fbpx
Сьогодні
PR 21:13 16 Лют 2024

Як вибрати LMS

Сучасні цифрові технології дозволяють максимально оптимізувати навчальний процес для учнів, працівників, партнерів та клієнтів. Незамінним інструментом при цьому стануть системи управління навчанням, призначені для організації навчального процесу у дистанційному форматі: призначення завдань, контроль за їх виконанням та відстеження результатів. Впровадження такого ПЗ дозволяє автоматизувати навчання та позбутися рутини. Вибір LMS – складне та трудомістке завдання, що потребує суттєвих витрат часу та чітко сформованого переліку цілей та вимог.

Наразі мережа Інтернет переповнена платними оголошеннями, тому оцінити функціонал та можливості конкретних систем може бути складно. Для цього можна скористатися оглядовими платформами по типу Capterra чи G2, де ви зможете порівняти функції та переваги різних LMS систем. Одним з таких сайтів є Shelfy,- платформа пошуку програм для бізнесу. Наша команда працює над створенням місця, де бізнес зможе обрати необхідне для себе рішення. Для цього ми об'єктивно висвітлюємо базову інформацію про кожен продукт на ринку, а інформацію від компаній структуруємо за ключовими параметрами відповідно до бізнес-задач.

У цій статті ми розглянемо основні функції та можливості систем управління навчанням, а також надамо практичні поради щодо вибору LMS системи, що повністю задовольнить потреби та вимоги вашого бізнесу.

Що таке LMS?

LMS (Learning Management System) – це програма для організації електронного навчання. Зрозуміти основні принципи роботи таких платформ можна просто розшифрувавши її абревіатуру:

  • Learning — навчання. LMS платформи являють собою єдину базу знань для навчального контенту та електронних курсів;
  • Management — керування. LMS – це не простий файлообмінник, а досконало організована система, в якій дуже зручно управляти процесом. Необхідно просто додати учнів та призначити для них відповідні завдання чи курси.
  • System — електронна система. Тепер можна зручно та ефективно навчати користувачів, які проживають у різних містах чи навіть країнах. Підвищувати кваліфікацію можна навіть не виходячи з власного офісу. Система автоматично виконає за вас усі нудні та монотонні задачі: перевірка тестувань, підготовка звітів, збір статистики тощо.

Отже, LMS – це ваша власна онлайн школа чи університет, в якій ви можете створювати та зберігати електронні курси, забезпечуючи усіх користувачів доступом до них, оцінюючи їх результати та навчальний прогрес.

Системи управління навчанням виконують наступні важливі функції:

  1. Організація дистанційного формату навчання. Завдяки сучасному програмному забезпеченню учні мають змогу навчатися будь-де та будь-коли, це робить освітній процес максимально зручним та гнучким. Викладачі також можуть створювати та публікувати навчальний контент в режимі онлайн, що суттєво скорочує операційні витрати;
  2. Управління освітнім контентом. Викладачі можуть створювати курси, призначати завдання та відстежувати їх виконання для контролю навчального процесу та вчасного виявлення проблемних зон, що потребують додаткової уваги;
  3. Інтерактивні навчальні матеріали. Щоб зробити освітній процес ще цікавішим, можна використовувати відео, аудіо матеріали, інструменти гейміфікації тощо. Це допоможе суттєво підвищити концентрацію уваги учнів на навчальному контенті;
  4. Відстеження прогресу та оцінювання. LMS автоматично буде перевіряти завдання, виставляти оцінки та створювати звіти про прогрес учнів;
  5. Аналітика. Завдяки детальній статистиці щодо ефективності навчального прогресу викладачі та менеджери можуть покращити навчальний контент, визначити найефективніші методи навчання та зони, що потребують додаткової уваги.

Критерії для вибору LMS систем

Для того, щоб обрана LMS платформа максимально задовольнила потреби та вимоги вашої компанії, враховуйте наступні критерії:

  1. Зручність у використанні. Використання ПЗ з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом суттєво заощадить витрати часу на організацію навчального процесу. Розібратися з платформою повинні користувачі без спеціальних технічних навичок, тоді учні зможуть сконцентруватися на навчальних матеріалах, а викладачі проявлятимуть максимальну продуктивність у роботі. Протестуйте зі своїми співробітниками декілька варіантів LMS платформ, проведіть декілька уроків у тестовому режимі, а потім зберіть фокус-групу для зворотного зв'язку. Лише на основі отриманих даних можна ухвалити остаточне рішення.
  2. Функціональність. Залежно від мети вашого освітнього проєкту можуть знадобитися різні функції LMS систем. Наприклад, якщо ви плануєте запуск комерційних інфо продуктів, необхідною буде функція приймання платежів. Якщо ви будете проводити навчання співробітників, корисною буде функція вбудованої вебінарної кімнати.
  3. Можливості автоматизації. Автоматизація більшості рутинних операцій (автоматичне створення розсилок, генерація сертифікатів, автоматична перевірка тестів тощо)дозволить викладачам суттєво заощадити час та власні сили.
  4. Вартість. Цінова політика – ще один важливий критерій для вибору LMS платформи. Дуже зручно, коли провайдер надає доступ до безплатного тарифу або тестового періоду. За цей час ви зможете детально дослідити функціонал системи та зрозуміти, чи задовольняє вона вимоги вашого бізнесу. А якщо ви маленька компанія, то для задоволення ваших потреб може вистачити та базового безплатного тарифного плану з обмеженим функціоналом.
  5. Кількісні обмеження. Враховуйте, що деякі LMS платформи можуть мати обмеження щодо кількості курсів, учнів, адміністраторів тощо. Тому обирайте оптимальний варіант, що зможе задовольнити ваші бізнес-цілі. Якщо навчання буде проводитися для невеликої кількості студентів, немає сенсу переплачувати за розширені можливості, що не будуть використані. І навпаки, якщо курс розрахований на тисячі людей, лімітів безплатного тарифу для якісного навчального процесу явно буде недостатньо.
  6. Об'єм сховища. Розмір файлового сховища також може відрізнятися у різних платформах. Ситуація аналогічна з попереднім критерієм, усе залежить від кількості курсів та студентів.
  7. Інтеграції. Переконайтеся, що обрана LMS система підтримує інтеграції з усіма сторонніми інструментами, що ви використовуєте або плануєте використовувати у своїй діяльності. Оптимально – коли система має відкритий доступ до АРІ.
  8. Мобільний додаток. Учням дуже зручно, коли вони мають можливість виконувати таски з різних пристроїв. Ідеальна LMS платформа повинна мати додаток для Android та iOS, тоді користувачі не пропустять жодного важливого сповіщення.
  9. Гейміфікація. Інтерактивні відео, тести, квізи тощо допоможуть зробити навчальний процес ще цікавішим.
  10. Мова. Якщо користувачами ваших курсів будуть учні з різних країн, варто обрати мультимовну платформу.

Отже, LMS – це програмне забезпечення для організації дистанційного формату навчання та підвищення кваліфікації співробітників компанії. Такі платформи призначені для управління навчанням у режимі реального часу, створення інтерактивних навчальних матеріалів, відстеження прогресу учнів, оцінки їх роботи та управління проєктами.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: