fbpx
Сьогодні
Фото 13:25 25 Січ 2024

Рішення для відбудови: у Львові для будівельників відкрили перший практично-навчальний центр

English version here

Фото: ЛОВА

На базі Львівського вищого професійного училища комп'ютерних технологій та будівництва відкрився практично-навчальний центр. Там готуватимуть будівельників різних напрямків.

Про це повідомляє Львівська ОВА, інформує Рубрика.

У чому проблема?

За підрахунками фахівців, будівельний ринок потребуватиме до 1,5 мільйона працівників після війни.

"Якщо користуватися термінологією нашого часу, то нам потрібна буде армія будівельників. Виходячи із того стану галузі, в якому ми перебуваємо сьогодні, нам треба буде підготувати щонайменше 500 тис. фахівців будівельної галузі. Саме освіта є тим потужним двигуном майбутнього відновлення, який дасть нам змогу якнайшвидше розпочати цей процес", – зазначив президент Академії будівництва України, доктор технічних наук Іван Назаренко.

Він додав, що наразі будівельна галузь відчуває величезний дефіцит кадрів, особливо за низкою спеціальностей інженерно-будівельного напрямку. І саме на підготовці цих фахівців доцільно сконцентрувати увагу закладам освіти, тим більше, що попит серед абітурієнтів на такі спеціальності за останній рік помітно збільшився.

Проте поки не завершені активні бойові дії і не проведено експертної оцінки зруйнованого, відтак, невідомий остаточний обсяг цих руйнацій, зарано говорити про конкретні цифри браку робочих рук на будівельному ринку.

Яке рішення?

На базі Львівського вищого професійного училища комп'ютерних технологій та будівництва відкрився практично-навчальний центр, де готуватимуть будівельників різних напрямків.

Фото: ЛОВА

Як це працює?

"У цьому центрі поєднали спеціальності з усієї будівельної сфери. Тут можна здобути такі професії: муляр, штукатур, лицювальник-плиточник, монтажник гіпсокартонних конструкцій та інші. Ми розуміємо, що після перемоги доведеться відбудовувати Україну. Для того, щоб вміло це зробити, потрібні саме такі центри, щоб навчати фахівців", – зазначила директор училища Марія Поліщук.

Фото: ЛОВА

Крім того, тут можуть здобути кваліфікацію та перекваліфікацію спеціалісти будівельної галузі, а педагоги професійної освіти – пройти стажування.

Заклад пропонує короткотермінові курси з перепідготовки для ВПО.

Фото: ЛОВА

Також центр слугуватиме платформою для коворкінгу у межах соціального партнерства і реалізації співпраці з міжнародними партнерами.

Фото: ЛОВА

"Завдяки цьому навчально-практичному центру студент профтеху буде повністю сформований, ерудований – готовий фаховий працівник. І тут дуже важлива роль роботодавця, який сьогодні став також партнером: закупив, чи поділився обладнанням, або ж будівельними сумішами та матеріалами. Роботодавці не матимуть потреби перенавчати фахівців у себе на виробництві, оскільки схожі практичні центри даватимуть усі необхідні для подальшого працевлаштування знання", – зауважив начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти департаменту освіти і науки Львівської ОВА Іван Пикус.

Фото: ЛОВА

Загальна вартість реалізації проєкту 2,8 млн грн. У межах "Програми розвитку освіти Львівщини" з обласного бюджету загального фонду на закупівлю обладнання скерували 1,5 млн грн, з місцевого бюджету надали 180 тис. грн.

За кошти соціального фонду закладу в приміщенні центру замінили вікна, оновили електромережу, провели поточний ремонт даху.

Нагадаємо, у Харкові відкрилася безкоштовна експрес-школа будівельника. У ній навчають тих, хто хоче опанувати нові навички та допомагати відновлювати будинки, уражені внаслідок обстрілів рф. Школа вже випустила п'ятьох фахівців і готується до нового набору.

Як повідомлялось, понад 250 тис. осіб отримають користь від ініціатив, спрямованих на відновлення та посилення соціальної стійкості в Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: