fbpx
Сьогодні
Фото 12:34 07 Січ 2024

Протирадіаційне укриття з тренажерами та душовими відкрили на Буковині: у чому рішення

Фото: molbuk.ua.

На Буковині в селі Годилів у місцевій школі відкрили протирадіаційне укриття, зробивши капітальний ремонт та помістивши туди все необхідне для дітей.

Про це повідомляє чернівецьке видання molbuk.ua, пише Рубрика.

У чому проблема?

Станом на початок великої війни, за даними Державної служби надзвичайних ситуацій України, в Україні стояли на обліку трохи понад 21 тисячу захисних споруд цивільного захисту, з яких 74% оцінили як готові та обмежено готові до використання за призначенням, 26% — як не готові взагалі.

Ця проблема була й залишається актуальною як для великих міст, так і для невеликих громад.

Як відомом, найбезпечнішим місцем є бомбосховище, проте сьогодні в Україні немає шкіл із такими спорудами, пояснює підполковник служби цивільного захисту Андрій Савчук на вебінарі проєкту DECIDE.

З його слів, деякі школи могли ще при будівництві бути обладнані протирадіаційними укриттями та сховищами, зокрема в тих регіонах, де поблизу є атомні станції чи хімічні підприємства.

Проте таких небагато. Найчастіше мова йде про простіші укриття або споруди подвійного призначення.

Окрім того зазначимо, що з 1 листопада 2023 року набувають чинності нові будівельні норми, для будівництва захисних споруд цивільного захисту.

Яке рішення?

На Буковині в селі Годилів у місцевій школі відкрили протирадіаційне укриття, зробивши капітальний ремонт та помістивши туди все необхідне для дітей.

Як це працює?

В укритті є все для того, щоб діти могли проводити час з користю та комфортом.

Усі приміщення та коридори достатньо просторі та освітлені, що дає дитині почуття безпеки та захисту.

укриття Буковина

Фото: molbuk.ua.

Як розповів керівник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк, укриття доступне для маломобільних людей. Воно просторе і відповідає усім безпековим нормам.

У сховищі одночасно може перебувати 800 людей, додав він.

укриття Буковина

Фото: molbuk.ua.

"Всі, хто проживають поруч можуть скористатися укриттям у разі загрози з боку Росії. Безпека навчального процесу та школярів – головне завдання для нас", наголосив Запаранюк.

Також новозбудоване укриття має інклюзивні елементи. На кшталт, два входи оснащені підйомниками для маломобільних груп населення.

укриття Буковина

Фото: molbuk.ua.

У кімнатах для навчання розмістили нову техніку:

  • принтери,
  • інтерактивні дошки,
  • ноутбуки,
  • велотренажери.

В укритті також є іграшки, настільні ігри та ліжка.

укриття Буковина

Фото: molbuk.ua.

Місцева влада призначила відповідальну за укриття людину, яка живе поруч. У разі необхідності вона відкриває укриття в будь-який час доби, щоб охочі могли ним скористатися.

Нагадаємо, у Коротичах Харківської області зводять підземну школу з укриттям, яке має витримувати пряме влучання із зенітно-ракетного комплексу С–300.

Окрім того, у місті Узин Білоцерківського району Київської області розпочали зводити протирадіаційні укриття для двох навчальних закладів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: