fbpx
Сьогодні
16:15 14 Гру 2023

Кров та її компоненти контролюватиме інформаційна система донорства крові "єКров": у чому рішення

Фото: city-adm.lviv.ua

Міністерство Охорони Здоров'я анонсувало роботу системи донорства крові "єКров".

Про це повідомили у МОЗ, повідомляє Рубрика.

У чому проблема?

Донорська кров необхідна постійно. Якщо її не вистачає, переносяться операції, вмирають постраждалі в автокатастрофах, за важких пологів гинуть мами, онкохворі не можуть пройти курси терапії тощо.

Повномасштабна війна, яку веде росія проти України з 24 лютого 2022 року, критично загострила потребу у донації. Здаючи кров, донори дарують людям шанси на життя – у тому числі, нашим захисникам.

Проте, великий запит на донорську кров та збільшення кількості донорів створили запит на необхідність урегулювання цього процесу. Тому було прийнято рішення створити електронну систему "єКров".

Яке рішення?

В Україні запрацює інформаційно-комунікаційна система донорства крові "єКров", яка допоможе спростити й упорядкувати збір крові.

Як це працює?

Процедура здачі крові буде спрощена і впорядкована завдяки можливостям інформаційно-комунікаційної системи донорства крові "єКров".

Відтепер на неї покладено функції, пов'язані з донорством крові та її компонентів. Це значить, що адміністративні процедури та виробничі процеси у сфері донорства крові та її компонентів будуть функціонально автоматизовані.

До складу системи "єКров" входитимуть функціональні модулі та реєстри, що дозволять узагальнити повну інформацію щодо здійснення донацій, проведення окремих видів обстеження, планування та моніторингу.

"Гарантування безпеки і якості донорської крові та компонентів крові  –  євроінтеграційні зобов'язання України. Можливості системи дозволять мати своєчасну і достовірну інформацію про потреби крові, а також моніторити запаси крові на національному та регіональному рівнях", – зазначила заступник Міністра охорони здоров'я України з питань цифровізації Марія Карчевич.

У взаємодії з електронною системою охорони здоров'я система "єКров" забезпечуватиме облік і контроль донорства крові та компонентів крові.

У складі системи "єКров" функціонуватиме кілька публічних реєстрів, які, зокрема, розробляються на платформі "Дія.Engine".

Окрім цього, постановою передбачено й створення реєстру ліцензій, який буде переданий для ведення та виконання функцій, пов'язаних із ліцензуванням та здійсненням державного нагляду (контролю) у сфері донорства крові та компонентів крові Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Довідка

У квітні 2023 року були внесені зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, якими посилено відповідальність у сфері донорства крові та компонентів крові.

Зокрема, порушення вимог щодо технологічного процесу заготівлі, тестування, переробки та зберігання донорської крові та компонентів крові тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб субʼєктів системи крові або закладів охорони здоровʼя, що надають послуги з трансфузії крові та/або компонентів крові, від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як повідомлялось, уряд дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі. Це дозволить суттєво зменшити відсоток смертей на полі бою, пов'язаних із крововтратою.

Нагадаємо, у разі нагальної потреби за надзвичайних ситуацій та на період воєнного стану, донорську кров та її компоненти зможуть ввозити з-за кордону, як гуманітарну допомогу.

Окрім того, Єдиний в Україні банк довгострокового зберігання еритроцитів створили у столиці на базі Київського міського центру крові.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: