fbpx
Сьогодні
20:58 20 Лют 2024

Дуда заявив, що блокування польсько-українського кордону насамперед спричинене російською агресією

English version here

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що блокування польсько-українського кордону спричинене насамперед російською агресією і висловив сподівання, що конфлікт буде вирішений шляхом тристоронніх перемовин.

Про це Дуда сказав в інтервʼю "Українському радіо", пише Рубрика.

"Це дійсно складна проблема, тому що проблема з українським продовольством існувала від самого початку. Вона почалася через російську агресію проти України. Тому що давайте пам'ятати, що в усьому винна саме російська агресія проти України, а не хтось інший. Якби не було російської агресії проти України, то цієї проблеми не виникло б взагалі. Проблема в тому, що Росія напала на Україну", — сказав він.

Дуда наголосив, що поляки мають право на протест, і якщо цей протест законний, то влада його захищатиме. Водночас він підкреслив, що блокування кордону є лише рішенням фермерів, а не рішенням польського уряду.

Президент Польщі також висловив сподівання, що конфлікт буде вирішено мирним шляхом.

"У нас були певний час тому протести водіїв, профспілок, також асоціації водіїв вантажівок. І цей протест був зупинений саме в результаті переговорів з владою, в результаті домовленостей, які були досягнуті, можна сказати, в тристоронній формулі Польща – Україна – водії. Сподіваюся, що таким же чином можна буде вирішити і це питання мирним шляхом, шляхом переговорів", — зазначив він.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, 20 лютого польські протестувальники  розпочали більш жорстке обмеження руху поблизу шести пунктів пропуску на кордоні з Україною. У деяких з них блокують не лише рух вантажівок.

Міністерство закордонних справ України закликало польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій протесту, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів для припинення антиукраїнської риторики.

Протест польських фермерів на кордоні з Україною може бути продовжений ще на місяць – до квітня. Про це заявив лідер "Підкарпатського ошуканого села" Роман Кондров.

Своєю чергою, 20 лютого українські перевізники розпочали мирну акцію біля ПП "Рава-Руська-Гребенне", "Краківець-Корчова" та "Шегині-Медика". Це відповідь на блокаду пунктів пропуску польськими протестувальниками.

Увечері 20 лютого польські протестувальники спростили перетин кордону для транспорту на деяких ділянках.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: