fbpx
Сьогодні
Відео 14:41 19 Січ 2024

У рф в центрі Уфи зібралися на акцію близько 1500 людей: сталася сутичка з ОМОН

Фото: SOT

В Уфі, столиці російської республіки Башкортостан, на центральній площі Салавата Юлаєва зібралося приблизно півтори тисячі людей. ОМОН затримав кількох учасників акції.

Про це повідомляє Радіо Свобода, інформує Рубрика.

Зазначається, що провести акцію закликали в соцмережах прихильники активіста Фаїля Алсинова, засудженого до 4 років позбавлення волі.

Люди гуляють площею, водять хороводи, співають башкирські пісні. Поліцейським кажуть, що просто гуляють.

Однак ОМОН затримав кількох людей, зокрема дівчину з плакатом зі словами Алсинова.

Згодом учасники зібрання намагалися перешкодити поліцейському автозаку вивезти чотирьох затриманих з площі, сталася сутичка з ОМОН. Загалом повідомляється про понад десять затриманих.

МВС Башкортостану раніше попередило про відповідальність за участь у непогодженій акції.

У середу біля будівлі суду в Баймаку, де зранку винесли обвинувальний вирок Алсинову, кілька годин тривала непогоджена акція протесту. Декілька тисяч людей вимагали звільнити екоактивіста.

Поліція застосувала сльозогінний газ та світлошумові гранати, била демонстрантів кийками. Було затримано кілька десятків людей.

Близько 20 учасників протесту звернулися по медичну допомогу. Декілька людей згодом відправили під адміністративний арешт.

Слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтями про організацію та участь у масових заворушеннях, а також про застосування насильства щодо представників влади.

Глава Башкортостану Радій Хабіров, коментуючи зіткнення прихильників Алсинова з поліцією в Баймаку, заявив, що "не терпітиме екстремізм і спроби розхитувати ситуацію", а організаторів він звинуватив у сепаратизмі.

Як повідомлялося, захисника гори Куштау Фаїля Алсинова звинувачували у порушенні ненависті чи ворожнечі. Він провини не визнає.

Що відомо про активіста Фаїля Алсинова

Фаїль Алсинов – громадський діяч Башкортостану, який активно брав участь у протестах на території республіки. Він очолював національну організацію "Башкорт", що підтримувала ідею суверенітету Башкортостану.

У 2020 році цю організацію оголосили "екстремістською" і ліквідували.

Фаїль Алсинов

Алсинов також виступав проти видобутку золота в регіоні у 2023 році. За це проти нього і було відкрито кримінальну справу. Активіст негативно висловився проти роботи мігрантів у шахтах і його звинуватили в екстремізмі.

ЗМІ зазначають, що проти активіста виступив голова Башкортостану. Місцеві мешканці стверджують, що Алсинов вживав під час промови башкирську мову і переклад його слів є неточним. Зокрема, він використовував вираз "кара халик", який переклали як "чорний народ".

Алсинова затримали у жовтні 2023 року, суд призначив йому чотири роки колонії.

Нагадаємо, у вересні 20022 року у російських містах 24 вересня проходили акції протесту проти війни в Україні та проти примусової мобілізації росіян.

Також повідомлялось, що російська влада, ймовірно, намагається придушити публічну незгоду дружин російських солдатів, зокрема шляхом підкупу або ж їх дискредитації в інтернеті.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: