fbpx
Сьогодні
Відео 16:49 25 Лют 2024

Пошкоджено 160 тонн збіжжя: у Польщі на залізниці знову висипали українське зерно

Фото: twitter.com/olkubrakov

У Польщі на залізничній станції Котомеж  у ніч проти 25 лютого була розсипана українська агропродукція з 8 напіввагонів. Було пошкоджено 160 тонн збіжжя.

Про це повідомило Мінінфраструктури, інформує Рубрика.

Очільник відомства Олександр Кубраков заявив, що українська сторона "сумлінно виконує свої зобов'язання і згідно з домовленостями з польським урядом не експортує деякі види агропродукції на територію Польщі".

"Це підтверджено на офіційному рівні – ані зернові, ані кукурудза, ані рапс — не залишається там. Це четвертий випадок вандалізму на польських залізничних станціях. Четвертий випадок безкарності й безвідповідальності", — додав він.

Зерно йшло транзитом до порту Гданськ, а потім до інших країн.

Він зауважив, що вся українська сільгосппродукція везеться в пломбованих вагонах і прямує транзитом в інші країни.

"Ми суворо дотримуємося закону. А ви?", – підкреслив міністр.

Фото: twitter.com/olkubrakov

Як повідомляє Polskie Radio PiK, йдеться про висипану кукурудзу. До Котомежа приїхали представники місцевої влади та поліції. Нині інформації про зловмисників та причини їхніх дій немає.

ZAXID.NET звернуло увагу, що першою про висипане зерно повідомила Facebook-сторінка фермерського господарства Ojdana, що належить фермеру Губерту Ойдані. Він балотувався на останніх парламентських виборах від проросійської партії "Конфедерація", відомій своїми українофобськими заявами, пише видання.

"Укрзалізниця" зазначає, що було висипано близько 180 тонн. Компанія наголошує, що буде відповідне звернення до правоохоронців Польщі.

""Укрзалізниця" фактично щодня фіксує системне псування українських вантажів на території Польщі. Це злочин проти України, який вийшов з-під контролю. І чим довше ситуації буде приділятися з боку Польщі недостатня увага та не ухвалюватимуться відповідні рішення, тим складнішою та неконтрольованою ставатиме ситуація", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, 20 лютого польські протестувальники розпочали більш жорстке обмеження руху поблизу шести пунктів пропуску на кордоні з Україною. У деяких з них блокують не лише рух вантажівок.

Протест польських фермерів на кордоні з Україною може бути продовжений ще на місяць – до квітня. Про це заявив лідер "Підкарпатського ошуканого села" Роман Кондров.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що блокування польсько-українського кордону спричинене насамперед російською агресією і висловив сподівання, що конфлікт буде вирішений шляхом тристоронніх перемовин.

Що відомо про врегулювання питання щодо протестів польських фермерів на кордоні

Як повідомлялось, нещодавно у своєму терміновому відеозверненні Зеленський доручив уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Крім того, він заявив, що сам теж готовий приїхати на кордон, де буде весь український уряд — від "логістики до аграрного сектору" — і, зокрема, міністр оборони.

В адміністрації польського глави Анджея Дуди підтримали ідею Володимира Зеленського зустрітися для розв'язання питання щодо кордону. Проте вважають, що зустріч краще провести в іншому місці, а не на кордоні.

Варто додати, що зустріч урядів Польщі та України відбудеться 28 березня у Варшаві. Тим часом польська влада вирішила включити до переліку критичної інфраструктури прикордонні переходи з Україною, визначені ділянки доріг і залізничних колій. Це дозволить прибрати перепони на кордоні для постачань зброї та гуманітарки.

Своєю чергою, Україна пропонує "План взаєморозуміння" з п'яти кроків, згідно з яким Україна пропонує Польщі розблокувати спільний кордон.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: