fbpx
Сьогодні
20:58 16 Лют 2024

В Європейському Союзі є політичний консенсус щодо майбутнього розширення, – нардеп

«Ми щиро дякуємо нашим європейським партнерам за лідерство та відповідальність у допомозі Україні. На сьогодні у нас вже є 4-річна програма бюджетної підтримки. Рішення про виділення допомоги в рамках програми Ukraine Facility є переконливим доказом того, що Європа не роз'єднана питанням підтримки нашій державі, а навпаки – консолідується», – зазначив під час ефіру телемарафону «Єдині новини» заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Також під час розгляду підсумків нещодавнього засідання Європейської Ради він окремо акцентував на тому, що рішення про погодження лідерами країн Європейського Союзу 50 мільярдів євро Україні на період 2024-2027 років було прийнято одноголосно.

«Це не лише гроші – це також реформи. Поряд із фінансовою підтримкою ми матимемо відповідний пакет реформ, за якими будемо рухатися. Також вважаю важливим одноголосне рішення Євроради щодо механізмів використання заморожених російських активів. Україна переконана, що ці кошти мають надходити додатково до програми Ukraine Facility» – додав народний депутат.

Ще один важливий момент у контексті євроінтеграції України – початок скринінгу українського законодавства щодо відповідності правовим нормам Євросоюзу. Арсеній Пушкаренко нагадав, що домовленість про початок скринінгу було досягнуто 16-го січня цього року під час зустрічі Президента Володимира Зеленського з Президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн у Давосі.

«Хочу наголосити, що вже близько 1600 актів права ми вже зробили відповідними до європейського законодавства. Ще приблизно 4000 актів потрібно проголосувати. І це не остаточні цифри», – заявив парламентар.

На його думку, скринінг – це важливий крок на шляху перемовин про вступ до ЄС. Верховна Рада одразу після отримання Україною статусу країни-кандидата на вступ до ЄС прийняла постанову, якою визначила євроінтеграційні законопроєкти пріоритетними у своїй роботі.

«Позитивне рішення Євроради про початок перемовин менше ніж за півтора року від кандидатського статусу демонструє нашу волю й ефективність у цьому питанні. Важливо, що в Європейському Союзі є політичний консенсус у питанні майбутнього розширення. І тільки від нас залежить, чи потрапить Україна в нову хвилю розширення ЄС разом з іншими», – зазначив Арсеній Пушкаренко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: