fbpx
Сьогодні
08:55 10 Січ 2024

В ISW вважають, що росія прагне створити 15-кілометрову "буферну зону" на Харківщині

Фото: Reuters

Для створення "буферної зони" з Бєлгородською областю у російській федерації почали знову закликати до широкомасштабної наступальної операції в Харківській області.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW).

Американські військові аналітики зазначили, що заклики проводять навіть попри ймовірну нездатність російських військових провести операцію із захоплення значної території в Харківській області в найближчій перспективі.

Напередодні речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що армія рф зробить усе можливе, щоб не допустити обстрілів Бєлгородської області з боку України.

Своєю чергою російські джерела, використовуючи коментар Пєскова, закликали російські війська створити "буферну зону" глибиною до 15 кілометрів у Харківській області. Тобто відсунути українські РСЗВ та артилерію від кордону з Бєлгородською областю.

Бєлгород Харківська область

Фото: DeepStateMAP

Американські фахівці нагадують, що російські ультранаціоналісти регулярно закликали до подібної операції влітку 2023 року. Саме тоді в росії були невдоволені транскордонними рейдами проукраїнських сил у Бєлгородську область.

ISW вважає, що російське вторгнення на 15 кілометрів у глибину та кілька сотень кілометрів у ширину було б масштабною операцією. Вона б вимагала угруповання сил, набагато більшого і значно краще забезпеченого ресурсами, ніж війська, які зосереджені вздовж усього кордону з Україною, а найменше – в Бєлгородській області.

ISW вже оцінював, що:

  • російські війська можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська Харківської області протягом найближчих тижнів,
  • російське угруповання на Куп'янському напрямку виглядає більш пристосованим для проведення інтенсивних наступальних дій, ніж деінде в Україні або вздовж кордону.

Російські військові наразі здатні провести лише тактичні дії в Харківській області. І вони слугуватимуть для відволікання і фіксації українських сил від можливих російських оперативних зусиль на Куп'янському напрямку.

Ключові висновки ISW за 9 січня:

  • Опитування громадської думки щодо ставлення українців до українського уряду і військових вказує на те, що суспільство в переважній більшості підтримує українських військових і їхнє керівництво.
  • Нове незалежне опитування, проведене Національним центром вивчення громадської думки (NORC) Чиказького університету, показало, що президент росії володимир путін зберігає сильну внутрішню підтримку свого режиму і війни в Україні, попри відносно погані економічні умови й рівень життя в Росії.
  • Жорстка реакція російських ультранаціоналістів на гендерну інтеграцію в українській армії свідчить про постійний перехід росії до культурно-ідеологічного світогляду. Він спрямований на відновлення жорстких і традиційних гендерних ролей і викриває розриви між можливостями росії та України мобілізувати свої суспільства.
  • Речник Повітряних сил Збройних сил України полковник Юрій Ігнат повідомив, що Україна відчуває нестачу зенітних керованих ракет після кількох нещодавніх великих ударів російських ракет і безпілотників по Україні.
  • Російські джерела продовжують скаржитися на постійні проблеми з управлінням і зв'язком, що знижують боєздатність російських військ на східному (лівому) березі Херсонської області.
  • Агентство Bloomberg повідомило, що офіційні представники України, країн "Великої сімки", Індії, Туреччини, Саудівської Аравії та інших невизначених країн провели зустріч в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, 16 грудня, щоб заручитися підтримкою українських умов для переговорів з Росією.
  • Російські війська здійснили підтверджені просування на південний захід від Донецька, позиційні бої тривають вздовж усієї лінії фронту.
  • Російські військові знущаються з громадян Сербії, яких російські офіційні особи завербували для служби в російських формуваннях в Україні.
  • Російські окупаційні чиновники продовжують систематичні утиски мешканців окупованого Криму, використовуючи правоохоронні та адміністративні засоби.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: