fbpx
Сьогодні
08:55 11 Бер 2024

Данці пропонують поділитися з Україною досвідом будівництва доступного житла

English version here

У Данії було створено Фонд "Українське житло для всіх" для розробки житлової концепції та створення доступного орендного житла в Україні за поширеною некомерційною данською моделлю.

Основним принципом некомерційного житлового будівництва в Данії є доступність, незалежно від доходу, соціального статусу чи віку. Некомерційні фонди та некомерційні житлові організації, що володіють будинками, забезпечують житлом 1/6 населення Данії за низьковартісну оренду, першочергово тих, хто його потребує.

Неприбуткова система зі стабільним рівнем орендної плати підтримується у тісній співпраці з муніципалітетами і є доступною для всіх громадян через відкриту реєстрацію в списках очікування. Вони також відповідають за оцінку потреб у новому будівництві, що також робить некомерційне житло частиною місцевого розвитку.

Весь дохід від оренди житла, яка регулюється і є значно нижчою за ринкову, використовується для спільного утримання будинку та реінвестується в нове будівництво в межах системи. Мешканці відіграють ключову роль у прийнятті рішень і впливають на умови проживання, спільне утримання житла та подальший розвиток, включаючи принципи циркулярної економіки.

Таким чином, окрім інклюзії та підтримки демократичних організаційних систем, створення соціальної складової в данській моделі житла також є важливим інструментом підвищення соціальної та екологічної стійкості.

Ця модель працює в Данії вже понад 100 років і довела свою ефективність. Наразі близько 1 мільйона людей (шоста частина населення) живуть у такому неприбутковому житлі, у більш ніж 500 000 будинках, розташованих по всій країні в усіх данських муніципалітетах.

Ініціатива поділитися досвідом з Україною та українцями, чиї будинки були пошкоджені або зруйновані під час війни, належить групі професіоналів, від архітекторів до юристів і колишніх політиків, які хочуть зробити свій внесок і створити організаційну основу для будівництва доступного житла, якого так гостро потребують українські міста.

Серед них – партнер і адвокат SIRIUS Advokater Курт Еллес Барделебен, старша архітекторка Henning Larsen Architects/Rambøll Катя Ваагепетерсен, колишній мер Копенгагена Франк Єнсен, генеральний директор KAB Єнс Ельмелунд, генеральний директор Данської федерації некомерційного житла / BL Бент Мадсен, директорка Данського товариства зовнішньої політики Шарлотта Фліндт Педерсен, колишній міністр і директор Cryos International Якоб Аксель Нільсен, генеральний директор Realdania Єспер Нюгаард, генеральний директор Фонду "Доступне житло" та Kuben Byg Ліне Реттінг Дорнан, які заснували український фонд "Українське житло для всіх".

"Війна в Україні – це трагедія з величезними людськими жертвами та руйнуваннями. Утім, по мірі відновлення країни з'являється можливість зробити деякі речі краще, ніж раніше, на благо людей України. Наприклад, створити соціально та економічно більш стійкий ринок орендованого житла, на якому є місце для всіх верств населення. І де доходи від оренди йдуть на ще доступніше житло. Ми хотіли б зробити свій внесок у цю справу, поділившись досвідом, який маємо в секторі соціального житла в Данії", – говорить Бент Мадсен, генеральний директор Данської федерації некомерційного житла / BL.

Організатори працюють над ініціативою з 2023 року. Це робота з містами, які займаються відбудовою, та адаптують данську модель до українських реалій і допомагають задовольнити нагальну потребу в новому житлі, яке відповідатиме європейським вимогам і буде життєздатним у майбутньому.

Наразі проєкт перебуває в діалозі з місцевими органами влади в Україні. Перша фаза зосереджена на розробці концепції, юридичної та організаційної структури. Далі планується реалізація трьох пілотних проєктів спільно з українськими партнерами.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: