fbpx
Сьогодні
19:02 26 Лют 2024

Близько 50% ВПО мають дохід менше 6 тис. грн і готові повернутися лише за умови безпечної ситуації, – результати дослідження

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) разом з чотирма регіональними організаціями презентував звіт "Дотримання соціально-економічних прав внутрішньо-переміщених осіб у регіонах: дослідження ситуації наприкінці другого року масової вимушеної міграції українців".

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на ІЕД.

Дослідження проводилося у чотирьох областях України – Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та  Полтавській. У дослідженні взяло участь понад 1000 внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з Донецької, Херсонської, Харківської та інших областей, які знаходяться у безпосередній близькості до лінії фронту.

Результати дослідження:

  •         Абсолютна більшість опитаних ВПО у всіх чотирьох областях не схильні до подальших переїздів у ближчий час. На Дніпропетровщині повернення в межах півроку планують 18,3%, на Полтавщині – 17,5%, на Львівщині – 15,10%, на Вінниччині – лише 3,4% опитаних.
  •         Частина опитаних планує залишитися в нових громадах на постійно: таких 17,5% опитаних у Дніпропетровській області, 16% у Львівській, 11,7% у Полтавській та 7,7% у Вінницькій області.
  •      Найбільше опитаних переселенців, що втратили житло і не мають куди повертатися, знаходяться у Дніпропетровській області (47,9%). У Львівській та Вінницький таких по 34%, у Полтавській області – 29,2%.
  •      Повернення додому люди прив'язують в першу чергу до суб'єктивного відчуття безпеки: саме ним керуватимуться 51,2% респондентів на Полтавщині, 47,9% на Вінничині, 30,3% на Львівщині і 19,5% на Дніпропетровщині.
  •         ВПО мають низький рівень доходів в усіх досліджуваних регіонах. На Полтавщині чистий щомісячний дохід менше 6 тис. грн на одне домогосподарство мають 68,3% респондентів, на Львівщині – 56,4%, на Вінниччині – 50,9%, на Дніпропетровщині – 37,3%.
  •      Фінансову та іншу допомогу (їжа, одяг, ліки тощо) отримують понад 80% опитаних ВПО у всіх досліджених областях. Найбільше таких респондентів – у Дніпропетровській області (95,7%).
  •      Найбільше ВПО отримують допомогу від органів влади (національний та місцевий рівень) у Дніпропетровській області – 85,7% опитаних. В решті областей таку допомогу одержують від 74% до 80% респондентів.
  •      Більшість опитаних у чотирьох регіонах проживають в орендованому помешканні – частка таких ВПО варіюється від 55,8% у Полтавській області до 81,6% у Вінницькій. При цьому у кожній з областей понад 50% опитаних задоволені житлом, в якому проживають (найбільше таких у Полтавській області: 79,1%).
  •         Доступ ВПО до медичних послуг не є проблемою в жодній з досліджуваних областей. ВПО укладають договори із сімейними лікарями за місцем проживання, після чого отримують той самий пакет послуг, що й місцеві.
  •      Частка безробітних серед респондентів найвища на Вінниччині – 26,4%. Для порівняння – у Дніпропетровській і Львівській області близько 16%, а у Полтавській – близько 12%.
  •      Працевлаштуванню ВПО заважає брак вакансій у малих містах та сільській місцевості, невідповідність вакансій кваліфікації ВПО і небажання ВПО, більшість з яких мають вищу освіту, перекваліфіковуватися на виробничі вакансії, а також відмова деяких роботодавців наймати ВПО через побоювання щодо їхнього від'їзду. Частина ВПО не має мотивації шукати роботу, бо матеріальної допомоги вистачає для існування, або ж через поганий психоемоційний стан.
  •         Більшість ВПО почувають себе хоча б частково частиною місцевої громади: в Дніпропетровській області таких 68,7%, у Полтавській – 68,1%, у Львівській – 61,2%. Лише у Вінницькій області таких менше половини (45,8%), тоді як 21,3% відчувають себе у нових громадах сторонніми.
  •         Ніколи не зіштовхувалися з дискримінацією місцевими мешканцями через свій статус 79% ВПО на Полтавщині, 70% на Дніпропетровщині, 52% Львівщині і лише 41% на Вінничині.

"Переселенці поступово адаптуються до свого становища та переорієнтовуються на середньострокове планування життя у приймаючих громадах. Відповідно має змінюватися і допомога ВПО – з матеріальною підтримкою вразливих категорій, різноплановими стимулами до працевлаштування чи відкриття власної справи тими, хто може забезпечити себе сам, будівництвом соціального житла для малозабезпечених та програмами соціально-культурної інтеграції, що допомогли б згуртувати нових і старих мешканців громад", – сказала залучена експертка ІЕД та авторка дослідження Зоряна Міщук.

Про дослідження

Протягом вересня-жовтня 2023 року в рамках цього дослідження проводилися опитування, фокус-групи та глибинні інтерв'ю. До збору та аналізу даних на регіональному рівні було залучено місцеві громадські організації з досвідом аналітичної роботи та соціологічних досліджень:

  •      Вінницька область – ГО "Українська Асоціація Маркетингу"
  •      Дніпропетровська область – ГО "Об'єднання відповідальних громадян"
  •      Львівська область – ГО "Європейський діалог"
  •      Полтавська область – ГО "Аналітичний центр Зміст".

Організації були відібрані за допомогою грантового конкурсу в рамках проекту ІЕД «Екстрена підтримка громадянського суспільства та ЗМІ у відповідь на війну в Україні». Проєкт фінансується Європейським Союзом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: