дівчат від школи — до першої роботи в обраній сфері. І це — новий рівень для України", ініціатор STEM is FEM Сергій Токарєв.

Проєкт запрошуватиме українських та іноземних експертів і менторів, готових ділитися знаннями та досвідом з учасниками всіх трьох ком'юніті. STEM is FEM також співпрацюватиме з освітніми закладами, бізнесом та державою.

У межах запуску ком'юніті STEM is FEM проведуть три відкриті вебінари для всіх охочих. Під час заходів учасниці зможуть дізнатися про:

  • унікальні переваги закритої спільноти,
  • якими будуть активності в її межах,
  • у якому форматі вони проходитимуть.

Перший вебінар — "Чому важливо займатися нетворкінгом зі шкільної лави? Важливо не тільки що ти знаєш, а й кого ти знаєш!". Подія відбудеться 20 березня, початок — о 17:00 за Київським часом.

Спікерка заходу — Марія Тінтул, керівниця відділу розвитку бізнесу у Startup Wise Guys, що вже десять років інвестує в стартапи.

Реєстрація на захід обов'язкова і доступна за посиланням.

Довідка

STEM is FEM – перша STEM-екосистема в Україні, яка обʼєднує організації, людей та ідеї, що взаємодіють для популяризації освіти та карʼєри в галузях науки, технології, інженерії та математики.

У 2023 році Міністерство закордонних справ України нагородило проєкт званням "Почесний амбасадор України у сфері науково-освітньої дипломатії".STEM is FEM був ініційований українським ІТ-підприємцем та співзасновником інвестиційної групи Roosh Сергієм Токарєвим.

Нагадаємо, ми писали, що сім днів в рамках січня та лютого цьогоріч виділили українські школи для розвитку STEM-навичок в учнях. Інженерний тиждень — це проєкт, який допомагає розвивати креативність, самостійність та винахідливість у школярах.

"Рубрика" розповідає, як організаторам вдається робити його доступним навіть для найвіддаленіших шкіл та інклюзивним для учнів з особливими освітніми потребами. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "В Україні ми всі трошки інженери": як працює інклюзивна популяризація STEM-освіти в українських школах".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: