fbpx
Сьогодні
Фото 16:30 05 Бер 2024

Пенсіонерка із Житомирщини вишиває рушники та одяг й допомагає ЗСУ: як працює це рішення

У Житомирській області Валентина Муравська, пенсіонерка із села Кашперівка Баранівської громади, вишиває патріотичні рушники та одяг, використовуючи набивну техніку та яскраві кольори. Окрім вишивки, жінка займається волонтерством.

Про це пише Суспільне, передає Рубрика.

У чому проблема?

Донати стали невідʼємною частиною нашого життя. Дослідження Postmen показало, що попри зміни у фінансовому стані українців — понад 90% респондентів продовжували підтримувати військових.

Але українці не тільки донатять, вони вигадують все нові й нові способи, щоб допомагати Збройним силам України.

Яке рішення?

Пенсіонерка із села Кашперівка Баранівської громади Валентина Муравська вишиває патріотичні рушники та одяг, використовуючи набивну техніку та яскраві кольори.

Жінка розповіла, що шиття відволікає її, а віднедавна ще й дає можливість допомагати ЗСУ.

Фото: Надія Назарук

Як це працює?

За словами вишивальниці, для набивної техніки потрібні спеціальні п'яльці та голка. А нитки, каже, обирає ті, які на душу лягають: зазвичай, яскравих та насичених відтінків.

"Набивна техніка передбачає спочатку створення візерунку на п'яльцях за допомогою олівця. Також потрібна спеціальна голка. Після того, як малюнок готовий, я підбираю нитки. А потім — як малюєш олівцем, так само і голкою. Для цього я обираю нитки винятково веселих кольорів. Вишию квіточку і дивлюся на неї. А якщо вона мені не подобається, то я її виплутую. Вона тоді легко виплутується. Витягну нитку і починаю підбирати собі інший колір. І вишиваю знову. Люблю таке заняття — воно відволікає. Останнім часом більшість робіт я вишиваю чорним і червоним кольорами. Гадаю, таке поєднання подобається не тільки мені, а й людям. Бо це такі традиційні українські, національні барви", — сказала Валентина Муравська.

Фото: Надія Назарук

Жінка розповіла, що вишиванням захоплювалася із дитинства. Але сповна віддалася цьому хобі після того, як вийшла на пенсію. До того не мала часу, бо працювала у швейній майстерні.

"Ось вийшла на пенсію — і почалося моє справжнє життя. Я ним живу. Вийду собі на город, попрацюю, а коли прийду до хати, то не лягаю собі, а починаю шити у власне задоволення. Шию і шию. Дай, Боже, щоб зір мене не підводив, щоб мені і далі шити", — говорить пенсіонерка.

На багатьох роботах Валентини Муравської — патріотичні синьо-жовті барви.

Фото: Надія Назарук

Останнім часом пенсіонерка часто використовує традиційні червоний та чорний кольори, бо, каже, таке поєднання подобається людям.

Власні роботи Валентина Муравська презентує на виставках у рідній та інших громадах Житомирщини.

Фото: Надія Назарук

Також любить вишивати одяг для онуків. А також вряди-годи виставляє своє шиття на продаж.

Багато вишивок майстрині прикрашають інтер'єр її оселі.

"Я продаю не дуже багато. Так, щоб мені повернути вартість ниток і тканини. І закупити нові для подальшого вишивання. Здебільшого, я люблю своє вишивання дарувати. Також шию для внуків. Маю вдома цілу колекцію вишитих сукенок, із яких мої онучки повиростали. А нещодавно у мене з'явився правнук. Хоча йому тільки три місяці, я для нього сорочечку вишила", — розповіла вишивальниця.

Фото: Надія Назарук

Окрім вишивки, Валентина Муравська займається волонтерством.

На початку повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України жінка пошила 80 розгрузок для військових.

Фото: Надія Назарук

"А згодом я почала шити балаклави для військових. Їх повністю шила сама. Згодом я також шила шкарпетки із флісу. Голова привіз мені тканину — і я пошила. А взимку, коли холодно було, я собі надумала хлопцям-військовим валянки пошити. Бо ж до чого ця вишивка, коли хлопці там мерзнуть. Пошила я 80 пар цих валянок, і ми відправили їх на передову", — сказала Валентина Муравська.

Як раніше розповідала Рубрика, щоб зібрати кошти для потреб українських військових, тернопільський художник Рустам Давлетов розфарбовує старі килими.

Нагадаємо, на прострілених пластинах бронежилетів військовослужбовців ЗСУ житомирська художниця Олена Буката малює ікони.

Також ми розповідали, що у Київському музеї Павла Тичини запрацювала благодійна виставка "Вільна Україна. Українські сапери — художники ризику", на якій збирають кошти на екіпірування для піротехніків.

Окрім того, повідомлялось, що понад два мільйони гривень на потреби українських захисників зібрала за 2022-23 роки десятирічна незряча Анна-Марія Герман з Комарного, співаючи на вулиці та по церквах.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: