fbpx
Сьогодні
13:27 18 Січ 2024

У МОН визначили Рамку фінансових компетентностей для дітей та молоді: навіщо це рішення

Фото: Freepik

Набір фінансових компетентностей, які мають опанувати діти й молодь у віці від 5 до 18 років визначили у Міністерстві освіти і науки України.

Про це повідомляє МОН, пише Рубрика.

У чому проблема?

Хибно вважати, що фінансова тема дітям далека. Вже у віці 6−8 років вони добре розуміють, що гроші можна обміняти на щось корисне, здійснюють перші самостійні покупки, отримують перші "кишенькові гроші".

На сьогодні в Україні у 6 років дитині можна оформити банківську картку, а у 16 років зареєструвати власну підприємницьку діяльність.

Тому даремно думають у суспільстві, що займатися фінансовою освітою у початковій школі зарано. Говорити про гроші, способи їх заробляння чи заощадження необхідно якомога раніше. Якщо ми справді піклуємось про майбутнє дітей, розвиток фінансової культури має бути обов'язковим елементом виховання.

Яке рішення?

Тому в Міністерстві освіти набір знань, умінь, навичок і особливостей ставлення до питань у сфері управління особистими фінансами та споживання фінансових послуг окреслили в спеціальному документі – Рамці фінансових компетентностей дітей та молоді України.

"Фінансові компетентності – це обов'язкова частина життя кожного й кожної з нас, адже рівень опанування ними визначає те, наскільки грамотно ми розпоряджаємося власними ресурсами. 

Ця Рамка допоможе сформувати цілісне й універсальне уявлення про рівень фінансової грамотності в дітей та молоді в Україні. Та, водночас, удосконалити навчання фінансових компетентностей, зокрема й у закладах освіти", – пояснює міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Як це працює?

У відомстві кажуть, що документ має уніфікувати розуміння фінансових компетентностей для дітей і молоді серед усіх, хто популяризує навчання фінансової грамотності.

У міністерстві визначили орієнтовно 900 фінансових компетентностей, які мають опанувати учні до моменту закінчення:

  • дошкільної початкової (4-й клас),
  • базової середньої (9-й клас),
  • профільної середньої освіт (12-й клас).

Документ складається з чотирьох розділів:

  • гроші та угоди;
  • планування та управління фінансами;
  • ризики та винагорода;
  • фінансовий ландшафт.

Передбачають також, що використання Рамки на практиці сприятиме реалізації державної політики у сфері фінансової грамотності та фінансової інклюзії.

Рамка доступна для вільного використання державними органами, приватними організаціями та громадянським суспільством за посиланням.

Для зручності користування в нагоді стане інструмент для швидкого добору фінансових компетентностей у форматі "Excel".

Варто додати, що у сучасному світі потрібно пам'ятати одну просту істину: або ви контролюєте гроші, або вони вас. Фінансова грамотність керує усім. "Рубрика" та видавництво "Наш Формат" підготували добірку з п'яти книг, що змусять вас подивитися на власні гроші інакше. Читайте доклажніше у нашому матеріалі: "Як дати раду грошам: п'ять книг, що навчають фінансовій грамотності".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: