fbpx
Сьогодні
21:26 15 Лют 2024

Спільний тренувальний центр НАТО та України створять у Польщі

English version here

У польському Бидгощі НАТО вирішило відкрити спільний навчальний центр, де українські військові навчатимуться та тренуватимуться разом із військовослужбовцями альянсу.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

"Сьогодні ми вирішили створити новий спільний центр НАТО та України для аналізу, тренувань і навчання в Польщі", – сказав Столтенберг.

За його словами, у цьому центрі українські військові зможуть ділитися уроками, отриманими під час подій в Україні. Крім цього українці також зможуть тренуватися і навчатися разом із колегами з НАТО.

Генсек НАТО підкреслив, що цей спільний центр потрібен не лише Україні, а й самому Альянсу.

"Цей центр дозволить Україні ділитися досвідом, який вона здобула під час російської-української війни, і створить структуру, що дасть можливість ЗСУ навчатися та тренуватися рука об руку з натівськими партнерами", – повідомив Столтенберг.

Міністр оборони України Рустем Умєров зазначив, що створення спільного центру навчання України та НАТО допоможе розробляти нові технологічні підходи та підготовку до майбутніх загроз.

"Україна і НАТО пліч-о-пліч удосконалюватимуть систему підготовки кадрів", – написав Умєров.

На його думку, створення такого центру є одним з головних досягнень другого засідання Ради Україна – НАТО на рівні міністрів оборони.

"Для нас JATEC – це розробка нових технологічних підходів до підготовки до майбутніх загроз. Я хотів би висловити глибоку вдячність усім, хто брав участь у підготовці, особливо Міжнародному секретаріату НАТО, Польщі та Німеччині", – заявив міністр.

Умєров зауважив, що Україна та країни НАТО повинні зосередитися на розбудові довгострокового оборонного потенціалу та стійкого ОПК.

"Міністерство оборони України прагне створити механізми, які зблизять партнерів з оборонної промисловості країн-членів Альянсу та України. Ми готові до створення спільних підприємств, спільного інвестування, локалізації виробництва, масштабування виробництва в оборонному секторі", – сказав він.

Він зауважив, що саміт НАТО у Вашингтоні має стати платформою для нових рішучих кроків, які наблизять Україну до членства в Альянсі.

Водночас союзники наголосили на необхідності забезпечити стале та своєчасне надання Україні всієї необхідної допомоги та на важливості посилення спроможностей оборонних індустрій держав-членів НАТО.

Низка держав також оголосили про готовність вже у найближчому майбутньому укласти з Україною двосторонні безпекові домовленості.

Навчання НАТО

У першій половині 2024 року НАТО проводить серію навчань під загальною кодовою назвою Steadfast Defender-24. Польща стане однією з приймаючих країн і розмістить на своїй території значну кількість солдатів і техніки союзників.

У рамках Steadfast Defender-24 відбудуться польські національні навчання за участю збройних сил інших країн під назвою Dragon-24.

Як наголошують у польському генштабі, такі навчання є оборонними та не спрямовані проти будь-якої країни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: