fbpx
Сьогодні
10:59 03 Січ 2024

На волю вийшов колишній генерал СБУ Наумов, який відбував покарання у сербській в'язниці

Фото: Схеми

У Сербії вийшов на волю колишній генерал Служби безпеки України Андрій Наумов, якого в балканській країні засудили до року ув'язнення за відмивання коштів.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на підтвердження з Високого суді міста Ніш.

Нагадаємо, що рішення у справі Андрія Наумова про відмивання коштів сербський суд оголосив у вересні 2023 року, ув'язнивши його на рік. На той час він практично вже відбув річний термін ув'язнення.

У виданні зазначають, що колишній посадовець СБУ вийшов із сербської в'язниці на початку грудня.

Варто зауважити, що свого часу Сербія відмовилася видати в Україну екскерівника силової служби, де він є фігурантом кількох кримінальних справ,

Проте через розгляд апеляції на вирок у нього:

  • вилучили документи,
  • заборонили залишати територію країни.

"Йому поки що не дозволено залишати країну та місце перебування, доки не завершиться процес апеляції", – повідомили в Високому суді міста Ніш сербській службі ВВС.

Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону на виїзд з Сербії, аргументуючи загрозою для життя клієнта. Однак суд її не задовольнив.

"Варто зазначити, що застосування такого заходу (заборона на виїзд з Сербії – ред.) зайве. Особливо враховуючи, що він вже відбув повний термін покарання", – сказав адвокат Наумова Олександр Овчинников.

За його словами, в рамках розгляду справи про екстрадицію суд встановив наявність реальної загрози життю Наумова. А сам експосадовець заявляв про небезпеки, пов'язані з перебуванням у Сербії.

"Існують суперечності в позиції одного і того ж суду, а також в діях, направлених на ізоляцію Андрія Наумова. Наша команда документує всі порушення в цьому процесі для подальшого оскарження в міжнародних інстанціях", – сказав адвокат.

І захист, і звинувачення подали апеляційні скарги на це рішення. Їх розгляд триває.

Що відомо про колишнього кервника СБУ Андрія Наумова

  • Ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрія Наумова в Україні  підозрюють у шахрайстві та зловживаннях. Ім'я Наумова також пов'язували зі справою про державну зраду колишнього керівника Кримського УСБУ Олега Кулініча, але справи про державну зраду проти самого Наумова немає.
  • Наумов виїхав з України за кілька годин до початку широкомасштабного вторгнення російських військ у ніч проти 24 лютого. Кортеж Наумова з грошима та коштовностями залишив Україну буквально за кілька годин до початку повномасштабної війни.
  • Наумова затримали у Сербії 7 червня 2022 року, коли він намагався потрапити до Північної Македонії в транспортному засобі, в якому було 592 тисячі євро, 120 тисяч доларів і два діаманти.
  • Президент Володимир Зеленський позбавив Наумова звання генерала за "антигероїзм".
  • У липні 2022 року Вищий суд міста Ниш у Сербії відхилив запит про екстрадицію Андрія Наумова, а Апеляційний суд у Ниші згодом підтвердив це рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: