fbpx
Сьогодні
12:58 27 Лют 2024

Справедливе рішення: НАЗЯВО підтвердило наявність плагіату в дисертації Шкарлета

Фото: МОН

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти остаточно підтвердило наявність у дисертації колишнього міністра освіти Сергія Шкарлета плагіату.

Про це повідомив колишній доцент Сумського державного університету Олег Смірнов в коментарі "Українській правді. Життя". Він також опублікував відеозапис засідання агентства.

За словами Олега Смірнова, дисертація Шкарлета за 2008 рік на 24% складається з плагіату російського першоджерела.

Також під час нещодавнього аналізу роботи фахівці знайшли 6 джерел, з якими є великі текстові збіги без посилань та перефразувань. Дисертація також містить "списані" формули, таблиці, рисунки й схеми.

"Попри всі намагання звинуваченої особи відтягнути цю справу, НАЗЯВО одноголосно проголосувало за те, що в докторській дисертації Сергія Шкарлета є плагіат", – прокоментував Смірнов.

Ще відбудеться засідання в шостому апеляційному адміністративному суді щодо заборони Нацагентству розглядати справу Шкарлета. Однак аналогічне засідання вже відбувалось після голосування НАЗЯВО.

Спочатку фахівці Нацагентства погодились, що у дисертації є плагіат, а потім суд "заборонив" їм розглядати це питання. Зрештою, суд скасував власне рішення.

Раніше, у грудні 2023 року, Комітет з питань етики НАЗЯВО підтвердив наявність плагіату в дисертації Шкарлета. У лютому ексміністр поскаржився на цей комітет.

На сьогодні НАЗЯВО звернулося до МОН з поданням про позбавлення Шкарлета наукового ступеня доктора економічних наук.

Нагадаємо, про ймовірну академічну недоброчесність Шкарлета заговорили ще у 2020 році. Комітет НАЗЯВО виявив плагіат у чотирьох його роботах. Проте у квітні 2021 року суд постановив, що факт плагіату шукали незаконно.

Потім до НАЗЯВО знову надійшла скарга щодо ймовірного плагіату у науковій роботі Шкарлета.

Нагадаємо, у березні 2023 року стало відомо, що Шкарлет йде у відставку. А вже у травні він став першим проректором Чернігівської політехніки.

Також повідомлялось, що 19 травня цього року Кабінет Міністрів затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня. Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий проінформував, що першим відмовився від ступеня кандидата наук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: