fbpx
Сьогодні
Фото 10:52 18 Гру 2023

Для людей з інвалідністю на грант створюють перший цех з пошиття адаптивного одягу: як працює це рішення

Фото: me.gov.ua

В Україні на грант "Власна справа" для людей з інвалідністю створюють перше підприємство з пошиття адаптивного одягу.

Про це повідомили у Міністерстві економіки України, пише Рубрика.

У чому причина?

Адаптивний одяг призначений для людей з обмеженими можливостями, обмеженою рухливістю, літніх людей та лежачих пацієнтів.

Подібний одяг оснащений спеціальними конструктивними особливостями, які замінюють традиційні застібни механізми або дозволяють отримати швидкий доступ до різних частин тіла. Ці спеціальні функції допомагають людям з обмеженими фізичними можливостями самостійно надіти і легко зняти свій одяг без сторонньої допомоги.

Адаптивний одяг включає:

  • Зручну і більш м'яку тканину;
  • Магнітні застібки, липучки, еластичні поясні стрічки замість кнопок, ґудзиків і шнурків;
  • Блискавки зі зручними язичками, які легко захопити;
  • Застібки-блискавки в зонах з більш легкою досяжністю;
  • Протиковзкі нашивки на носки;
  • Можливість регулювати ширину і довжину взуття.

Існує хибна думка, що адаптивний одяг призначений виключно для людей в інвалідних візках або з важкою формою інвалідності. Насправді переваги адаптивного одягу підходять людям, які страждають на артрит, нетриманням, хворобою Альцгеймера, деменцією, аутизмом та іншими захворюваннями.

Різні варіанти й рішення в адаптивному одязі орієнтовані на конкретні відхилення або нездужання в залежності від проблеми (складно застебнути ґудзики, блискавку або боляче піднімати руки і одягати одяг через голову).

Адаптивний одяг надає велику допомогу лежачим пацієнтам і тим, хто доглядає за ними. Одяг спроектований таким чином, щоб можна було легко одягнути або роздягнути лежачого хворого, отримавши легкий доступ до певних частин тіла, без необхідності повністю знімати одяг.

Яке рішення?

В Україні на грант "Власна справа" створюють перше підприємство з пошиття адаптивного одягу для людей з інвалідністю.

Фото: me.gov.ua

Як це працює?

Анна Павлусь – модельєр-конструктор, понад 15 років працювала в сфері індивідуального пошиття одягу. Мала свою маленьку майстерню в м. Біла Церква, Київської області та виховувала 2-х дітей.

У 2016 році Анна отримала травму хребта. Після довгих місяців, а потім років реабілітації, жінка опинилася в колісному кріслі.

Заявку на участь в грантовій програмі "Власна справа" вона подала у вересні 2022 року, а в жовтні Анна вже зареєструвала власне ФОП після отримання позитивного рішення щодо отримання гранту.

Фото: me.gov.ua

Анна планує створити перше підприємство з пошиття адаптивного одягу для людей з інвалідністю, що пересуваються на кріслах колісних.

В Україні ще немає подібних підприємств. Зручний та якісний одяг з урахуванням усіх конструктивних змін для сидячого положення тіла людини. Вже понад 1 рік Анна спільно з лідерками Групи Активної Реабілітації працює над створенням лінійки адаптивного одягу.

"Перебуваючи у цьому стані, я зіштовхнулася з проблемою незручного одягу, так народилася ідея створення адаптивного одягу для людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних. Дуже хочу розв'язувати таку проблему, оскільки наш психологічний стан значно залежить від того, наскільки ми себе комфортно відчуваємо, сидячи в колясці. А коли людина впевнена в собі, вона зовсім інакше сприймає навколишній світ. Це зовсім нова ніша в нашій країні. Я хочу, щоб люди з інвалідністю на колясках вільно могли собі купувати речі та бути впевненими в тому, що вони в них виглядають красиво та відчували себе зручно. Гуляючи в будь-якому ТРЦ могли зайти до магазину одягу та купити собі саме адаптивний одяг. Ми маємо на це право", – ділиться в розмові Анна.

Грант за програмою "Власна справа" у 250 тис. грн підприємниця використала на закупівлю швейного обладнання та тканини.

Фото: me.gov.ua

Планувала створити два робочих місця, але в процесі реалізації бізнес-проєкту вже створила три, укомплектування яких забезпечила Білоцерківська філія Київського обласного центру зайнятості. Наразі в Анни працюють менеджер та 2 швачки, одна з яких є внутрішньо переміщеною особою з інвалідністю.

У березні 2023 року Анна відкрила майстерню та почала жити в новому розкладі. Наразі в жінки безліч планів щодо того, яким вона хоче бачити виробництво свого одягу. Її ентузіазму позаздрять навіть досвідчені підприємці, адже вона горить власною справою та відчуває вдячність від своїх клієнтів. В планах у підприємниці створювати продукцію, якою будуть користуватись за межами нашої країни.

Довідка про грант

З липня 2022 року Уряд запровадив проєкт єРобота, за яким можна отримати від держави безповоротну грантову допомогу для започаткування чи розвитку бізнесу. Найбільший попит серед українців є програма мікрогрантів Власна справа, за якою можна отримати до 250 тис. грн.

Проєкт єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Подача заявки здійснюється через портал Дія.

Нагадаємо, київський дизайнер та військовослужбовець Ростислав Сатана запустив проєкт Physical Level — адаптивний комплект одягу для військових, які зазнали поранень. Він місить штани та футболки з липучками на місцях, де зазвичай розміщені шви.

Також в Україні перше інклюзивне ательє в Україні Lady Di atelier спільно з українським воїном, письменником Олександром "Терен" Будько створили дроп футболок — "Залізні люди".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: