fbpx
Сьогодні
Партнерський матеріал 11:01 19 Січ 2024

Статистика серцево-судинних захворювань в Україні: чому МОЗ рекомендує профілактику для здорового серця

Серцеві хвороби вражають пацієнтів різного віку, до того ж все частіше вони діагностуються у молодих людей. Статистика підтверджує: біля 2/3 людей у віці від 30 до 70 років мають високий ризик смертності, спричинений серцево-судинним захворюваннями. При цьому в МОЗ наголошують — погіршенню стану здоров'я можна запобігти, дотримуючись простих профілактичних правил від Міністерства Охорони Здоров'я, що зменшують ризик виникнення інфаркту міокарда, інсульту, ішемічної хвороби. Які з них є дієвими та необхідні вже в молодому віці, дізнаємося з порад спеціалістів далі у статті.

Чому виникають серцево-судинні захворювання?

Більше половини серцевих нападів є раптовими, проте пов'язані з поступовим непомітним розвитком хвороби. Причиною можуть стати атеросклероз, гіпертонія, ожиріння та шкідливі звички, що негативно позначаються на роботі серцево-судинної системи. На жаль, на них звертають увагу, лише коли з'являються симптоми захворювання або ж розвиваються загрозливі для життя стани.

На початкових етапах гіпертонічна хвороба зазвичай протікає безсимптомно, проте саме в цей період її лікування є найпростішим та найефективнішим. Своєчасне звернення до лікаря та призначення коректної терапії запобігає подальшому розвитку захворювання та ускладненням, але не вирішують проблему в глобальному масштабі. Зокрема, можуть призначатися препарати від кардіоневрозу. Проте пам'ятайте: що приймати будь-які ліки можна лише за призначенням лікаря.

Інтенсивне куріння може викликати інсульт вже в 25 років, а біля 2 млн. Пацієнтів мають високий рівень цукру в крові через порушення дієти. Саме тому лікарі наголошують на шкоді цигарок, алкоголю, стресів та переїдання. Такі фактори є провокуючими й суттєво збільшують навантаження на серцево-судинну систему навіть у молодих пацієнтів.

Дотримання здорового способу життя як ефективний метод подолання проблеми

Щоб уникнути тяжких захворювань серцево-судинної системи, недостатньо регулярно відвідувати лікаря та проходити медогляд. Центр громадського здоров'я МОЗ України наголошує: щоб вберегтися від інфаркту міокарда чи інсульту, необхідно виконувати певні рекомендації, спрямовані на їх профілактику.

Здорове серце – це вибір кожного, який перш за все залежить від щоденних звичок:

  • відмова від паління, в тому числі електронних цигарок;
  • припинення вживання алкоголю;
  • здорове збалансоване харчування;
  • достатня фізична активність.

Слід пам'ятати — на фізичне здоров'я впливає й емоційний стан. Затяжний стрес вражає серцево-судинну систему і вдвічі підвищує ризик виникнення серцевого нападу, ускладнень наявних хвороб та навіть смерті. Саме тому з ним, як і з неправильними харчовими звичками, необхідно боротися.

Як це працює? Допоможуть не лише обмеження, але й нові корисні правила

Багато хто вважає цигарки, чашку кави чи порцію алкоголь надійним засобом зменшення нервової напруги. Насправді вони непомітно руйнують судини та артерії, стають причиною підвищення артеріального тиску та порушують мозковий кровообіг. Ще одним ворогом серця є щоденне переїдання, нестача мікроелементів та вживання великої кількості солі. Згідно з дослідженнями Центру знань НІЗ ЦГЗ саме правильне харчування, фізична активність та уникнення шкідливих звичок на 50% знижують ризик серцевого нападу, інфаркту міокарда та інсульту. Рішення проблеми є комплексним та включає спорт, ЛФК, прогулянки на свіжому повітрі, зменшення вживання жирної, солодкої їжі, кількості солі.

Знизити ризик виникнення серцево-судинних патологій можна й іншими доступними методами:

  1. Контролювати рівень цукру та тиску. Нормальними є показники глюкози в крові до 5,5 ммоль/л та артеріального тиску до 140/80 мм. рт. ст. Відхилення цих значень від норми є приводом негайно відвідати лікаря та пройти обстеження.
  2. Більше рухатися. До навантажень слід додати піші прогулянки не менше 3 км та інші види фізичних вправ до 30 хвилин щодня.
  3. Відмовитися від паління. Немає безпечних цигарок, навіть електронні аналоги є «вбивцями серця».
  4. Регулярно зважуватися та перевіряти об'єми в області талії. Для чоловіків параметри не повинні перевищувати 94 см, для жінок – 88 см. Показовим є розрахунок індексу маси тіла, який дозволить виявити зайву вагу.

Ці прості міри допомагають контролювати стан здоров'я та рекомендовані навіть людям у віці до 30 років.

Дотримання простих рекомендацій МОЗ дозволяє не тільки запобігти захворюванням серця, але й підвищити якість та тривалість життя. Люди, які відмовились від паління та алкоголю, в середньому живуть на 20-25 років довше і вполовину знижують ризик смерті через ішемічну хворобу. Фізична активність та правильне харчування є складовою здоров'я судин, зменшують рівень холестерину та попереджають інсульт. Також слід пам'ятати про регулярні медогляди, адже виявлення хвороби на ранньому етапі запобігає її подальшому розвитку та можливим тяжким наслідкам для здоров'я.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: