fbpx
Сьогодні
Фото 21:19 13 Січ 2024

Зеленський зустрівся з новим міністром закордонних справ Франції: про що говорили

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із новопризначеним міністром Європи та закордонних справ Французької Республіки Стефаном Сежурне, який перебуває в Україні з першим візитом.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

Глава держави наголосив на важливості того, що свій перший закордонний візит на посаді Стефан Сежурне здійснив саме в Україну.

«Дякую за вашу присутність тут, у Києві. Для нас це важливий сигнал від Франції, від Президента Макрона, що одразу після призначення ви у нас в Україні. Ми дякуємо за такий сигнал», – сказав він.

Президент подякував за вагому та всебічну допомогу Україні з боку Франції. Він окремо відзначив лідерську роль Президента Еммануеля Макрона в підтримці міжнародних ініціатив України та ухваленні рішень, що дали змогу зміцнити Сили оборони України.

Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Франції

Фото: Офіс Президента

Президент також подякував за підтримку євроатлантичних прагнень України та спроможностей українського війська в боротьбі з агресором.

«Велика вдячність за допомогу Україні з початку російської війни і за послідовну підтримку як нашого руху в напрямку Європейського Союзу, так і зміцнення Сил безпеки та оборони на полі бою», – акцентував Глава держави.

Президент докладно поінформував про ситуацію на полі бою, зробивши акцент на найнагальніших потребах українських захисників, насамперед на посиленні протиповітряної оборони.

Глава держави відзначив високу ефективність наданої Францією військової допомоги, зокрема зенітно-ракетних комплексів SAMP/T, самохідних артилерійських установок CAESAR і далекобійних ракет SCALP-EG. Сторони обговорили продовження безпекової співпраці, зокрема у сфері виробництва дронів.

Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Франції

Фото: Офіс Президента

У контексті обговорення європейської інтеграції України велику увагу приділили питанням подальшої макрофінансової підтримки нашої держави та заходам із підготовки переговорного процесу про вступ до ЄС.

Окремо обговорили питання підготовки угоди між Україною та Францією про безпекові гарантії, зустрічі на рівні радників лідерів держав у Давосі щодо реалізації Української Формули миру, а також заходів двостороннього політичного діалогу в найближчому майбутньому.

Нагадаємо, що новий міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне вранці 13 січня прибув до Києва. Це перший закордонний візит міністра на цій посаді. У Києві міністри закордонних справ України та Франції під час зустрічі провели двосторонні перемовини, присвячені оборонній допомозі та співпраці, а також вступ України в Євросоюзу та північноатлантичного Альянсу й притягнення росії до відповідальності. Такоже Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із Міністром Європи та закордонних справ Франції Стефаном Сежурне.

Що відомо про зміни в уряді Франції

Перестановки у владі відбуваються напередодні Олімпійських ігор у Парижі та виборів до Європарламенту цього літа, де центристські сили Макрона мають ризик зазнати поразки від ультраправих під керівництвом Марін Ле Пен.

Так, 8 січня Елізабет Борн подала французькому президенту Еммануелю Макрону заяву про свою відставку з посади прем'єр-міністра. Вважається, що зміна прем'єр-міністра — це спроба президента Емманюеля Макрона перезавантажити уряд перед виборами до Європарламенту, які відбудуться в червні.

Вже наступного дня Макрон призначив 34-річного міністра освіти Габріеля Аттала новим прем'єр-міністром країни. До речі, він став уже четвертим главою уряду Франції з 2017 року за президентства Макрона.

Новим прем'єр-міністром Франції Габріель Атталь став наймолодшим прем'єром Франції, а також — першим відкритим геєм.

А вже 11 січня у Франції призначили новий уряд. При цьому МЗС країни очолив Стефан Сежурне.

Варто додати, що хоча Макрон не може балотуватися знову на президентських виборах 2027 року, перезапуск його уряду вважається вирішальним, щоб перешкодити Ле Пен стати президенткою.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: