fbpx
Сьогодні
21:30 28 Січ 2024

Опитування Rakuten Viber показало, що 43% українців ніяк не захищають свої персональні дані

Напередодні Дня захисту даних команда Rakuten Viber запитала українців, якими вони методами  користуються для безпеки в інтернеті. 43% респондентів впевнені, що їхні дані захищені самі собою, тому не вживають безпекових заходів. Також Rakuten Viber дізнався, чи стали українці краще розумітися на кібербезпеці за останній рік: 50% опитаних не цікавляться даною темою, проте 21% робить все для того, аби поглибити свої знання.

Про це пише Рубрика.

Київ, 26 січня 2024 року. Rakuten Viber провів опитування серед українців і дізнався, якими методами вони користуються для захисту персональних даних в інтернеті, та чи стали краще розумітися на кібербезпеці за останній рік. В опитуванні в офіційному каналі Viber Україна взяли участь понад 50 тисяч користувачів. 

Результати опитування показали, що 43% українців впевнені в захищеності своїх персональних даних в інтернеті та не вживають ніяких додаткових заходів. Інші 57% опитаних користуються додатковими методами: 11% мають антивірус на телефоні, ще 4% встановлюють його на комп'ютер, 9% вмикають двофакторну аутентифікацію для всіх акаунтів, 7% завантажують програми лише з офіційних сайтів. Також респонденти зазначили, що не діляться номером телефону задля захисту даних (8%). 6% українців встановлюють різні паролі, ще 4% — часто їх змінюють. Решта (8% опитаних) застосовують всі вищезазначені методи.

На питання "Якими методами захисту персональних даних ви користуєтеся?" відповіді розподілилися наступним чином:

  • Вірю, що все і так буде добре з моїми даними, тому нічим не користуюся — 43%;
  • Маю антивірус на телефоні — 11%;
  • Двофакторна аутентифікація всюди — 9%;
  • Ніде не ділюся своїм номером телефону — 8%;
  • Завантажую програми тільки з офіційних сайтів — 7%;
  • Використовую всюди різні паролі — 6%;
  • Часто змінюю паролі — 4%;
  • Маю антивірус на комп'ютері — 4%;
  • Усе вищезазначене, а то й більше — 8%.

Команда Rakuten Viber також запитала українців, чи стали вони більш обізнаними в кібербезпеці за останній рік. 50% респондентів не цікавляться цим питанням, натомість 21% роблять все, щоб поглибити свої знання. 17% опитаних не читали нічого на тему кібербезпеки протягом року для кращого розуміння. 12% українців впевнені, що знають достатньо: 6% добре розумілися на заходах безпеки й раніше, ще 6% відчутно покращили знання за останній рік.

Відповіді на питання "На вашу думку, чи стали ви краще розумітися на кібербезпеці за останній рік?" розподілилися таким чином:

  • Не цікавлюся цим питанням — 50%;
  • Скоріше так, роблю все для цього — 21%;
  • Скоріше ні, цілеспрямовано нічого не читав/-ла — 17%;
  • І раніше круто розумівся/-лася на цьому — 6%;
  • Дуже прокачався/-лася в цій темі, тепер можу лекції читати — 6%.

Примітка: методика дослідження – анонімне онлайн-опитування, n>50 000.

Rakuten Viber нагадує, що захист персональних даних та безпека користувачів у застосунку є ключовими пріоритетами команди месенджера. Саме тому чати та персональні дзвінки захищені наскрізним шифруванням за замовчуванням, що унеможливлює доступ до нього будь-яких третіх осіб. 

Довідка

Viber – найпопулярніший в Україні месенджер, він встановлений на 98% смартфонів. Під час війни команда Viber робить усе можливе, щоб українці залишались на зв'язку та отримували актуальну та перевірену інформацію з офіційних каналів. Десятки мільйонів українців надсилають один одному безплатні текстові повідомлення у Viber, здійснюють відеодзвінки, спілкуються в групових чатах, стежать за оновленнями від медіа, державних органів, відомих людей та брендів. Ми гарантуємо своїм користувачам свободу та безпеку спілкування за допомогою наскрізного шифрування за замовчуванням.

Нагадаємо, Rakuten Viber проводив опитування українців, виявилось, що 20% українців ставлять під сумнів усю інформацію в каналах месенджерів. А 63% користувачів довіряють тільки ЗМІ та офіційним каналам.

Також команда Rakuten Viber нагадує про функції, що покращать безпеку спілкування й захистить приватні дані за допомогою корисних функцій месенджера.

Окрім того, команда Rakuten Viber в Україні провела опитування, щоб дізнатись, який відсоток українців стикався з кібершахраями. 43% кажуть, що ставали жертвою зловмисників, ще 38% стикалися з ними, але не реагували на провокації. До того ж 85% українців впевнені, що кількість кібершахраїв суттєво зросла.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: